Teraz jest wtorek, 7 lipca 2026, 15:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zaminowane pole.
PostNapisane: piątek, 2 sierpnia 2013, 14:28 
Szeregowy
Szeregowy

Witam to w koncu można kopac w norwegii czy nie :D ? jestem teraz w oslo i za niedługo jade do domu na tydzień i zastanawiam sie czy zabrac spowrotem do oslo proxime. A mianowicie chodzi mi czy można szukać monet w parkach np tych gdzie ludzie sie wygrzewaja :D jest tu tego sporo to monet tez by "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! troszke było więc chcialem sie spytac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 sierpnia 2013, 19:25 
Generał Broni
Generał Broni

Odpowiadam Kolego winiu 20: przeciwwskazań nie ma , byle byś wygrzewającemu się na twarz nie nadepnął. Tu masz przykład łupów znalezionych wokół dawno nie użytkowanej sceny koncertowej w parku leśnym . Ostatnią imprezę pamiętam chyba z dekadę wstecz. Ponad sześćdziesiąt monet ( dziewiętnaście z nich to wycofane niedawno półkoronówki) parę srebrnych części biżuterii w tym dwie ładne obrączki. Ogółem w gotówce ponad 240 koron , przyzwoita stawka godzinowa :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 sierpnia 2013, 01:03 
Szeregowy
Szeregowy

No to za nie długo wracam z wykrywacze i polatam po tych parkach :D a ty z jakich okolic jestes ? a miałeś kiedyś kontrole czy coś ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 22:45 
Szeregowy
Szeregowy

dzisiaj był u mojego taty znajomy norweg po krótkiej rozmowie sie okazło ze też chodzi z wykrywka fisherem pokazał mi strone jutro albo w najbliższym czasie ja podam bo nie pamiętam traz i na niej była mapka szczegółowa Oslo ogólnie norwegia i były na niej zaznaczone na czerwono miejsca gdzie nie wolno chodzić z wykrywką i parki tez były zaznaczone to ja sam już nie wiem dla tego sie pytam czy miałeś jakąś kontrole policji czy coś takiego ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 00:50 
Generał Broni
Generał Broni

winiu 20 , co Ty tak w kółko o tej policji . Jeżeli chcesz tutaj uprawiać swoje hobby , to przede wszystkim musisz wbić sobie do głowy , że reprezentujesz Polskę w kraju gdzie obywateli cechuje wysoka kultura i głęboka etyka moralna. Zatem winieneś postępować tak jak nakazuje tutejsze prawo . Pierwszy krok masz już za sobą. Zdobyłeś mapę , na której prawdopodobnie ujęte i oznaczone zostały obszary objęte ochroną czyli wpisane do rejestru zabytków. Mówi o tym paragraf 3 ustawy zakazujący niepokojenia zabytków i dziedzictwa kulturowego. Paragraf 4 wymienia szczegółowo jakie miejsca wchodzą w zakres ustawy z automatu - jest ich całe mnóstwo a wśród nich parki narodowe i rezerwaty , jaskinie i schroniska skalne , miejsca kultu oraz związane z dawnymi wierzeniami i legendami , kamienie z napisami , miejsca w których ludzie żyli i pracowali jak dawne warsztaty i pozostałości po nich etc,etc...Ważne , że już z mapy wiesz gdzie NIE wchodzić. Powinieneś mieć również pełną świadomość tego co do ustawy wnosi paragraf 27 który traktuje o sankcjach. Mianowicie : każdy kto umyślnie lub przez niedbalstwo narusza jakikolwiek zakaz podlega karze grzywny lub pozbawienia wolności do 1 roku , a w okolicznościach szczególnie obciążających do 2 lat.Taką kare mogą Ci zasunąć np. za próbę wywozu poza granicę kraju zabytków bez wcześniejszego uzyskania na to zgody w odpowiednim wydziale. Zakładam , że nie jesteś zainteresowany wytaczaniem im popisanych obelisków czy transportacją wydobytych z dna jezior ponad 100 letnich łodzi więc zwróć uwagę i skup się na typowych dla poszukiwacza znaleziskach. I tak wszelkie drobne przedmioty starsze niż 1537 (sprzed reformacji) stanowią własność skarbu państwa. Monety starsze niż 1650 to również property of the state. W obu przypadkach chcąc uniknąć kłopotów powinieneś je zwrócić (muzeum,ratusz albo na politi). I jeszcze jedna zasada główna : wchodząc na pole ZAWSZE poproś o zgodę . Jeśli postąpisz inaczej i Cię przyłapią , nikt nigdy nie wpuści Cię na swój teren. A co do tej nieszczęsnej policji , to jeśli działasz zgodnie z powyższym , to mają w nosie czy kopiesz czy nie i nikt Ci do mieszkania z kontrolą nie wparuje. Hade got !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 15:04 
Szeregowy
Szeregowy

No to czyli w Oslo w miescie praiwe nigdzie nie można kopać ani w parkach ani nigdzie bo wszystko było zaznaczone na czerwono jako zabytek ok dzięki Blizbor. I mi właśnie nie chodziło o szukanie jakich kolwiek zabytków tylko siedzę teraz i sie nudze to kasy chciałem sobie poszukać a wiadomo jak tu jest z plażami (praktycznie nie ma) to chciałem po tych parkach polatać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 20:43 
Generał Broni
Generał Broni

A to Ty kasy chcesz ! achaaaa...no to trzeba było tak od razu ....więc nic prostszego : pójdz sobie do najbliższego punktu informacji turystycznej i pobierz za darmo mapkę terenu właściwej gminy i pójdz śladem ścieżek trekkingowych. Zdziwisz się czego oni tam nie gubią z kasą włącznie. Do roboty ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 21:33 
Szeregowy
Szeregowy

czyli mozna kasy sobie poszukać w tych parkach co sie opalaja i na ścieżkach ? :D Ja mieszkam na Torshov to kilka parków do leżakowania mam koło siebie :] wiem że jedno biuro jest na Roald Amundsens gate to tam sie udać ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 22:27 
Generał Broni
Generał Broni

Tak Roald Amundsen gate jest ok, ale trzymaj się z dala od licznych tam Ćpunów. Koniec Karls Johan Gata też będzie dobrze , ale nie właz za parkan , bo wtargniesz na teren ogrodów Króla Haralda i Cię aresztują. Jest jeszcze pewna taka ulica co nęci...Myntgata się nazywa, taka od pieniędzy (mynt - czyli moneta), ale tam nie zarobisz , a tylko stracisz i nie snuj się tam jeśliś jest nieletni ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 23:43 
Szeregowy
Szeregowy

a ty jesteś z oslo ? a czemu tam strace a letni już jestem dawno he :D Mynttgata mówisz o terenie zamku :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]