Teraz jest sobota, 4 lipca 2026, 01:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: fałszywe jednostki spadochroniarzy pod Braniewem
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 19:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

EKSPLORATORZY !!!
Od dłuższego czasu zgłębiam dzieje walk w kotle świętomiejskim ( czy też worku braniewskim jak uwżąją niektórzy). Swego czasu na jednym z forum internetowych przeczytałem informację, dotyczącą walk spadochroniarzy w Prusach Wschodnich (16 FJR – w okolicach Braniewa został swego czasu znaleziony prawdopodobnie niemiecki hełm spadochronowy). Spadochroniarze mieliby wycofywać się drogą na Heiligenbeil ( Mamonowo) - miały być to tzw. „falsche Fallschirmjägereinheiten” („fałszywe jednostki spadochroniarzy”), gdyż spadochronowymi były tylko z nazwy. W ostatnim okresie z ziemi miałyby wyjść fanty Fallschirmjäg'rów hełm i nieśmiertelnik o biciach Fsch.E.u.A.Rgt.1.H.G.
Może ktoś z was dysponuje bardziej szczegółowymi informacjami na temat walk tych jednostek w kotle świętomiejskim i w obronie Heiligenbeil ( Mamonowa)- podobno jakieś większe zgrupowanie. Jest to temat dla mnie zupełnie zaskakujący, gdyż temat walk w tym rejonie zgłębiam już dosyć długo i od dużej grupy eksploratorów działających w tym terenie nigdy nie miałem informacji o tego rodzaju trafieniach. Również dostępna mi literatura nie sygnalizuje tego tematu.
No cóż- eksploracja stawia przed nami coraz to nowsze cele !!!
Z góry dziekuję za każdą rzeczową odpowiedź !!!
:1 POZDRAWIAM
SIEKIERZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lutego 2005, 11:50 
Kapral
Kapral

Witam, sam interesuję się od jakiegoś czasu walkami w Prusach i też jest to dla mnie nowa informacja. Tej formacji nie powinno tam być, a co do fantów znalezionych w tym rejonie to być moze jakiś żołnierz z 2DGPanc HG posiadał taki hełm i mógł go tam zgubić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lutego 2005, 21:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Pozdrawiam !!!
Ruchy wojsk zwłaszcza w bitwie warmińskiej i w walkach w kotle świętomiejskim badam i rozrysowuję już szmat czasu.
Niby nie powinno być tej jednostki. W praktyce znaleziska się zdarzają i jak wskazuje powyższy nieśmiertelnik nie są to artefakty po 2DGPanc HG. W ostatnim okresie kilku eksploratorów przyznało się - niechętnie, do kilu tematycznie związanych z tym zagadnieniem znalezisk - potwierdzone.
Mam jeszcze namiar na jeden znaleziony nieśmiertelnik HG. Na marginesie- walki 2DGPanc HG to również ciekawy epizod warty rozwinięcia - poza tym wielka strata dla polskiej eksploracji, że jednostka walczyła w północnej części kotła świetomiejskiego. :sciana
Wracając do fałszywych jednostek spadochroniarzy , wnioskując po nieśmiertelniku Fsch.E.u.A.Rgt.1.H.G.
można postawić hipotezę, iż były to jakieś niedobitki z Grudziądza. Tylko skąd jakiś większy oddział w obronie Heiligenbeil ?
POZDRAWIAM !!! :1
SIEKIERZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lutego 2005, 22:21 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam !!!
Podaję dane znalezionego nieśmiertelnika- niestety nie z mojej kolekcji :sciana

6./ S.sch.E.u.A.RGT.1.H.G.
POZDRAWIAM !!! :1
SIEKIERZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lutego 2005, 22:59 
Generał Broni
Generał Broni

witam

jezeli macie jakies wiarygodne informacje na temat
znalezisk zwiazanych z HG,
prosze o kontakt;
tj. czy blaszka lezala luzno,
czy znaleziona zostala przy zwlokach,
byc moze uda sie pare rzeczy ustalic;

pozdrawiam
marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lutego 2005, 22:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ludzie jak możecie jakieś foteczki tych nieśmiertelnikow HG to ja bym pokornie prosił. Rekonstruuje HG i znalezienie czegokolwiek po tej jednostce jest bardzo bardzo błąd ortograficzny!!!. A juz xródla pisane w tym kraju to biała plama. :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 00:29 
Generał Broni
Generał Broni

witam

tutaj jest kilka;

http://www.poszukiwanieskarbow.com/marti/fsch.htm

dzis dowiedzialem sie,
ze "widziano" juz kopie powyzszych blaszek,
nawet z tymi samymi numerami..

pozdrawiam
marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 09:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A to to ja juz czytalem i nawet znam kogoś kto tez znalazł w Grudziadzu blache :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 19:48 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam !!!
Wybaczcie, właśnie z powodu zaśmiecania rynku podróbami przez drobnych cwaniaczków nie zdających sobie sprawy z powagi tematu jestem daleki od ułatwiania im pracy i zamieszczania fotek czy też numerów identyfikujacych żołnierzy.

POZDRAWIAM !!!
SIEKIERZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 14:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam !!!

Jeszcze uwagi o nieśmiertelniku-leżał luźno, w całości. W pobliżu znajdował się żołnierz ale Wehrmachtu.
W tym rejonie znajduje się sporo luźnych blaszek. W oparciu o materiały wspomnieniowe z tego okresu jest wiadomym, iż dezercja żołnierzy niemieckich nie była wcale czymś niezwykłym. Zwłaszcza wówczas gdy sytuacja w kotle świętomiejskim stała się już całkiem beznadziejna, żołnierze porzucali jednostki starając się znaleźć jakiekolwiek cywilne ciuchy i wmieszać się w kolumny uciekinierów. W obawie przed żandarmami pozbywali się wszelkich dokumentów. Można postawić hipotezę, że jeżeli nieśmiertelnik nie zostal zgubiony mógł znaleźć się tam właśnie w taki sposób. Tak więc żołnierz mógł przeżyć jeżeli nie zginął gdzieś w kotle. Znam relacje świadków, którzy mówią, że po zajęciu pozycji niemieckich na jednym z odcinków zaciętych walk w kotle zastano cały las powieszonych przez Niemców własnych żołnierzy dezerterów- w większości sama młodzież i dzieciaki z HJ. Takie to były czasy i taka motywacja do walki. :cry:

Pozdrawiam !!! :1
SIEKIERZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 19:25 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Wybaczcie, właśnie z powodu zaśmiecania rynku podróbami przez drobnych cwaniaczków nie zdających sobie sprawy z powagi tematu jestem daleki od ułatwiania im pracy i zamieszczania fotek czy też numerów identyfikujacych żołnierzy.

witam

gdybym zrezygnowal z zamieszczania zdjec na forum,
i poprzestal na samym komentarzu do znalezisk,
pewnie uznano by mnie za niezlego fantaste..

smialo, pokarz nam ta blaszke,
mysle za majsterkowicze maja wystarzcajaco
wiele materialu pogladowego;

pozdrawiam
marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 19:33 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

WITAM !!!

Jak juz podałem na wstępie tego forum nieśmiertelnik nie jest w mojej kolekcji.
Fantastów jest dosyć wokoło to prawda postaram się jednakże ustalić szczegóły możliwości jego udostepnienia.
Idea jest słuszna !!!

POZDRAWIAM !!!
SIEKIERZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 19:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

W takim razie spytam inaczej: chcę sobie dac wygrawerować blaszkę do reenactngu. Z wybiciem byłby pewnie problem a niestety (a moze na szczęscie) nie znam żadnego z tych panow na ktorych psioczycie ze psują rynek. Czy ktoś moze mi powiedzieć jakie bicia powinną mieć blacha grenadiera z: 1. kompanii Fallschirm- Panzergrenadier- Regiment 1 HG. Jeśli ktoś obiawia się ze to spowoduje lawinę kopii to poprosiłbym chociaż o info na priv. Z góry dziekuję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 21:56 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Kiedys w Odkrywcy bylo kilka fotek i opis blaszek H.G.
jakis czas temu wpadl mi w rece taki niesmiertelnik
jak bede mial sprawny skaner to zamieszcze zdjecie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 22:19 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

WITAM !!!
W takim razie odpowiem inaczej: żyjemy w czasach, w których jeżeli czegoś sam własnoręcznie nie wykopiesz z ziemi to zwiększa się prawdopodobieństwo, że nie jest to oryginał. Wystarczy spojrzeć na aukcje internetowe. W tych czasach każdemu można zarzucić, że jest fantastą - bo czym że jest i jaki to dowód - przesłana drogą elektroniczną fotka jakiegoś przedmiotu. W ten sposób można stworzyć najrozmaitsze "projekty". Wszystko opiera sie na wzajemnym zaufaniu - lub nie. Obecnie można zakupić dowolną ilość czystych nieśmiertelników + wybijaki ( trochę trudniej) a dalej już puścić wodze fantazji. Już ktoś z żyłką handlowca narobił tym troche zamieszania na rynku. W moim środowisku ludzi związanych z tematem właśnie dlatego unika się upowszechniania fotek tych przedmiotów.
Co zaś do wybijania nieśmiertelników do reenactngu ? W moim przekonaniu za wzór można przyjąć konkretny indywidualny nieśmiertelnik.( zdjęcia pewnie można znaleźć w sieci) W praktyce eksploratora spotykałem już nieśmiertelniki przebijane, wydrapywane ( chyba gwoździem), z namalowanymi napisami nie mówiąc o różnej czcionce - także trudno jest tu chyba mówić o jakimś wzorcu. Moim zdaniem aby być w zgodzie z samym sobą należałoby zaznaczyć na nim, że jest to kopia.

SERDECZNE POZDROWIENIA !!!
SIEKIERZ
P.S.
do Martiego
Pomimo tego co powyżej dołożę starań by zdobyć dla Twojego projektu zdjęcie nieśmiertelnika. Trochę to potrwa i nie dlatego, że miałbym go zamiar wybijać :)

Co do sztampy

Ostatnio edytowano niedziela, 5 sierpnia 2007, 21:30 przez siekierz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]