Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 21:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Minelab X-Terra 505
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 21:06 
Kapral
Kapral

Witam. proszę o porównanie moich wskazań wyświetlacza z innymi x-terrami czy są prawidłowe. Używam cewki koncentrycznej 18,75 khz. I tak to wygląda :

- złoto próby 333 wskazanie na wyświetlaczu 3
- złoto próby 585 wskazanie na wyświetlaczu 9
- małe sreberko (3 halarze 1692r) wskazanie 9
- ołów wskazanie 27
- moneta 5 zł wskazanie 18
- 1 marka z 1875r wskazanie 39
- współczesne 20 gr wskazanie 9
- 50 gr 1978r wskazanie 36
- kluczyk od puszki piwa - wskazanie 12-15

Jakie wsakazania daje srebro ?

Czy zmiana cewki na Nel Tornado zmieni wartości wskazań ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Minelab X-Terra 505
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 22:17 
Porucznik
Porucznik

Witam kolego a tak na marginesie napisz coś o 505 jakiś zasięg jak możesz na polskie monetki, ergonomia ile trzymają baterie jak wykonanie itp i jak w porównaniu do ace 250 bo widzę że z tego przeszedłeś(wiem że bez porównania bo to inna klasa ale znam ten sprzęt i będę miał punkt odniesienia), ja właśnie planuję zmianę i 505 jest w moim kręgu zainteresowań ! z góry dzięki. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 22:36 
Kapral
Kapral

Garrett Ace 250 był o tyle fajny, że dawał jednoznaczne mocne sygnały. X-terra jest natomiast głębsza i dokładniej identyfikuje (ale czasem dyskoteka) . Ace 250 to zabawka w porównaiu do X-Terry oczywiście to moje zdanie. Wiele jeszcze fantów wyjąłem z dziur po Garrecie. Najgorsza wada Garreta to to, że nie ma regulacji głosu bez słuchawek, a jest cholernie głośny. Ogólne przesiadka na duży plus. Chcę tylko jeszcze dokupić Nel Tornado i będzie już całkiem fajnie. Nie mogę jak na razie powiązać wskazań wyświetlacza z konkretnym metalem i to mnie martwi, że zbyt wiele mogę ominąć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 września 2013, 11:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam!

Nie posiadam co prawda cewki koncentrycznej 18,75 KHz ale nela Tornado i cewkę oryginalną 10,5" DD 7,5 KHz. Wskazania moim zdaniem masz poprawne. Jedynie nie pasuje mi Twoje wskazanie na złoto próby 585. Moja obrączka o masie 5,2 grama o tej próbie wskazuje mi 24. Sprecyzuj jaki przedmiot i o jakiej masie ze złota sprawdzałeś. Co do srebra to każde sreberko w zależności od próby i wielkości inaczej jest sygnalizowane - Twoja 1 marka to srebro próby 900 i wsazanie masz poprawne. A np. Silber Groschen to srebro próby ok 200 i wskazanie może być 15-21. Nie zauważyłem wpływu zmiany cewki na zmianę identyfikacji numerycznej ale tak jak na początku pisałem nie mam żadnej cewki o częstotliwości 18,75 KHz.

Miałem kiedyś Ace 150 i rzeczywiście po przesiadce na X-terrę przerażała mnie trochę "dyskoteka" i ergonomia (cewka 10,5" DD jest ciężka a Tornado jeszcze cięższa) ale przyzwyczaiłem się i nie żałuję zamiany - zasięg na monetki i nie tylko jest sporo większy ale trzeba się osłuchać ze sprzętem. Często poprawiam miescówki po koledze, który na razie też biega z Ace 150 i dziwię się, że tyle przegapił.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 września 2013, 13:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

batoni napisał(a):
Witam! Nie zauważyłem wpływu zmiany cewki na zmianę identyfikacji numerycznej

Dawno nie używałem cewki 7,5kHz ale pamiętam że pomiędzy cewkami 7,5kHz i 18kHz jest niewielka różnica we wskazaniach ID.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 września 2013, 13:18 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

batoni napisał(a):
[...] Moja obrączka o masie 5,2 grama o tej próbie wskazuje mi 24. Sprecyzuj jaki przedmiot i o jakiej masie ze złota sprawdzałeś.[...]

Poprawcie jeśli się mylę, ale wydaje mi się że wykrywacze działają na powierzchnie a nie masę przedmiotu. Zresztą można to sprawdzić kładąc monetkę, a następnie wbijając ją kantem do ziemi powinna być inna siła sygnału i tak moim zdaniem jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 września 2013, 13:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

Reanoe napisał(a):
batoni napisał(a):
[...] Moja obrączka o masie 5,2 grama o tej próbie wskazuje mi 24. Sprecyzuj jaki przedmiot i o jakiej masie ze złota sprawdzałeś.[...]

Poprawcie jeśli się mylę, ale wydaje mi się że wykrywacze działają na powierzchnie a nie masę przedmiotu. Zresztą można to sprawdzić kładąc monetkę, a następnie wbijając ją kantem do ziemi powinna być inna siła sygnału i tak moim zdaniem jest.

Tak - masz rację - wykrywacze działają na powierzchnię przedmiotu ale podając masę mojej obrączki miałem na celu odzwierciedlić, że ma ona też stosunkowo dużą powierzchnię w porównaniu do np. cieńkiego pierścionka w takiej samej próbie. Inaczej - cieńki pierścionek ze złota 585 będzie miał inne wskazanie niż gruba obrączka z tego samego złota.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 września 2013, 13:45 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

up
Ja również nie jestem specjalistą ale wykrywacz sprawdza przede wszystkim przewodność materiału.
Nie sądze aby moneta zakopana na 10cm lub 20 cm miała bardzo różne odczyty.
mogą być delikatne wachania ale to zależy od gleby

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 września 2013, 21:32 
Kapral
Kapral

Zrobiłem dokładniejsze testy różnych pierścionków i łańcuszków złotych i odczyty wahały się od 12 do -3, a więc złoto zalicza mi do żelaznych. Czy to może być wina cewki ? Czy problem tkwi w elektronice ? Próbowałem różnych ustawień i nic się nie zmienia. Może ktoś miał podobny przypadek ? Łańcuszek był niby próby 585 - bardzo lekki (dmuchany) - wskazanie -3 i bardzo mały zasięg prawie przy cewce. Obrączka ślubna wskazanie 9-12, ale zasięg ładny (26 cm). Mam się martwić ? Mam gwarancję na wykrywkę, ale sezon w pełni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 września 2013, 21:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie martw się - wskazania masz dobre. To normalne, że złoty łańcuszek pokazuje Ci na minusie. Dzieje się tak z powodu budowy łańcuszka. Nie znam się zbytnio na teorii ale coś tam kiedyś czytałem, że prądy wirowe ciężko wytworzyć w łańcuszku a wykrywacz rejestruje zmianę tych prądów wirowych. Podobna sytuacja jest np z aluminiowym drutem - zwinięty daje dość ładny sygnał a rozprostowany już nie tak ładny. Dziś sprawdzałem moją biżuterię i obrączka dość masywna - 5,2 grama daje mi sygnał 20 a cieniutki pierścionek złoty Żony daje 6-9. Tak więc Twój wykrywacz nie jest zepsuty.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 września 2013, 22:04 
Kapral
Kapral

Faktycznie dwie złote obrączki połączone do kupy dają mi 18-24. Więc chyba pozostaje się pogodzić, że łańcuszków nie znajdę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 września 2013, 22:32 
Generał Broni
Generał Broni

To już tak jest, że drobne i delikatne złoto potrafi dawać sygnał na pograniczu żelastwa... takie życie...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]