Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 17:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wakacyjne fanty z plaży.
PostNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 19:32 
Sierżant
Sierżant

Gratulacje! Moje wyniki są raczej skromne w porównaniu z waszymi , może dlatego, że moja rodzina preferuje do wypoczynku raczej odludne miejscowości :D W 2-3h udało mi się wykopać ok. 30zł. Takie dzikie plaże mają jednak swój urok. Chodziłem wyłącznie wieczorami, i po 21 na plaży nie było już żywej duszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 21:06 
Kapral
Kapral

Czytam czytam i muszę powiedzieć bardzo niepopularne w tym wątku słowo "hobby".
Widać, że wszyscy się tu chwalą bądź żalą ilością uzbieranej kasy. Wydawało mi się, że w tym hobby chodzi raczej o dreszczyk emocji, o wskazanie na wyświetlaczu, o odpowiedni dźwięk a nie tylko o ilość zebranej kwoty. Jak czytam te żale i przechwałki dochodzę do wniosku, że wszyscy chcą się dorobić na wczasach.
Takie powiedzenie mi się nasuwa na usta "dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają". Czy to tylko mnie razi pisanie ile to się kasy zebrało na plaży. Nie ładniej, bardziej elegancko, w naszym hobby brzmiało by stwierdzenie przez 2 godziny znalazłem 100 monet...?
Zaraz się zacznie, głąb, poucza, zazdrości, nowicjusz...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 21:54 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

To jest specyfika plaży. Tylko piasek, puszki, kapsle, zrywki i monety obiegowe. Zero dreszczyku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 22:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pinciu napisał(a):
Widać, że wszyscy się tu chwalą bądź żalą ilością uzbieranej kasy. Wydawało mi się, że w tym hobby chodzi raczej o dreszczyk emocji, o wskazanie na wyświetlaczu, o odpowiedni dźwięk a nie tylko o ilość zebranej kwoty. Jak czytam te żale i przechwałki dochodzę do wniosku, że wszyscy chcą się dorobić na wczasach.
Takie powiedzenie mi się nasuwa na usta "dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają". Czy to tylko mnie razi pisanie ile to się kasy zebrało na plaży. Nie ładniej, bardziej elegancko, w naszym hobby brzmiało by stwierdzenie przez 2 godziny znalazłem 100 monet...?

plaży to nie dotyczy...tam chodzi o kasę i nic więcej, bez urazy :1
a dżentelmeni zgineli na wojnie :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 22:19 
Podporucznik
Podporucznik

Krystian napisał(a):
Pinciu napisał(a):

plaży to nie dotyczy...tam chodzi o kasę i nic więcej, bez urazy :1
a dżentelmeni zgineli na wojnie :1

Nie do końca, ja traktowałem to jako hobby bo kasa, kasą ale i tak co każde kopnięcie człowiek liczył na jakieś Ag lub Au więc dreszczyk emocji zawsze jest.
A od pola i lasu co jakiś czas trzeba się oderwać ale zawsze i tak się wraca. Więc raczej nie jest to nic szkodliwego tym bardziej że pomimo spacerów po plaży, urobku współczesnego itp. nie wróciłem do domu po to żeby patrzeć na to co wcześniej zebrałem przez pryzmat kasy bo po plaży pochodziłem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 23:06 
Szeregowy
Szeregowy

Ładna wypłata.W moim rejonie jest tylko jedna nie za duża plaża,a poszukiwaczy nie brakuje.Mój rekord to 38 złoty i łańcuszek srebrny,w porównaniu do Twoich zbiorów licho to wyglada.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 20:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pinciu napisał(a):

:666
Polskie morze jest droższe od zagranicznych.
Jakos rany zalizać tym cierpieniem trzeba..napij sie piwka i wyskocz na plaze pokopac obiegówki to zmienisz zdanie ;)
Albo na pole :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2013, 19:18 
Plutonowy
Plutonowy

Właśnie wybieram się do Mielna, ktoś z was penetrował tam plaże? jak wygląda konkurencja? dużo bilonu?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2013, 20:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Będzie ładna pogoda będzie i bilon :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 18:03 
Kapitan
Kapitan

Ja spędzałem z żoną i dzieciakiem wakacje w Ustce i pomimo, ze normalnie szukam tylko i wyłącznie meteorytów - postanowiłem pobawić się moim XLT na plaży. Nie jestem żadnym wprawnym użytkownikiem - ale i tak nie poszło źle. Łącznie na poszukiwania poświęciłem ok 40 godzin. Szukałem dokładnie, bo i plaża niewielka. Widziałem dwóch innych poszukiwaczy - jeden jak szalony biegał po glównej plaży, drugiego spotkałem dwukrotnie w dalszej części plaży i nawet zamieniłem kilka miłych słów - dlatego oczywiście pozdrawiam (Pan był z Słupska z wykrywaczem Viking).

[ img ]

[ img ]

Monetka to 1 korona szwedzka z 1981 roku - od razu na fotce widać awers i rewers. Serduszko jak dobrze widze miedziane. Kolczyk nic wartościowego (tak na oko), mała blaszka pewnie aluminium, mała zawieszka i fragment oka proroka - pewnie też niewartościowe.

No i to co dzieciaka najbardziej ucieszyło:

[ img ]

Fajny samolocik z ruchomymi skrzydłami.

To co zauważyłem - im dalej od głównej plaży tym teren znacznie mniej przeszukany. Na godzinę znajdowałem ok 8-9 monet (4 zł z haczykiem), łącznie udało się 336 sztuk polskich znaleźć (+ 1 wspomniana zagraniczna). Kwota "utargu" - nieco ponad 170 zł.

Potraktowałem wypad jako naukę i szło z czasem coraz lepiej (w ostatnie 9 godzin miałem 130 monet). Niestety wciąż zachodzę w głowę jak z xlt odróżnić zawleczki od puszek od monet niklowych. Zawleczki biły na 15-30 (zależnie od sztuki), monety zwykle 16-19, ale jak były na sztorc i koło 25-30 dawały.

No i drugie pytanie do wprawniejszych użytkowników - czy jak będę ignorował sygnały ok 30 nie pominę złota? Na próbę własnie taki sygnał obrączka dawała (z zwykłego złota).

A trzecie pytanko - większość sygnałów od 0 do 10 ignorowałem, czy dobrze robiłem (zawsze wychodziły tu sreberka).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 18:35 
Podporucznik
Podporucznik

tomasir też w Ustce w tym roku byłem i uśmiałem się z tego gościa co jak poparzony po plaży latał (facet około 45~50 lat w gumiakach po kolana i przyjeżdżał na plażę wschodnią zawsze o 6:00 rano) wyniki :1 plaża to fajna alternatywa dla pola i krzaków w ramach wyjścia z ukrycia :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 18:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Scorpion_83 napisał(a):
uśmiałem się z tego gościa co jak poparzony po plaży latał (facet około 45~50 lat w gumiakach po kolana i przyjeżdżał na plażę wschodnią zawsze o 6:00 rano)

Ten? To zdjęcie zrobiłem w 2009roku. :) - ale widzę że techniki nie zmienił.
Tutaj już o nim wspominałem:
viewtopic.php?f=1&t=100946&p=607598&hilit=ustce#p607598

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 19:41 
Kapitan
Kapitan

Scorpion_83 napisał(a):
tomasir też w Ustce w tym roku byłem i uśmiałem się z tego gościa co jak poparzony po plaży latał (facet około 45~50 lat w gumiakach po kolana i przyjeżdżał na plażę wschodnią zawsze o 6:00 rano)

Dokładnie ten. Oczywiście jak się pojawił zacząłem kopać wszystko i polewkę miałem z gościa jak co chwilę nerwowo zerkał.

A zapomniałem dodać, że oczywiście olbrzymią większość śmieci które wykopałem brałem ze sobą - w końcu i inni na tym zyskują (zarówno plażowicze - bo czyściej, jak i poszukiwacze - bo mniej się nakopią)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 20:46 
Porucznik
Porucznik

Od paru dni kopię w Ustce. Pan z reklamówką tradycyjnie dwa kroki przede mną ;] W nerwach sporo omija. Średni utarg to 30 - 40 zł na dwie godzinki porannego spaceru. Deusa ustawiłem tylko pod monetki, identyfikacja precyzyjna - znam nominał przed odsianiem. Jedyny kłopot ze złotówkami - kolorowe zrywki dają niemal identyczne id.
Duża frajda, zwłaszcza dla dzieciaków - bonus za ranne wstawanie - zaraz ląduje na straganach :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 21:19 
Chorąży
Chorąży

C_D napisał(a):
Od paru dni kopię w Ustce. Pan z reklamówką tradycyjnie dwa kroki przede mną ;] W nerwach sporo omija. Średni utarg to 30 - 40 zł na dwie godzinki porannego spaceru. Deusa ustawiłem tylko pod monetki, identyfikacja precyzyjna - znam nominał przed odsianiem. Jedyny kłopot ze złotówkami - kolorowe zrywki dają niemal identyczne id.
Duża frajda, zwłaszcza dla dzieciaków - bonus za ranne wstawanie - zaraz ląduje na straganach :)

Na moim AT PRO - zawleczki dają sygnał na 53-54 złotówka na 52 ( czasami jak się okazało na 53 również ). I weź tu nie kop wszystkiego :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]