Teraz jest czwartek, 9 lipca 2026, 22:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Mój pierwszy "depozyt"
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 17:19 
Pułkownik
Pułkownik

gzegosz napisał(a):
Uwaga! Znalazłem Marcele! To moja siostra!
Mój list powinien być zakopany parę kroków dalej!
Będąc dawno temu z rodzicami nad jeziorem Chłop (Borowy Młyn) zakopalismy takie listy na przyszlość.
Lokalizacja na potwierdzenie:

https://www.google.pl/maps?q=52.435502, ... 14&iwloc=A
"Raj" to plaża osłonięta trzcinami całkiem niedaleko, już jej niestety nie ma, na zdjeciu widze też łódkę zrobioną z kory i szyszke :-)

co wiecej znazlem jej pamietnik z tego roku i z tych wakacji
http://imgur.com/a/irvch

nic wiecej na dowod nie wymysle, to i tak sporo, niech autor znaleziska potwierdzi lokalizacje.

Kolegę prosimy o wklejenie zdjęcia Marceli :)
A Ty kosmitku szukaj drugiego depozytu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 18:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No to jestem w niezłym szoku! Lokalizacja zgadza się doskonale. Widzę, że brat Marceli specjalnie zarejestrował się na forum z tego powodu :). Jak trafiłeś na informację o tym znalezisku? Myślę, że pomoc od kolegów z forum np. publikacja na wykop.pl była trafiona. Może Marcela chciałaby odzyskać swój skarb? Proszę o kontakt na priv :D. Dziękuję bardzo koledzy. W najbliższym czasie gdy będę znowu nad jeziorem, poszukam drugiego listu (jeśli mogę, oczywiście). Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 19:06 
Major
Major

Ale jaja :D dobre!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 19:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dla mnie mimo kilku miesięcy poszukiwań i nie znalezienia niczego "typowego" ciekawego, to znalezisko i ta historia jest czymś niesamowitym. Czekam z niecierpliwością na wiadomość PW. Analiza pisma udostępnionych pamiętników ze zdjęciem listu ze słoika (w wersji oryginalnej i wysokiej rozdzielczości), jak dla mnie mimo, że nie jestem grafologiem potwierdza, że to ta sama osoba pisała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 19:45 
Moderator
Moderator

Kosmitek
Gzegosz

Ja jestem w podwójnym szoku.
Pierwsze, że udało się tak szybko znaleźć Marcelę (bo pewnie to TA Marcela).
Drugie, ze chodzi o jezioro Chłop i to właśnie to miejsce na mapie. A dlaczego? Bo dokładnie w to miejsce jeździłem od 1974 roku i spędzałem tam każde wakacje, potem każdy urlop. Kupiłem tam domek letniskowy, niestety ze względu na odległość (od domu miałem 420 km) sprzedałem w 2005roku. Poniżej link do mapy "z tamtych lat", jak nie było googlemaps, a zdobycie mapy w skali lepszej jak 1: 100 000 graniczyło z cudem.
Na mapie prostokąt przy napisie Energopomiar -to mój domek, drugi prostokąt to domek p. Lewandowskiego -właściciela tego terenu.
Koledzy, w jakich latach tam jeździliście, może się znamy -albo znam Waszych rodziców?
P.S. ja też tam w 1977roku zakopałem "skarb" (jakaś epidemia czy co?) ale odkopałem go w 1985.

http://img818.imageshack.us/img818/4060/ch3z.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 19:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Grzebiuszka - fajny zbieg okoliczności ;)

No to się historia super rozwinęła :)
Pomijając fakt że po prostu ciężko by było nie wierzyć gzegoszowi, to pismo ewidentnie te samo (charakterystyczne np. niektóre małe litery, np. 'p'), a i kosmitek potwierdził że dokładnie zgadza się miejsce.

Nie spodziewałem się, że tak szybko uda się dotrzeć do autorki listu (i że w ogóle się uda).
Przyłączam się do pytania kosmitka - gzegosz napisz koniecznie więcej informacji, jak się dowiedziałeś ze kosmitek znalazł list i że próbuje odnaleźć autorkę.

Napisz też, czy trafiły się nasze przypuszczenia co do wieku Marceli - ile miała lat w 1995 r.?
A czemu nie dołożyła już nowego listu? Nie jeździliście tam więcej, czy po prostu jak podrosła to już nie bawiło ją zakopywanie listów?

Na pewno wielu z nas jest też tak po prostu ciekawymi, jak tam się wasze życie potoczyło i co obecnie porabiacie (tak ogólnie) - jeśli nie masz nic przeciw, napisz :)

Jeszcze raz gratulację dla kosmitka, i super że brat Marceli napisał na naszym na
forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 20:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Z tego co się dowiedziałem to dzięki wrzuceniu tej historii na wykop.pl chyba przez kolegę spicpl znalazł to brat Marceliny. Wpisał się tam i dodał, że poinformuje siostrę o znalezieniu jej skarbu i że ma Ona obecnie 28 lat :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 20:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

Wszystkie złotka i sreberka wymiękają przy takiej historii ! Kolego kosmitek piękny strzał i niewiarygodnie szybkie i trafne zakończenie poszukiwań . Wielki szacun

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 20:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dziękuję :) ale to wasza zasługa, jeśli miałbym sam szukać to trwało by to bardzo długo i mogłoby się nie udać. To ja Wam bardzo dziękuję za tak aktywne zainteresowanie i poważne podejście. To jeszcze nie koniec tej historii, nie mogę się doczekać skontaktowania się z Marcelą. Mam nadzieję, że "gzegosz" jest tą samą osobą co "f..t" (brzydki wyraz) z portalu wykop.pl gdzie umieszczono te informacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 20:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Kosmitek wykop to takie Polskie CSI ;) , obiecaj że zdasz relację z przekazania skarbu Marceli :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 20:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jasne :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 21:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Zarejestrowałem się specjalnie na wykopie aby napisać bezpośrednio do brata Marceliny. Bo kolega gzegosz nie koniecznie jest tym bratem tylko może być kimś z wykopu który śledził tam temat i zna nasze forum i wstawił te informacje które ukazały się na wykopie. Chyba jasno napisałem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 21:34 
Moderator
Moderator

Jak to u mnie w wielkim mieście gadajo - "wielkie propsy" dla spicpl za akcję na wykopie. Tako i Tobie Kosmitku się należą równie wielkie, za nie zignorowanie depozytu i pokazanie go nam na forum :za :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 21:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Fajna sprawa...tylko ta kartka...hmmm taka dzisiejsza...bez sladu czasu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 21:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Hmm,kartka jak kartka, normalna w kratkę z zeszytu. Była lekko wilgotna ale słoik był dobrze zamknięty bo tylko trochę tekstu było rozmazane przez wilgoć. Generalnie gleba sucha i piaszczysta, leśna. Woda się tam nie utrzymuje. Okolica i miejsce skarbu jest na wzgórku w porównaniu do niedalekiego jeziora. Za to słoik dość intensywnie śmierdzi po otwarciu, nadal.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]