Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 14:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 20:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Mimo wniesionych porad i wyjaśnień, chciałbym też uzyskać odpowiedzi z kolei na moje pytania.

Chodzę na mixie (stereo mixer), który najbardziej mi przypadł do gustu ze względu na stabilność sygnałów i prawdopodobnie większą głębokość.

Byłem ostatnio na dość trudnym terenie, którego ziemia jest czarna jak smoła. W tym miejscu często wylewa rzeka i nanosi muł. Pole mimo, że zaorane, nadal jest wilgotne i gliniaste.
Chodząc na mixie mam wzrastający sygnał wiodący (treshold) gdy przemiatam cewką. Wygląda to w ten sposób, że kiedy zaczynam "pompować" cewką, sygnał wiodący narasta im bliżej do ziemi, a przy samej ziemi znika.

Wydaje mi się, że jest to spowodowane właśnie od mokrej, gliniastej gleby.

Sprawdziłem "Phase ID" i ku mojemu zaskoczeniu wychodziło różnie "+50, +38, -50".
Natomiast mineralizacja ogólna wynosiła około 1%, więc była niska.

Stąd moje pytania:

1) Jakie są różnice między +50 i -50 (jak to wskazanie wykorzystać), skoro przeważnie mam tutaj liczby z przedziału -88 <> -94 (skąd taka rozbieżność wartości) ?

2) Sygnał wiodący, który pojawia się na chwilę przy przemiataniu cewką za każdym razem, uznałem za niestabilną pracę - czy czegoś nie ustawiłem, czy po prostu taka trudna gleba?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 19:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

10) Ustawienie trybu "All metal" z "dyskryminacją tonową".
Uwaga: Tej techniki nie można zastosować w modelu VX3.
Jak wiadomo, ustawienie dyskryminacji zmniejsza nieco czułość na głębsze obiekty.
Nie każdy jednak preferuje tryb "All metal", ze względu na wiele sygnałów pochodzących od żelaznych obiektów, które w trybie dyskryminacji są pomijane.
Spectra V3/V3i umożliwia zastosowanie pewnej techniki, która obchodzi tą niedogodność poprzez "dyskryminację tonową".

Na początek usuń dyskryminację, tj. akceptuj obiekty w pełnym zakresie od -95 do +95.
    - Przejdź do opcji "Expert menu" (dwa razy "Menu/Tab").
    - Przejdź kolejno przez opcję "Discrimination > Graph > Edit".
    - Akceptuj wszystkie numery VDI na skali.

Następnie należy ustawić wysokość dźwięku dla danego zakresu.
    - Przejdź do opcji "Expert menu" (dwa razy "Menu/Tab").
    - Przejdź kolejno przez opcję "Audio > Tone > VDI Tones > Custom > Edit"
    - Pchnij cyngiel do przodu, aby usłyszeć dźwięk dla danego zakresu VDI. Zaczynasz od najniższej skali VDI = -95.
    - Następnie strzałką w lewo ustal ton na skali (0 = dźwięk wyciszony/wyłączony).
    - Wciśnij przycisk "Enter" i jednocześnie przycisk strzałki "w dół", aby ustawić taki sam ton (0 = wyłączony) na skali VDI od -95 do -1.
    - Gdy dojdziesz na skali VDI do -1, zwolnij przycisk "Enter" i przycisk strzałki "w dół".
    - Ustaw pozostałe zakresy VDI od +0 i odpowiadające im tony według własnych preferencji.

W ten sposób dźwięk dla przedmiotów żelaznych nie pojawi się i nie będzie rozpraszał naszej uwagi, a będziemy pracowali w trybie "All metal" (wszystkie obiekty akceptowalne).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 22:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dodam tylko że zakres dobrze ustawić zakres od -94 do +94 a sygnalizację dźwiękową od -10 do +94.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 czerwca 2013, 16:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Co można trafić w zakresach -10 do +0 ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 czerwca 2013, 21:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Meteoryty :)
Polecam rowniez cewke Nela - niebo a ziemia w porownaniu z standardowa. Gdyby mi jej nie polecono spectra dawno by poszla do zyda :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 czerwca 2013, 23:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

opi napisał(a):
Mimo wniesionych porad i wyjaśnień, chciałbym też uzyskać odpowiedzi z kolei na moje pytania.

Chodzę na mixie (stereo mixer), który najbardziej mi przypadł do gustu ze względu na stabilność sygnałów i prawdopodobnie większą głębokość.

Byłem ostatnio na dość trudnym terenie, którego ziemia jest czarna jak smoła. W tym miejscu często wylewa rzeka i nanosi muł. Pole mimo, że zaorane, nadal jest wilgotne i gliniaste.
Chodząc na mixie mam wzrastający sygnał wiodący (treshold) gdy przemiatam cewką. Wygląda to w ten sposób, że kiedy zaczynam "pompować" cewką, sygnał wiodący narasta im bliżej do ziemi, a przy samej ziemi znika.

Wydaje mi się, że jest to spowodowane właśnie od mokrej, gliniastej gleby.

Sprawdziłem "Phase ID" i ku mojemu zaskoczeniu wychodziło różnie "+50, +38, -50".
Natomiast mineralizacja ogólna wynosiła około 1%, więc była niska.

Stąd moje pytania:

1) Jakie są różnice między +50 i -50 (jak to wskazanie wykorzystać), skoro przeważnie mam tutaj liczby z przedziału -88 <> -94 (skąd taka rozbieżność wartości) ?

2) Sygnał wiodący, który pojawia się na chwilę przy przemiataniu cewką za każdym razem, uznałem za niestabilną pracę - czy czegoś nie ustawiłem, czy po prostu taka trudna gleba?

Zerowałeś odczyt sondy w powietrzu przed pomiarem właściwości gruntu? Jak faza gruntu wychodzi poza zakres normal, to przełącz na salt (menu ground tracking). Wysokie nastawy czułości też utrudniają prawidłowe dostrojenie do gruntu. Bardziej mi to wygląda, że stroiłeś do gruntu w zaśmieconym metalem terenie. Poeksperymentuj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2013, 19:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

@Mikello, jakie różnice na korzyść tej cewki ?

I co sądzisz o zmianie na cewkę DETECH:
[ img ]

@Lechowiec Dzięki za odp.
Zerowałem w powietrzu przyciskiem ZERO i przyłożyłem do gruntu. Nie pamiętam tylko, czy w tym miejscu pod spodem nie było czegoś z żelaza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2013, 16:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zasiegi rewelacyjne, dostrojenie rowniez, chodze na maksymalnych nastawach.
Na piaseczkach lesnych udaje sie dolozyc jeszcze Tx.
Jedynym minusem sa linie wysokiego napiecia, czesto nie daje sie nic zrobic oprocz przejscia na jedna czestotliwosc, i to nie centralnie pod nimi ale nawet w odleglosci 100 i wiecej metrow.
No i jak to z duzymi cewkami DD bywa problem z pin pointem, trzeba dobrze sie osluchac zeby nie kopac polmetrowej srednicy dolow.
Nie wiem jak inni uzytkujacy spectre, (bo pojawilo sie gdzies tu takie stwierdzenie ze dobrze miec niskie recovery w granicy 10-20) ale nastawa ktora preferuje to 60.
Przy tak duzej cewce, gdzie na zasmieconym terenie w polu jej zasiegu moze znajdowac sie kilka, kilkanascie przedmiotow, recovery ponizej 40 to zabojstwo.
Co do Detecha nie mam doswiadczen, ale na pierwszy rzut oka przy Detechu "ten" Nel to partyzantka pod wzgledem wykonania, jednak sprawdza sie wysmienicie nawet bez oslony.

Ciekawi mnie jednak taka kwestia...
W ustawieniach expert, nie jestem w stanie teraz powiedziec dokladnie gdzie, ale jest parametr zwiazany z szacowaniem wielkosci przedmiotu w analizie, a mianowicie szybkosc przemiatania cewka bodaj w cm/s.
Standardowo ustawiona jest jakas niska wartosc chyba 15cm/s. Probowal ktos to dostosowac do siebie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2013, 19:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kombinowałem z tą opcją, ale porzuciłem ją z analizy na rzecz "Polar-Plot", który w jakimś stopniu wskazuje "zakręcenie" wykresu na śmieciowych obiektach.

Z tego co zauważyłem opcja "Sizing" musi być zgrana właśnie z prędkością przemiatania cewki.
15cm/s może wydawać się zbyt niską wartością, ale w rzeczywistości lepiej jest przesunąć cewkę z taką prędkością, bo przy wyższych przemiataniach wykresy wychodzą poza zakres.

Być może najlepszym wyborem jest tutaj ustawienie szerokości cewki. Np: dla standardowej 10" DD, będzie to 25cm/s. Wtedy starasz się przemiatać na szerokość tylu centymetrów ile wynosi szerokość cewki.

Ogólnie widziałbym tutaj wypowiedź eksperta do tej opcji :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2013, 23:16 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jako nieekspert bawiłem się tą opcją. Wydaje się być to skalowanie linijki rozmiaru obiektu w grafie Sizing. Przy pojedynczej cewce odbiorczej wykrywacz może szacować wielkość przedmiotu właśnie znając prędkość przemiatania cewką. Proste ale coś tam wnosi do tematu. U mnie jest tak, że za pierwszym machnięciem wykres w menu sizing przeważnie nie wychodzi. Podejrzewam, że wykrywacz w trakcie pierwszego machnięcia dobiera podziałkę skali amplitudy sygnału, ale to są tylko moje przypuszczenia próbujące tłumaczyć ten efekt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 00:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

@Lechowiec, bawiłem się również sizingiem, przechodząc z plota, którego nie dało się ogarnąć, a przynajmniej ja nie zauważałem powtarzalności w wykresach dla podobnych przedmiotów.
I jest tak, aby sizing był miarodajny ustawia się kilka parametrów, a jednym z nich jest ilość próbek po ilu ma się wykres pokazywać, ja mam bodaj ustawione chyba z 7, czyli po tylu skanowaniach przedmiotu dopiero pokazuje mi się wykres. Warto by nad tym przysiąść ale jak wchodzę w teren to akurat nigdy nie mam czasu na zabawy z menu expert :)
Nie do pominięcia jest również fakt, że stopień zagnieżdżenia poszczególnych funkcji jest tak duży, że po tylu, czytaj bardzo wielu moich dłubaniach, za cholerę nie zawsze pamietam gdzie co jest :evil:
Uważam że możliwość tak wszechstronnej konfiguracji jest przekombinowaniem, albo jest to wykrywacz dla "programisty".
Nie wiem jak wy ale ja po dojściu do zadowalających ustawień, w tej chwili nie experymentuje, chyba że mnie niekorzystne warunki terenowe do tego zmuszą.
I jak to w jakiejś starej reklamie było "babciu, i po co to wszystko" :D
Trzeba by kiedyś zrobić zlot użytkowników spectry z zakazem kopania, a z przymusem uczestniczenia w laboratorium i dzieleniem się wiedzą :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 08:34 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Możliwość wszechstronnej regulacji każdego urządzenia jest moim zdaniem nie do przecenienia, zwłaszcza jeśli jest to zrobione z głową. W spectrze jest dość dobrze zrobiona możliwość zarządzania zbiorami nastaw (producent nazywa je programami). Mając kilka przygotowanych pod siebie programów można później zmieniać tylko to co trzeba. Ją zwykle nie pamiętam co mam poustawiane w gotowcach i w terenie na bieżąco modyfikuję coin and relic w zależności od tego co chcę osiągnąć. Warto sobie przejrzeć gotowce które opracował producent i traktować je jako pewne wzorce. Stereo mixed to podstawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 12:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lechowiec napisał(a):
Warto sobie przejrzeć gotowce które opracował producent i traktować je jako pewne wzorce. Stereo mixed to podstawa.

Po wielokroć przeglądane, analizowane itp. Nie używam sygnału wiodącego. Przy takiej ilości śmieci jaką spotykam na "moich" polach nie miałoby to kompletnie sensu. Kopię tylko pewne, powtarzające się sygnały a używam ostatniego sposobu opisanego prze Opi'ego - dzięki wielkie za oświecenie w tej materii mojemu mentorowi Romulusowi. Gdyby ktoś jeszcze nie miał to zamieszczam Fox'a kilka programów.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 20:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

11) Ustawienie grafik potencjalnie namierzonych obiektów (dla Polski)
Uwaga: Opcja nie dostępna w Spectra VX3.
    - Wciśnij dwa razy przycisk "Menu | Tab", aby wejść do opcji "Expert Menu",
    - Przejdź kolejno do opcji "Discrimination > Icon table > Custom > Edit" wciskając na końcu przycisk "Enter",
    - Wciśnij przycisk "Enter", aby wejść do edycji ikon,
    - Ustal początkowy zakres "V.D.I. Range > First V.D.I." według tabelki,
    - Ustal końcowy zakres "V.D.I. Range > Last V.D.I." według tabelki,
    - Opcjonalnie ustal kolor słupka spektrografu według tabelki,
    - Ustal pierwszą ikonę dla zakresu według tabelki,
    - Ustal drugą ikonę dla zakresu według tabelki (jeśli potrzebna),

Oprócz ikon można wpisywać tekst odpowiadający obiektowi.

Uwaga: Tabelka ikon i zakresów została opracowana na podstawie polskich obiektów.
Np.: na zakresie +48 <> +52 znajdywane są obiekty:
    - pociski ołowiane,
    - guziki,
    - kule szrapnela,
    - kule muszkietu (duże),
    - łuski,
    - małe szkaplerze,
    - plomby ołowiane,

Dlatego podporządkowano pod te obiekty dwie ikony "pocisk" (ikona nr1) i "guzik" (ikona nr2).
Ikona nr3 w tabelce jest dodatkową ikoną do wyboru dla użytkownika, którą można zastosować zamiennie z dwoma pozostałymi ikonami według preferencji - to znaczy: jeśli w Twojej okolicy mało jest guzików (ikona nr2), możesz tą ikonę zastąpić ikoną odznaki (ikona nr3).

Objaśnienia nazw:
- "pulltab" - ikona brązowej zawleczki od piwa (zrywka),
- "polmos" - ikona zielonej nakrętki od butelki,
- "kapsel" - ikona czerwonego kapsla od butelki,
- "moneta z1c" - mała ikona monety siwego koloru, co oznacza monety niklowe lub aluminiowe,
- "moneta 1c" - mała ikona monety brązowego koloru, co oznacza monety z brązu lub miedzi,
- "moneta 50c" - mała ikona monety niebieskiego koloru, oznacza większe monety z miedzi i srebra,
- "moneta 1$" - duża ikona monety niebieskiego koloru, oznacza duże monety z miedzi i srebra,

Objaśnienia kolorów:
- "kolor czerwony" - oznacza obiekty z żelaza,
- "kolor pomarańczowy" - oznacza obiekty, które w większości przypadków okazują się śmieciowe, np: zakres +57 <> +75 oznacza "polmos" częściej niż miałoby to wskazywać na pożądany obiekt (co nie oznacza, że nie podejmujemy się kopania !)
- "kolor zielony" - oznacza obiekty, które w większości przypadków okazują się ciekawe.

Załącznik:
spectra_v3i_icon_table_vdi.png

12) "Magiczna" opcja redukcji zakłóceń od gleby
Ta opcja pozwala zapobiec:
* skaczącym sygnałom na skali VDI,
* sygnałom "duchom", które znikają po wykopaniu,
* fałszywym sygnałom.

- Przejdź do opcji "Ground Tracking",
    - Wybierz opcję automatycznego strojenia do gruntu "Autotrac" lub ręcznego strojenia "Locktrac",
    - Przejdź do opcji "Offset". Docelowo numeracja ma rozpiętość 200 pozycji.
    - Ustal wartość "Offset" w zależności od wyników pracy na +10, +20 lub nawet +40. Między pozycjami +40, a +100 nie zauważono różnic.

Wartości ustalane na "+" stosowane są do redukcji odpowiedzi zmineralizowanego gruntu oraz zwiększenia odpowiedzi obiektów (głównie małych) w trudnych glebach.

źródło: http://forums.whiteselectronics.com/sho ... -V3i-Noise!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 22:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pewnie to jest kwestia innej cewki niż standard, ale u mnie:
- polmosy biją mocnym sygnałem na +50 do +51, zadziwiająco równo
- złote 5 rubli to około +24,
- plomba ołowiana to gdzieś +36,
- denary rzymskie, srebro też nisko między złotem a ołowiem,
- 3 kopiejki miedziane to +75 do +88,
- do +17 to folie.
- cienkie i małe srebra jak greszel cieszyński to około +28
Przydałoby się zrobić taką tabelę z terenu dla kilku wykrywek i spróbować porównać wyniki.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]