Loslau napisał(a):
Dlatego uważam iż przytaczanie "modelu amerykańskiego" w naszej polskiej sprawie dostępu
do broni to kiepski przykład. Mało to krajów wokoło które mają bardziej cywilizowane ustawy o BiA niż nasz?
Wiecie co jest nasmieszniejsze ??? ze nasz model wcale nie jest taki zły ...........wiem .... zaraz wyslecie mnie gremialnie do doktora od głowy :lol: .otoz powtarzam ... sam model dostepu do broni w PL nie jest zły ( choc oczywiscie moglby byc lepszy) tylko ......(i tu lezy pies pogrzebany ) jest notorycznie i z pelna swiadomoscia sabotowany przez organy powolane do jego realizacji, bo organy te w swym zadufaniu wynikajacym z ogromnie nadętego przerostu ego ( my przeca soom waaaadza :lol: ) nie moga do siebie dopuscic mysli ze powinny (a wrecz zobligowane sa) stosowac litere prawa, a nie naginac to prawo po swojemu mniej lub bardziej legalnie a raczej nielegalnie o czym przypominaja tu i owdzie orzeczenia NSA ( vide skandaliczne wypowiedzi niebieskich tupu ze sejm sie pomylił przy uwolnieniu broni CP ...w moim odczuciu slowa takie w ustach goscia powołanego do obrony porzadku konstytucyjnego kwalifikuja goscia do natychmiastowego wylotu z pracy, bo on jest niczym d...pa od srania, od przestrzegania prawa, a nie jego komentowania. a zwłaszcza reinterpretacji wg własnego widzi mi sie) ... teraz przechodzimy do punktu nr dwa ........... otóz psze panow tak sie bojacych uzrobrojonego niedojrzalego społeczenstwa ...model amerykanski taki jakim wyobrazaja go sobie rózni hoplofobi , czy inni histerycy ( czyli wersja max hardcorowa), to my mamy w kraju od cirka 9 lat :lol: , czyli od momentu ustawowego uwolnienia broni CP za pomoca ktorej w XIX wieku ludziska wzajemnie i dość skutecznie wysyłali sie do swietego Pietra w ilosciach niekiedy hurtowych a i dzis taki numer jest calkiem realny ........... wyglada to tak - wchodzisz do sklepu ... pokazujesz na polke ...o pan da tego gnata z lewej :666, płacisz wychodzisz ....qrde niczym w warzywniaku ( ze o alegro nie wspomne albo prywatnym imporcie tej broni z krajow osciennych ) ............... i co panowie ????......... ulice spłyneły krwia ?? mamy setki czy tysiące zabitych?? kostnice nie wyrabiaja, a uslugi pogrzebowe sa najlepszym biznesem pod sloncem ???........otoz nie, cisza i spokoj, a liczba wypadkow i przestepstw z uzyciem CP jest marginalna i ma rozmiar bledu statystycznego .... i na tej podstawie chocby, twierdze ze kazdy delikwent ktory wciska mi kit o niedojrzałym spoleczenstwie, robi to albo z glupoty, albo co gorsza z premedytacji i chce cos na tym ugrac, nie koniecznie korzystnego dla tegoż społeczenstwa.
Dziekuje za uwage.