Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 19:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wymiana spostrzeżeń. Ustawienia Rutus Argo
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 08:01 
Pułkownik
Pułkownik

Dzwoń do producenta najlepiej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 maja 2013, 19:43 
Pułkownik
Pułkownik

Panowie mam dwa pytanka:

1. Na jakim wzmocnieniu audio chodzicie?? Kiedyś podkręciłem na maksa i strasznie się wzbudzał. Teraz mam wzmocnienie na poziomie 20. Nie wiem czy to przypadkiem nie za wiele. Jak to wygląda u Was??

2. Wiem mniej więcej o skrytce, w której są zakopane srebrne sztućce. Nie znam głębokości ani opakowania depozytu, teren na wierzchu jest zaśmiecony i nie mogę go za bardzo rozkopywać. Możecie mi coś poradzić czy pozostaje mi raczej szpilka saperska?

Oczywiście szukam argo 3. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2013, 12:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

stanley1990 napisał(a):
korekcja kamieni na 0 maskowanie 3-4, własnie pisze bo nie wiem gdzie szukac przyczyny takich słabych osiągów...

To nie są słabe osiągi jeśli chodzi o filtr 4- rzędu. Filtr czwartego rzędu czyni z wykrywacza jakby drugi wykrywacz zmieniając jego właściwości, wykrywacz pracuje na innej częstotliwości, ma całkowicie inne dźwięki, służy co prawda według zaleceń producenta do poszukiwań drobnych przedmiotów, i monet jest bardziej stabilny, tylko że jest najpłytszy. Moim zdaniem najlepszym filtrem dla argo 3 jest filtr relikt, szczególnie przy zastosowaniu sondy DD czy to dużej 29 cm czy małej 23 cm. Nie wiem czy mogę podać linki ale w testach robionych przez kolegów boratynkę widzi na głębokości ponad 30 cm, wykrywacz jest stabilny, sprawuję się dobrze dla poszukiwań drobnych przedmiotów jak i dużych, jest to najgłębszy filtr. Na innym forum napisałem poradnik dla nowych użytkowników przedstawiając w nim ogólne ustawienia też nie podaje linka bo nie wiem czy jest dozwolone.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2013, 13:25 
Chorąży
Chorąży

stan12 napisał(a):
To nie są słabe osiągi jeśli chodzi o filtr 4- rzędu. Filtr czwartego rzędu czyni z wykrywacza jakby drugi wykrywacz zmieniając jego właściwości, wykrywacz pracuje na innej częstotliwości,

Nie ważne jaki filtr to zawsze ARGO pracuje na 6,6 kHz a filtry to tylko obróbka sygnału ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2013, 13:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Imatra napisał(a):
stan12 napisał(a):
To nie są słabe osiągi jeśli chodzi o filtr 4- rzędu. Filtr czwartego rzędu czyni z wykrywacza jakby drugi wykrywacz zmieniając jego właściwości, wykrywacz pracuje na innej częstotliwości,

Nie ważne jaki filtr to zawsze ARGO pracuje na 6,6 kHz a filtry to tylko obróbka sygnału ...

Właśnie ta inna obróbka sygnału sprawia że wykrywacz ma całkowicie inne właściwości, ale nie ma przymusu żeby w to wierzyć, choć nawet instrukcja o tym wspomina, czytał kolega instrukcje, producent pisze cytuje "Użytkownik ma do wyboru trzy filtry w pracy dynamicznej. Zmiana rodzaju filtracji zmienia znacznie charakterystykę
zasięgów dla różnych przedmiotów, a użycie filtra 4 -go rzędu zmienia dodatkowo sposób reakcji wykrywacza na obecność celu. Zmiany są tak znaczące, że praktycznie po przełączeniu filtrów mamy inny wykrywacz w ręce."
Argo na filtrze 4- rzędu pracuje na 12 Hz. cytuje instrukcje "c). 4-go rzędu (poczwórny 12 Hz): filtr powinien być stosowany przede wszystkim na monety i inne drobiazgi. Szczególnie
w silnie zmineralizowanym gruncie. Zasięg dla dużych przedmiotów jest radykalnie mniejszy od dwóch pierwszych filtrów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2013, 14:03 
Chorąży
Chorąży

Instrukcję czytałem miałem ARGO ver. 1,0 prawie 3 lata :D Może się czepiam ale chodziło mi tylko o sformułowanie że wykrywacz pracuje na innej częstotliwości :D a ta zawsze wynosi 6,6 kHz
pozdrawiam
A co do filtrów to jechałem na standardzie i 4 rzędu ... relikt jakoś mi nie przypasował :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2013, 14:08 
Generał Broni
Generał Broni

1. Częstotliwość sygnału skanującego ARGO jest zawsze 6,6kHz, niezależnie od ustawień detektora (oczywiście poza korekcją częstotliwości dokonywanej opcją 'Częstotliwość', ale to zupełnie odrębna kwestia)
  2. Częstotliwości graniczne filtrów (relikty: 5,5Hz, standard: 9Hz, 4-tego rzędu:12Hz) to wyłącznie sposób filtrowania (czyszczenia) sygnału pochodzącego z sondy, tak aby uzyskać jak najlepszą podstawę do dalszej elektronicznej obróbki tego sygnału, w zależności od spodziewanej wielkości (lub/i innych parametrów) obiektu czy gruntu.

Oczywiście rzeczywista skuteczność poszczególnych filtrów zależna jest od wielu czynników, jak parametry obiektu, parametry gruntu, sposób prowadzenia sondy, typ sondy, etc... Czyli, ogólnie powinno być tak, jak to wymyślił producent i zapisał w manualu, ale w praktycznych warunkach może być całkiem różnie.
Dlatego wszelkie 'testy' są właściwe tylko dla warunków, w których są przeprowadzane, i dla konkretnych nastaw i ukompletowania sprzętu.

Wykrywaczem mającym pełną regulację częstotliwości sygnału sondy i obróbki elektronicznej (filtrów) jest np. Deus XP.

Ostatnio edytowano sobota, 6 lipca 2013, 14:21 przez _cheetah_, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2013, 14:20 
Chorąży
Chorąży

Ostatnie zdanie mi się najbardziej podoba ... popieram :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2013, 14:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

_cheetah_ napisał(a):
  1. Częstotliwość sygnału skanującego ARGO jest zawsze 6,6kHz, niezależnie od ustawień detektora (oczywiście poza korekcją częstotliwości dokonywanej opcją 'Częstotliwość', ale to zupełnie odrębna kwestia)
  2. Częstotliwości graniczne filtrów (relikty: 5,5Hz, standard: 9Hz, 4-tego rzędu:12Hz) to wyłącznie sposób filtrowania (czyszczenia) sygnału pochodzącego z sondy, tak aby uzyskać jak najlepszą podstawę do dalszej elektronicznej obróbki tego sygnału, w zależności od spodziewanej wielkości (lub/i innych parametrów) obiektu czy gruntu.

Oczywiście rzeczywista skuteczność poszczególnych filtrów zależna jest od wielu czynników, jak parametry obiektu, parametry gruntu, sposób prowadzenia sondy, typ sondy, etc... Czyli, ogólnie powinno być tak, jak to wymyślił producent i zapisał w manualu, ale w praktycznych warunkach może być całkiem różnie.
Dlatego wszelkie 'testy' są właściwe tylko dla warunków, w których są przeprowadzane, i dla konkretnych nastaw i ukompletowania sprzętu.

Wykrywaczem mającym pełną regulację częstotliwości sygnału sondy i obróbki elektronicznej (filtrów) jest np. Deus XP.

Myśle koledzy że odwracacie kota ogonem, ja odpowiedziałem dlaczego na filtrze 4- rzędu kolega miał tak małe zasięgi, napisałem że najgłębsze zasięgi przy sondzie DD są na relikcie, a także co podaje producent że filtr 4- rzędu zmienia całkowicie charakter pracy wykrywacza, a różnica między argo 1 a argo 3 też jest znacząca, więc z czym się nie zgadzacie ? co podałem błędnie ?, ja piszę konkretnie o argo 3, więc nie odniosę się do innego wykrywacza bo go nie znam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2013, 15:03 
Generał Broni
Generał Broni

stan12 napisał(a):
więc z czym się nie zgadzacie ? co podałem błędnie ?
napisałeś (podkreślenie moje):
stan12 napisał(a):
Filtr czwartego rzędu czyni z wykrywacza jakby drugi wykrywacz zmieniając jego właściwości, wykrywacz pracuje na innej częstotliwości,
co jest nieprawdą, bo jak napisaliśmy wyżej - ARGO zawsze ma częstotliwość 6,5kHz.

Nie wolno mylić częstotliwości pracy detektora (czyli częstotliwości sygnału emitowanego przez sondę) z parametrami układów elektronicznych detektora (częstotliwości filtrów), bo to wprowadza w błąd potencjalnych, nowych i niedoświadczonych użytkowników.

W związku z powyższym twoje stwierdzenie:
stan12 napisał(a):
Myślę koledzy że odwracacie kota ogonem
brzmi trochę, hm... intrygująco...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2013, 15:07 
Chorąży
Chorąży

Hmmm sam producent mi odpowiedział że w kwestii oprogramowania nie jest to aż tak znacząca chyba że kolega rozwinie temat. Chętnie się dowiem gdzie są te znaczne różnice ...
Odszukałem maila do p. Arka

Czy jest możliwość zmiany soft w wykrywaczu wer. 1.0 na 3.0?
Czy soft w wer. 3,0 rożni się od tego z 2010 roku?

I odpowiedź producenta :
Witam!

Zmiany te dotyczą tylko konstrukcji mechanicznej.

Pozdrawiam!

RUTUS
Arkadiusz Rutyna
www.rutus.com.pl
tel.: +48 58 6793314
+48 601284371

Więc czekam na wskazanie tych "znaczących zmian".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2013, 08:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Imatra napisał(a):
Hmmm sam producent mi odpowiedział że w kwestii oprogramowania nie jest to aż tak znacząca chyba że kolega rozwinie temat. Chętnie się dowiem gdzie są te znaczne różnice ...
Odszukałem maila do p. Arka

Czy jest możliwość zmiany soft w wykrywaczu wer. 1.0 na 3.0?
Czy soft w wer. 3,0 rożni się od tego z 2010 roku?

I odpowiedź producenta :
Witam!

Zmiany te dotyczą tylko konstrukcji mechanicznej.

Pozdrawiam!

RUTUS
Arkadiusz Rutyna
http://www.rutus.com.pl
tel.: +48 58 6793314
+48 601284371

Więc czekam na wskazanie tych "znaczących zmian".

Koledzy dyskusja z wami na ten temat będzie jak czytam bezowocna, gdyż próbujecie wkładać mi w usta słowa jakich ja nie powiedziałem, o oceniając wasze wypowiedzi można wnioskować że nie macie panowie wykrywacza agro 3, lecz wygłaszacie na jego temat zasadnicze osądy. Jeśli chcecie usłyszeć opinie, użytkowników którzy posiadają te wykrywacze to proszę wejść na forum o rutusach http://www.rutus.info/index.php i poczytajcie co mówią na temat wykrywaczy argo 3 z sondami DD użytkownicy
Jeśli chodzi o "znaczące zmiany" to w argo 3 zmieniła się elektronika, na tyle że do argo 1 i 2 nie można wgrać softu od argo 3 . w konstrukcji mechanicznej to ja raczej zmian nie widzę, to tak na marginesie, oraz kończę dyskusje w tym temacie bo „nie można przekonać przekonanych”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2013, 10:24 
Generał Broni
Generał Broni

@ stan12: a kto ocenia twoje wypowiedzi? My tylko wskazaliśmy, że ARGO zawsze pracuje na tej samej częstotliwości. A Ty napisałeś, że na różnych. Ale, nie podałeś, na jakiej częstotliwości miałby pracować ARGO przy wybraniu filtru 4-tego rzędu.

A to, że w zależności od ustawienia konkretnego filtru, właściwości detektora się zmieniają - jest oczywiste i z tym nikt nie dyskutuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2013, 18:12 
Pułkownik
Pułkownik

_cheetah_ a Ty jak oceniasz Argo? Stosunek cena/jakość/zasięgi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 21:45 
Generał Broni
Generał Broni

darek31 napisał(a):
_cheetah_ a Ty jak oceniasz Argo? Stosunek cena/jakość/zasięgi?
Jak dla mnie z cewką 29cm jest OK.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]