Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 10:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przekazanie muzealnikom zabytku.
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 12:04 
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam.
To może dla równowagi opiszę kontakt z polską panią archeolog ( nie wiem czy wiodącą).
Otóż jakiś rok temu kolega przesłał mi zdjęcie przedmiotu , który jego znajomy podniósł z rozjechanej przez koparkę drogi obok nowo budowanego domu w Czersku ( dawna siedziba książąt mazowieckich) z pytaniem - co to może być. Poszperałem trochę w necie i wyszło na to, że jest to trzewik wczesnośredniowiecznej pochwy miecza.
Pomyślałem, że warto byłoby przekazać przedmiot jakiemuś muzeum ( znajomy kolegi wyraził zgodę). Zadzwoniłem więc do Państwowego Muzeum Archeologicznego w Warszawie, do Działu Wczesnego Średniowiecza i Archeologii czasów Nowożytnych a jakże. Opowiedziałem ( wspomnianej wcześniej pani) o przedmiocie i zapytałem czy Muzeum jest zainteresowane przyjęciem tegoż.
Pani odpowiedziała, że - ależ oczywiście, że - wspaniale że zadzwoniłem, że - musimy się koniecznie umówić kiedy mogę trzewik przywieźć, że - dyplom i coś tam - ale żebym tylko nie zapomniał dowodu osobistego. Na co ja - że dyplomem ani niczym innym nie jestem zainteresowany, a przedmiot chciałbym przywieźć i przekazać anonimowo.
Zupełnie innym tonem otrzymałem informację , że wobec tego Muzeum nie jest zainteresowane.
Na pytanie co mam wobec tego zrobić z przedmiotem, uzyskałem odpowiedź - "co pan chce".
Nie wiem co znajomy kolegi z tym zrobił, nie zajmowałem się już tym więcej, a w takie "kontakty" też się angażować więcej nie będę.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 13:15 
Weteran
Weteran

a nazwisko owej pani? bo z tego działu akurat znam :666

ja też mam jak najgorsze niestety doświadczenia z PMA, kiedyś zostałem przez ich pracownika potraktowany identycznie, nie ma możliwości prawnej anonimowego przekazania zabytków :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 13:47 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Troche dziwne, bo akurat na "wczesym" pracują ogarnięte osoby :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 14:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Paul, masz może jeszcze fotkę tego trzewika?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 19:13 

Witam.
Nie pamiętam nazwiska tej pani, zresztą nieelegancko byłoby tak chyba pisać.
Zdjęcia nie mogę znaleźć, chyba wykasowałem ale trzewik był identyczny jak znaleziony w okolicy Płocka - do obejrzenia na stronie - http://www.dzikibez.pl/index.php?mact=N ... eturnid=61 ( rys1 i rys.2)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]