Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 16:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czytanie map niemieckich - wyciągnie informacji.
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2013, 21:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Spokojnie, nie napisałem iż Ty trzasnąłeś :)
Po prostu uprzedzam, gdyż dobra zamkowe najczęściej składały się z parku ale kilka razy spotkałem się też z łąką i innymi kwiatkami.
Moim wtrąceniem chciałem jedynie sprecyzować dokładne znaczenie tego słowa - nie wszyscy znają dobrze niemiecki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2013, 22:09 
Podpułkownik
Podpułkownik

W takim razie dzięki za cenną uwagę ;)

Tu generalnie nawet znajomość języka nie pomoże, bo ktoś pierwszy lepszy wpisując w translator "Gut" otrzyma po prostu słowo "dobry" - nijak pasujące do kontekstu :) Jako opcja druga pozostaje przeglądnięcie pocztówek z danej miejscowości - gdzie często mamy zdjęcie takiego "guta" (bo takie rzeczy fotografowano, o ile był) i równie często wraz z opisem: "Gut in..."

[ img ]

Nie byłoby głupim pomysłem przedstawić kilka miejsc z map bardziej w "3D", może wybiorę się w teren któregoś weekendu i porównam jakieś miejsca z mapą :) Czasami podeprę się pocztówkami, opiszę te wszystkie "warenhandlungi" i inne mniej znane początkującym miejsca, jak to działało i tak dalej... Wydaje się ciekawe :D

Pozdrawiam, K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2013, 23:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Super opis i analiza. Dzięki za merytoryczną pomocą, takie rzeczy powinny być na forach. Zawsze można się czegoś więcej nauczyć lub zwrócić uwagę na rzeczy które się nieświadomie pomijało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 09:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Będę częstym gościem, fachowo a zarazem zrozumiale dla laików. Dobra robota i szacunek dla dużego nakładu pracy, mam nadzieje że się nie znudzisz i będzie to stały temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 20:27 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam ponownie :D Póki co opisu i zdjęć miejsc z pocztówek i map nie będzie, lecz dziś na cel obierzemy nowy „gatunek“ tych map, a dokładniej „pięćdziesiątki“ z początku II wojny. Teoretycznie jest ich kilkanaście egzemplarzy, my praktycznie możemy nacieszyć się 6-ma dostępnymi w sieci. Są to mapy w skali już 1:50 000 a nie 25 tys. jak poprzednie, a więc 1 centymetr na tych mapach to nie 250, a 500 metrów. Kilometr to 2 cm (dlatego w nagłówku „2-cm Karte“). Kwadraty siatki, którą jest mapa pocięta, mają długości boków równe 2 km, a nie jak poprzednio 1 km w terenie. Zasłyszałem, iż te mapy rysowano po to, by ułatwić ogień np. artylerii, przedstawiając większe połacie ziemi na jednym arkuszu mapy. Generalnie są kolorowe, co zdawałoby się poprawia czytelność, aczkolwiek ilość symboli, które na niej odnajdziemy czasami potrafi przyprawić o ból głowy. Pozwolicie, że będę te obrazy przekształcał na czarno-białe, gdyż ułatwi nam to odszukanie naniesionych kolorowych plam. Jak wygląda mapka w „rzeczywistości“ przy obrazowym wyjaśnieniu odległości przedstawiam poniżej.

[ img ]

Dziś będziemy korzystać z mapy nr 298 (Międzyrzecz).

[ img ]

Pełna rozdzielczość: http://imageshack.us/a/img839/5913/42ip.jpg

Na początek niewielka wioska koło tego miasta. Bauchwitz. Na samym początku w oczy rzuca się zapewne duża ilość szop, stodół rozsianych gęsto głównie w dolnej części wioski. Wszystkie zaznaczyłem niewielkimi czerwonymi plamami. Dużą czerwoną kropką zaznaczyłem teren posesji folwarku „Neuwitz“. Niedaleko niego znajduje się źródło (Qu. - skrót od Quelle - najczęściej spotykany na butelkach po wodzie z niemieckich śmietników :D ). Wszystkie skróty dotyczące wody (jak owe Qu.) będą tu napisane czcionką koloru niebieskiego, co zresztą widać po jaśniejszym odcieniu szarości. Po zachodniej stronie wioski znajduje się wiatrak drewniany (turkusowy trójkąt) oraz dwa niespotykane dotąd znaki. Otóż są to studnie, a opis Br. to skrót od Brennen i tyczy się właśnie ich. Sam ich symbol jest zobrazowaniem czegoś takiego:

[ img ]

nie wiem jak nazywa się to fachowo (żuraw?), lecz jak widać po fotografii wyżej jest to właściwie to samo, co na symbolu. Oczywiście nie zawsze musiała to być taka konstrukcja. W środku wioski - pałac/dobro ziemskie, jego teren zaznaczony na czerwono. Obok znajduje się kościół z jedną wieżą (pomarańczowa plama), a poniżej teren cegielni (czerwone pole) wraz z miejscem wydobycia gliny (doły zaznaczone na fioletowo). W północno-wschodniej części wioski na turkusowo zaznaczyłem budynek stacji kolejowej, a poniżej znajdziemy pomnik na rozstaju dróg (zielona plama) oraz niewielką strzelnicę tuż obok, zaznaczoną na żółto - przyznajcie, fajne miejsce i do tego pod lasem :D Oczywiście standardowo wszelkie kamienie kilometrowe i drogowskazy zaznaczone kolorem niebieskim. Gdyby się ktoś pytał, co oznacza liczba w nawiasie pod nazwą miejscowości (jak np. tutaj 0,9) - jest to liczba ludności danej miejscowości w tysiącach (tutaj 900 ludzi/1939).

[ img ]

Pełna rozdzielczość: http://imageshack.us/a/img801/5459/isfv.jpg

Kolejna miejscowość - „główna“ tej mapy - Międzyrzecz. To jest właśnie owo „urwanie głowy“, chociaż przyznajcie - nie jest jeszcze tak źle, w kolorze wygląda to inaczej :) A więc do dzieła. Oczywiście wszystkie szopy i stodoły - jak wyżej, małe czerwone plamy. Jedynie wyróżnia się tu literka „H.“ po północnej stronie miasta niedaleko liczby „113„, która jest skrótem od Hutte - czyli chatka, szałas, itp. Drogowskazy wraz z kamieniami kilometrowymi zaznaczone na niebiesko. W mieście oraz w południowo wschodnim fragmencie mapy zaznaczono na turkusowo młyny. Nad młynem w mieście, po północnej stronie, zamek (dopisek Schl. - Schloss), jego teren wskazałem kolorem ciemno-fioletowym. We wschodniej części miasta zdają się zauważyć trzy lokacje - cegielnie, jedna nazwana „Gumpert’a“ (prawdopodobnie od nazwiska właściciela/założyciela), omawiany już wcześniej Gut oraz dworzec kolejowy (podłużny pasek zaznaczony na czerwono). W centrum miasta znajdują się 4 kościoły (zaznaczyłem 3, niedopatrzenie - jeszcze jeden znajduje się na północny wschód od tego środkowego - krzyż podobny do EK) - 2 z wieżą i 2 bez wieży (owe krzyże przypominające EK). Obok jednego z nich - szpital (Krkhs.- Krankenhaus), oznaczony kolorem fioletowym. na wschód od niego znajdziemy folwark Sagners’a, strzelnicę zaznaczoną na żółto oraz boisko./plac sportowy zaznaczony na zielono. Jeszcze jeden znajduje się we wiosce leżącej na wschodzie, ok. 1 km dalej. Tam też, podobnie jak w Georgsdorfie na zachodzie znajduje się kościół z jedną wieżą, obydwa zaznaczone na pomarańczowo. Jako czysto informacyjną ciekawostkę dodam, iż nieopodal numeru 113 przy linii kolejowej na północy znajduje się cmentarz niechrześcijański. Ciekawostka, liczba ludności od 39 roku wzrosła z ok. 9,2 tysiąca na ponad 21 o ile dobrze pamiętam :)

[ img ]

Pełna rozdzielczość: http://imageshack.us/a/img42/8352/hmxd.jpg

No i wioska na dziś ostatnia, czyli Gross Dammer. Na czerwono zaznaczone dworzec kolejowy, teren pałacu (ze skrótem G. - Gut) oraz tartak (S.W. - Saegewerk). Kolorem niebieskim wskazałem kamienie kilometrowe. W środku wioski znajdziemy zaznaczone na pomarańczowo kapliczkę, kościół z jedną wieżą i jeden kościół bez wieży. Najbardziej interesujące są kapliczka i kościół bez wieży pod lasem, w zachodniej części wioski, także zaznaczone na pomarańczowo. Prowadzi do nich jak widać droga, o dł. ok 1,5-1,7 km, otoczona polami. Jest to odcinek niewątpliwie interesujący. W środku wioski znajduje się także wiatrak drewniany, zaznaczony turkusowym trójkątem.

Niedługo coś nowego. Pozdrawiam, K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 23:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Co może oznaczać skrót Khf? Czy można gdzieś dostać dokładniejszą legendę? Czytaj oryginalną ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 23:46 
Podpułkownik
Podpułkownik

Khf. - Kirchhof - czyli cmentarz.

Pozdrawiam serdecznie, K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 września 2013, 17:40 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam,

dziś chciałbym podzielić się z Wami ciekawym opracowaniem. Jest ono ogólnie dostępne w internecie, ale jeśli ktoś nie wie czego szuka - nie znajdzie :D

Generalnie oprócz wszystkich symboli w jednym dodatkowo znalazły się tu ciekawe rysunki, przybliżające widok w rzeczywistości takich obiektów, które na pewno pomogą początkującym, którzy mają niewielkie lub słabe wyobrażenie. Myślę, że też dzięki nim opis po polsku jest zbędny, bo ważne, że będzie wiadomo "o co biega" :lol:

http://www.mapywig.org/m_documents/DE/K ... _v.1.0.pdf

plik w formacie .pdf (do otwarcia moze posłużyć np. darmowy foxit reader, adobe reader lub cała inna seria takich programów), waży ponad 33 Mb.

Pozdrawiam serdecznie, K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 września 2013, 17:59 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

I dziękuje bardzo. Bardzo przydatna sprawa. Ostatnia strona plus translator z googla i już wiemy więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 września 2013, 18:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Krychu wielki szacun!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 19:28 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A w jaki sposób przedstawione są pola?? Chodzi mi głównie o mape ze strony zamki.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 15:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Co do oznaczeń z legendy:
Wbh. napisałeś że oznacza "Wodociąg" a w rzeczywistości skrót Wbh. - Wasserbehälter
oznacza zbiornik na wodę, zbiornik retencyjny.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 17:31 
Podpułkownik
Podpułkownik

Masz rację :1 Dzięki za spostrzeżenie.

[ img ]

A, że tak spytam z innej beczki - ma ktoś jakiś pomysł na rozgryzanie innych rodzajów map? :) Ja już całkiem nie wiem, za co się wziąć :roll:

K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 23:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Krychu, rzuć okiem na Mapy Prus Południowych Dawid Gilly 1802 1803 :)
Niektóre symbole ( gwiazdki, patyczki itp... ) są dośc ciekawe.

Przykład z gwiazdką:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2014, 01:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

Myrwyss i inni,

mapki są dostępne tutaj,

https://www.sggee.org/research/gilly_ma ... a_map.html

póki co musi wystarczyć legenda, której końcówka w tłumaczeniu załamała dosłownie mój "zespół" :)

[ img ]

(chodzi o fragment w czerwonej ramce, będziemy go jeszcze "męczyć", póki co musi wystarczyć to). Do czytania mapek wrócę jak będzie więcej czasu.

Pozdrawiam, K. :1

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]