Cytuj:
Hmm, co do braku dopasowania impedancji falowej to akurat chyba nie ma zbytniego znaczenia dla częstotliwości przy której pracuje jabel(ok 1kHz), a poza tym cewka nie jest zasilana ciągłym sygnałem, tylko impulsami, co też zmienia postać rzeczy. Tak samo pojemność kabla też niewiele zmienia.
I to jest święta racja. Impedancja falowa ma znaczenie w przypadku gdy długość fali jest porównywalna z długością kabla. Przy kablu długości ~1.5m musiała by to być częstotliwość powyżej kilkudziesięciu MHz, a przy częstotliwości 1kHz kabel musiałby mieć kilkaset kilometrów.
Cytuj:
Nie ulega natomiast że powinien być on możliwie gruby...Ja planowałem do dzabla użyć 2 -żyłowy kabel 2,5mm^2 w igielicie
Jasne że tak. Przy 16m drutu w cewce i 3m łącznej długości obu żył w kablu, wystarczy żeby nie miał cieńszego przekroju niż drut w cewce. 2-3 razy więcej jest w sam raz i więcej nie ma po co. "Półtorówka" z powodzeniem wystarczy.
Cytuj:
co do ekranu to nawet specjaliści nie są zgodni, ale na pewno nie zaszkodzi... włożony w oplot od kabla koncentrycznego do kablówki- to by chyba było dobre rozwiązanie
Ekranowany kabel przy nieekranowanej cewce... nie zaszkodzi. Sam używam ekranowanego, mikrofonowego ale ze wzgledu na elastyczność silikonu i spory przekrój, a nie ze względu na ekran. Obie gorące żyły łącze ze sobą a ekran "robi" za drugą żyłę :)