Teraz jest sobota, 4 lipca 2026, 01:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zdjęcia,zdjęcia
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 22:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A czy teraz coś pomogłem?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 maja 2013, 08:03 
Moderator
Moderator

niestety nie bez mikroskopu z polaryzatorami ani rusz...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 21:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Zanim otrzymam wyniki analizy chemicznej,może coś podpowiem.Osoba robiąca płytkę cienką mimo wielu ciekawych minerałów,zwróciła uwagę na trzy rzeczy[pewnie by wykluczyć pochodzenie kosmiczne]? Są to :jakiś szkliwa,kwarce i czerwony hematyt.Co Wy o tym sądzicie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 21:46 
Moderator
Moderator

kwarc i hematyt jednoznacznie określają kamień jako ziemski czymkolwiek by nie był.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 22:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kenny-chyba trochę uprościłeś sprawę?Już wcześniej wspomniałem,że w kamieniach moich są wtrącone bardzo charakterystyczne kawałki skały.Nazwałeś to piękne otaczaki kwarcu.Gdyby tak było -było by po sprawie.Zwróć jednak uwagę,kawałki te są o krawędziach ostrych i mogą to być ziarna skał księżycowych tzw.kątowe.Co do hematytu to występuje i w świeżych spadkach jest biało-mleczny ale nie wiedzieć czemu w starszych spadkach barwi na czerwono.Materia chondrytów węglistych jest tak różnorodna i ciekawa,że nawet bada się ich inaczej niż zwyczajne.Piszą o węglakach,że to materia wytopiona,ogniotrwała,wysokotemperaturowa więc i szkliwo ma rację bytu.Pozdrawiam Meskar.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 czerwca 2013, 09:15 
Moderator
Moderator

O tym czy kawałki są ostrokrawędziste czy obtoczone decyduje długość transportu (z resztą na stopniu obtoczenia ziaren bazuje "połowa" sedymentologii) ale nie będę się wgłębiał.
Co do hematytu to jak znajdziesz i pokażesz mi hematyt w barwach "biało-mleczny" to osobiście wręczę Ci nobla...
Jak na tlenek żelaza przystało w formie rozproszonej ma barwę wiśniowo czerwoną w formie krystalicznej jest czarno-metaliczny. Występuje owszem w meteorytach jako składnik skorupy obtopieniowej i jest to efekt utleniania żelaza w ziemskiej atmosferze. Szkliwo w samych węglakach w formie innej jak skorupa nie występuje. Uważa się że węglaki są pozostałością po odparowaniu jądra komety a nie wytopieniu czegoś z czegoś...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 21:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czytam wszystkie opracowania naukowe zachodnie,jak również z za wielkiej wody jakie mi w ręce wpadną na temat węglaków.Można przyjąć że drobniutkie ziarna mineralne poruszające się po orbicie wokół Słońca z czasem zlepiają się w coraz to większe gródki i na skutek kolizji wzajemnych tworzą coraz to większe obiekty.Opis z opracowań naukowych -zdjęcia moje!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 14:51 
Moderator
Moderator

zapomniałeś tylko dodać że owe małe grudki to chondry a te wyglądają zupełnie inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 17:01 
Generał Broni
Generał Broni

A z małych gródków powstawały z czasem wielkie miasta :666 S-orki Keny, wiesz że to nie do Ciebie, nie chcę zaśmiecać, ale jak ktoś nie odróżnia grudy od grodu, pisze gródki to ja to tak rozumiem :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 22:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kenny po części masz rację.Istnieje jednak też i grupa chondrytów węglistych pewnych typów gdzie są pozbawione chondr lub mają ich niewiele i że składają się prawie wyłącznie z drobnoziarnistego materiału i nazywane są utlenionymi zlepieńcami.Jak pisze Jan Woreczko-łudzące podobieństwo do pewnej grupy chondrytów węglistych jeszcze o niczym nie świadczy,chce mi pomóc ale jak się sam określił mało zna materię węglaków i polecił mi kogoś kompetentnego.A cóż dopiero Ja?Podobieństw jest więcej,choćby gęstość 2.09g/cm3 albo płytka gruba 14x13x2mm. chondrytu węglistego NWA4967 badana w Polsce.Część opisu może pasować do mojego zdjęcia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 15:10 
Moderator
Moderator

Więc skoro dalej brniesz w temat...
Węglaki tworzą się w środowisku zasadniczo redukcyjnym (dostępność niezwiązanego węgla), dodatkowo są to skały silnie zasadowe. Używając terminologii geologicznej ultramaficzne.
Jak już mam tłumaczyć geochemie to środowisko redukcyjne wyklucza istnienie minerałów utlenionych - hematyt
środowisko ultramaficzne wyklucza możliwość występowania krzemionki w stanie czystym czyli kwarcu.
Połączenia takie owszem są możliwe w przypadku tworów ludzkich gdzie materiał tworzący się w różnorodnym środowisku jest razem ze sobą zmieszany.
Żeby bardziej sprawę uprościć powiem że z punktu widzenia chemii działa to tak jak by pomieszać kwas z zasadą.
Oba koło siebie nie mogą istnieć bo zaraz zajdzie między nimi reakcja. (chyba że składniki schłodzimy poniżej temp inicjacji takowej np zestalając obydwa)
Kiedyś jak będziesz przetaczał się przez krk a ja przypadkiem tam będę możemy się spotkać na AGH to się rzuci na płytkę okiem i wytłumaczę Ci o co mi chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 czerwca 2013, 16:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Przeczytałem cały temat, i muszę się wtrącić. Po co dyskutujecie, z marnymi zdjęciami, z informacjami z książek itd. Wyślij do naukowców, profesorów czy geologa Józefa, wyślij to na jakąkolwiek analizę i wtedy dopiero, z wynikami, się udzielaj. Błagam. Kieruje to oczywiście w stronę pana od betonu pozaziemskiego z Gliese 581c. :D
Dyskutowanie ciągle o tym samym, bez jakichkolwiek większych informacji jest po prostu bezkierunkowe i do niczego nie dojdzie. Sam osobiście się ciekawie co to może być.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 czerwca 2013, 23:03 
Moderator
Moderator

Spam wyciąłem.
to nie jest giełda!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 19:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czy te małe,czarne,ledwo widoczne pod lupą a widoczne w cieście skalnym pod mikroskopem-występujące bardzo sporadycznie to są chondry?Pierwsze dwa zdjęcia. Czy na trzecim zdjęciu płytki cienkiej pod mikroskopem są widoczne chondry w tym jedna częściowa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 19:41 
Moderator
Moderator

nie wygląda to na chondrę raczej na kulkę szkliwa..
chondry mają budowę krystaliczną (za wyjątkiem szklistych które stanową pojedyncze sztuki w masie całkowitej) szczerze nie wygląda mi to na meteoryt...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]