Kenny napisał(a):
hooola co to za awantura?
AnonymousGuyy gęstość wychodzi zważywszy na kształt bryły między 3 a 5g/cm^3 więc jest ok (niby dlaczego za lekki?)
z punktem 2 się zgodzę
3 to już totalna bzdura... większość meteorytów w tym wszystkie kamienne mają właśnie zaoblone kształty (chyba że rozpadły się nisko nad ziemią - żelazne lub po zderzeniu z nią - kamienne) W przypadku pełnej skorupki obtopieniowej zawsze kształt jest obły (powyższy kamień jest zbyt kanciasty)
Najczęściej dobre zdjęcie wystarczy żeby kamień zakwalifikować do dalszych badań powyższe są wystarczająco dobre aby owy kamień odrzucić z tym że raczej obstawiał bym coś naturalnego rozstrzygające byłoby zdjęcie świeżego przełamu.
Pozdrawiam.
Co do puntku pierwszego to się zgodzę, przyznaje honor.
Co do punktu trzeciego już nie do końca, chociaż znasz się pewnie a raczej na pewno dużo bardziej od mnie. Oglądając bardzo często wyprawy po meteoryty i takowych zdjęcia, dostrzegłem że 90% meteorytów jest odłamana w wyniku eksplozji nad ziemią lub uderzenia w ziemie. Skorupa obtopieniowa wbrew pozorom występuje dość rzadko, a cała to chyba nigdy. Chodziło mi również z tymi kształtami, źle się wyraziłem, nie o ostrość krawędzi ( chociaż to też ) ale bardziej nienaturalny kształt, oglądając małe bryłki meteorytów w google grafika można łatwo zauważyć że mają bardzo nienaturalne kształty. Ten kamień jest jednolity i nie ma żadnych udziwnień, stąd moje spostrzeżenie. Pozdrawiam