Teraz jest piątek, 15 sierpnia 2025, 15:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: pistolety i granaty
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 10:24 
Pułkownik
Pułkownik

delta napisał(a):
No to ja sobie odpuszczę te granaty i pistolety.

sprzedaj temat ja tam niczym nie gardzę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 20:23 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Bedziesz jechal 300km tylko po to zeby zamiast armaty w sadzawce znalezc kawal blachy ???
Ja juz od lat nie wierze w takie opowiesci, przy obecnych cenach paliwa taniej kupic fanta na allegro....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 16:17 
Pułkownik
Pułkownik

superstefan napisał(a):
Bedziesz jechal 300km tylko po to zeby zamiast armaty w sadzawce znalezc kawal blachy ???
Ja juz od lat nie wierze w takie opowiesci, przy obecnych cenach paliwa taniej kupic fanta na allegro....

nie ma ryzyka nie ma zabawy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 16:35 
Generał Broni
Generał Broni

rynio_di napisał(a):
Ja służąc w wojsku przy WAT-ie na szkoleniu saperskim usłyszałem takie stwierdzenie: że amunicja ( granaty pociski ) wypełnione materiałami wybuchowymi ( nie powiedziano jakimi) podczas wydobywania z ziemi mogą wybuchać ( a nawet dano przykład) na taki przypadek. Jako przyczynę takich eksplozji wskazano na to że w leżącym pocisku mogło nastąpić odparowanie nitrogliceryny i osadzenie się jej na ściankach wewnątrz pocisku i przy poruszeniu ,materiał się przemieścił doprowadzając do wybuchu. Można się tylko zastanawiać czy podczas nitrowania toluenu powstaje nitrogliceryna jako najwrażliwszy z MW.Wszystko możliwe.

O ile pierwsze zdanie jest prawdziwe, to z uzasadnieniem ktoś "pojechał po bandzie", bo nitrogliceryny ani jej mieszanin nie stosuje się w amunicji wojskowej. Tak samo jak przy nitrowaniu toluenu nie powstanie nitrogliceryna.

Prawdą jest natomiast, że masy spłonkowe przechowywane w warunkach nieodpowiedniej wilgotności czy temperatury mogą być niestabilne, zwłaszcza gdy im te warunki zmienimy (przyrost temperatury, obniżenie wilgotności). Spotkałem się z przypadkiem "samodzielnie" odpalających się spłonek w amunicji do 2 cm MG-FF (na szczęście w pustych łuskach pozbawionych prochu) po kilku godzinach od wydobycia z ziemi. Tak że pod tym względem podobne historie mogą mieć miejsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 11:45 
Moderator
Moderator

Ok, wątek posprzątałem i otwieram na nowo. Przestrzegam jednocześnie że następnym razem posty opisujące rozbrajanie zapalników bądź niewybuchów będą nagradzane żółtą kartką!
Sopel74

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 października 2013, 22:46 
Chorąży
Chorąży

m3n74l napisał(a):
Panowie, a jak wygląda kwestia z granatami trzonkowymi? Domyślam się gdzie są, jednak nie wiem jak wygląda sprawa technicznie : czy zakopane po II wojnie światowej mogą być niestabilne i zrobić łubudu przy wyciąganiu skrzyni? Wolę się zapytać osób, które MIAŁY z tym styczność niż próbować na własnej skórze ... Tak czy owak nie zamierzam ich zachować dla siebie, a po wykopaniu wezwać patrol saperski - za kilkanaście lat jak nie lepiej, nie chcę aby były niespodzianki przy równaniu terenu itd ...

Pozdrawiam

Panowie, czyli nie bawić się w żonglowanie granatami, tak? To w takim razie jak się ich pozbyć? Pożyczyć od kogoś granat i rzucić w tą skrzynkę jak się do niej dokopię? Bo wzywanie saperów i pokazanie palcem "Gdzieś tam jest zakopane" raczej nie przejdzie...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]