Oto nabyty przeze mnie jakis juz czas ( rok ? ) temu sztandar Zwiazku Weteranow Artylerii Niestety nie jest to zaden regionalny akcent (ubolewam troche nad tym ) ale mysle , ze wciaz wart pokazania . Tak jak wspomnialem , bedac sztandarem zwiazku weteranow nie ma nawet fragmentu wartosci sztandaru pulkowego ( zarowno historycznej ,jak I materialnej ) , to wciaz ma swoja wlasna , mysle ze rowniez interesujaca historie . Skupial weteranow ze Schleswigu i okolic – przewaznie z Wojny Francusko- Pruskiej , gdzie w jednej z decydujacych bitew ( Gravelotte - SaintPrivat ) ta wlasnie artyleria przechylila szale zwyciestwa na korzysc Prus – co tez jest wyrazone data 18. Sierpnia 1870. Sztandar zostal ufundowany w siodma rocznice powstana zwiazku I , jak sie domyslam , mogl rowniez miec w swych szeregach weteranow dwoch wczesniejszych konfliktow ( z Dania oraz z Austria ) - to tylko moje wlasne domysly , choc wysoce prawdopodobne . Cikawostka , ktora pewnie kazdy zauwazy jest zmiana dokonana we frazie “Za Krola i Ojczyzne “ , gdzie Krola usunieto a w jego miejsce wstawiono Narod , bazujac na fragmentach liter tworzacych slowo Konig ( nie mam umlautu , podobnie jak polskich znakow ). Trudno powiedziec , czy dokonano tego zaraz po abdykacji cesarza , czy juz za Trzeciej Rzeszy – bardziej prawdopodobnym wydaje sie drugie rozwiazanie . Pokolenie tamtych weteranow bylo bardzo prywiazane do swojego krola , pozniejszego cesarza pod ktorego sztandarami doszlo do zjednoczenia Niemiec oraz wzrostu potegi zarowno ekonomicznej jak i militarnej , Trzecia Rzesza zas niezbyt byla przychylna monarchii … Mam nadzieje , ze bedzie sie kolegom podobal I moze ktos z Was pokaze podobne mniejsze lub wieksze tego typu ciekawostki . Pozdrawiam ps. wszelkie komentarze , w tym takze krytyczne i nieprzychylne mile widziane .
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|