Grzebiuszka napisał(a):
Jak masz 4 akuu to całkowite napięcie jest 4,8V, jak masz 4 baterie to masz 6 V. Moc dostarczana do cewki wykrywacza jest wprost proporcjonalna do kwadratu napięcia, więc teoretycznie powinna zmaleć czułość wykrywacza zasilanego z niżeszego napięcia czyli z akku.....
W tym przypadku 4.8V to napięcie nominalne a max naładowane ogniwa w szeregu x4 dadzą już chwilowo nawet 6V
Mógłbyś podesłać ten wzór bo na moc to troszkę inny jest P=UxI "Moc wydzielająca się przy przepływie przez przewodnik prądu o natężeniu I"
chyba ze z Prawa Ohma chodzi ci o ten
Wzór na moc prądu stałego w zależności od napięcia i rezystancji P=U[2]/R
Coś mi kwadraty wejść nie mogą...... :?
Fortus napisał(a):
Czy zastosowanie w ETrac'ku kompletu 8 szt aku Sanyo ENELOOP XX AA R6 2500 mAh nie spowoduje przekroczenia zalecanego napięcia zestawu? Eneloop 1900 mAh moja ładowarka BC700 ładuje nawet do 2600 mAh, a jeśli i te będzie ładowała do wyższej pojemności?
NIe spowoduje bo akumulatorki mają określone nominalne i max napięcie o czym wyżej, dla ciebie najważniejszy parametr to pojemność im większa tym dłużej pobawisz się wykrywką:)
Bernie napisał(a):
Wg mnie nie ma różnicy. Akumulatorki ładują się trochę ponad te 1,2 V. Przynajmniej tak pokazuje ładowarka. Mój wykrywacz potrzebuje 4 sztuki ale może inne jak wsadzają 8 czy 12 sztuk to widać różnicę.
Jak wsadzisz w szerge 8 lub 12 zamiast 4 to uwędzisz elektronikę!!!!!!!!
Można podobne doświadczenia stosować w wrutusie, dwa ogniwa więcej wpływają na jego stabilną pracę ( patent ten podesłał mi jeden z kolegów na tym forum)
Podobnie w jablu 12Vmax zamiast 9 V bez zmiany stabilizatora i też działa ale to PI.
w innych bym nie sprawdzał.