Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 15:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Garrett AT Gold Pierwsze wrażenia
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 07:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam!

Wskazanie na 41 zloty pierścionek 14k . Sygnał wyraźny naprzemienny o wysokiej amplitudzie . Na wskazaniach pomiędzy 41-45 "wychodzi" również inna drobna biżuteria jak na przykład zawieszki i kolczyki lub łańcuszki .

Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 15:44 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

A na wskazaniach 30-40 można coś ciekawego trafić? Bo jeszcze mi się nie zdarzyło :? :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 18:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

asd napisał(a):
A na wskazaniach 30-40 można coś ciekawego trafić? Bo jeszcze mi się nie zdarzyło :? :ups:

Witam!

Osobiście na tych wskazaniach nic nie znalazłem .Nie wiem czy dobrze osłuchałeś wykrywacz, ale powinieneś po jakimś czasie rozpoznawać co warto kopać na wskazaniach pomiędzy 41-45 o sygnałach częściowo maskowanych nie wspominając .
Pozdrawiam Mariusz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 13:39 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam,
Jestem szczęśliwym użytkownikiem AT Gold'a od ponad roku, ale czasami miewam pewne problemy z dostrojeniem do gruntu dzieje się tak szczególnie w deszczu lub zaraz po nim.
Wiem, że cewka inaczej reaguje na mokrej glebie nie ważne czy to piach w lesie sosnowym, glina lub czarnoziem. Dodam, że aku są naładowane, wejścia wtyczek poprawnie dokręcone a sam kabel od cewki nie jest nadmiernie skręcony. Standardowo wybieram All metal lub Disc 1 (cewka 8,5''x11''), odpalam Iron Audio podbijam dyskryminację na 32, czyszczę cewkę z ziemi z innej miejscówki i szukam kawałka gleby bez metali lecz gdy pada lub podłoże mokre jest to ekstremalnie trudne czasami wręcz niemożliwe. W takiej sytuacji ustawiam GB na poziomie o10pkt wyższym jak chodziłbym w "suchych" warunkach, ale wątpię aby było to właściwe rozwiązanie...

Poza sporadycznym problemem z dostrojeniem nie mam żadnych problemów z Goldem, ciągnie wszystko militarkę podejmuje z naprawdę fajnych głębokości, pamiętam jak Kolekcjoner3000 wspominał "zobaczysz jak Cie zaskoczy głębokościami" i przez ponad rok mój Gold dalej pozytywnie zaskakuje choć czasami mam dosyć głębokich wykopów. Drobnice na polach dobrze podejmuje nie ważne czy cieńkie sreberka czy grube, a złotka też się trafają. Spekulacje zasięgu co na ilu cm znajduje uważam za zbędne. Nie bawie się w zakopywanie gratów z linijką bo w terenie jest rock'n roll i trzeba mieć farta by podejść pod moniaka z odpowiedniej strony i trzymać kciuki by nie był otoczony wszelakim syfem który możemy zlekceważyć;) Dlatego "przekopane" miejscówki nie zachęcające wizualnie nie zakopane dołki itp (nawet ryte przez nas samych:), często ponownie wypłacają bo podchodzimy do fanta z innej strony, częstotliwość ruchu sondy jest większa lub wilgotność gleby się zmieniła.
Zmieniłbym jedynie słyszalność sygnałów w trybie All Metal przy włączonym Iron Audio. Gdy dyskryminuję 35 to nie chcę słyszeć nic poniżej 35, a często mam wrażenie chodząc po terenie usłanym odłamkami że słyszę sygnały nawet poniżej 30 (choć zapewne jedynie widzę niższe nr na ekranie a słyszę te powyżej 35). Czasami mam taką dyskotekę, że zmieniam na płytszy Disc 1 i śmigam bez Iron Audio na dyskryminacji 32, a głębszy All Metal odpalam z Iron Audio na 35 dopiero gdy wchodzę do ziemianki lub okopu.

Jeżeli ktoś z użytkowników ma jakieś sugestie to chętnie ich wysłucham, każdy ma swoje zajawki dzieląc się nimi w szerszym gronie możemy sobie wzajemnie pomagać lub poprawiać błędy.
Pozdrawiam
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 października 2013, 20:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Widze, że sugestii dotyczacych dostrojenia do mokrego gruntu brak;) Mniejsza o dostrojenie powstał nowy problem, a mianowicie poluzowało gniazdo wtyczki od cewki:/
Powstał luz ok 3mm więc raczej nie ma co liczyć na wodoszczelność. Nie zamierzam samodzielnie rozkręcać puszki z elektro ciekawe czy ProScan się podejmie zadania.
Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził?
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 października 2013, 23:09 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Z tego samego powodu nie rozkręcam mojego AT PRO. Samo już wtyczka nie budzi zaufania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 01:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Tommyboy24 napisał(a):
Widze, że sugestii dotyczacych dostrojenia do mokrego gruntu brak;) Mniejsza o dostrojenie powstał nowy problem, a mianowicie poluzowało gniazdo wtyczki od cewki:/
Powstał luz ok 3mm więc raczej nie ma co liczyć na wodoszczelność. Nie zamierzam samodzielnie rozkręcać puszki z elektro ciekawe czy ProScan się podejmie zadania.
Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził?
Pozdr

Dziwne ,nigdy nie mialem problemów z dostrajaniem At Gold do gruntu poza jednym wyjątkiem : torfowiska .
To co napisałeś to może być wina cewki lub elektroniki w wykrywaczu skłaniam się raczej ku wadliwej cewce lub za mocno naciągnięty kabel czyli prawdopodobne uszkodzenie ekranowania .
Najlepiej by było jak byś sprawdził na innej cewce wtedy będziesz miał pewność .
Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 21:07 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Mariusz 1972 czym jest uszkodzenie ekranowania? Jeżeli miałoby miejsce takie zjawisko to dostrojenie na suchym gruncie też powinno sprawiać problemy, a tak nie było. Zgadzam się że kabel cewki mógł być zbyt mocno skręcony co w połączeniu z obluzowanym gniazdem wtyczki powodowało problemy z dostrojeniem.
Znalazłem wyjście z sytuacji, ale nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca dlatego pochwalę "wybawcę" po wykonaniu naprawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 22:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam!

Trudno cokolwiek konkretnie powiedzieć, czym te sporadyczne problemy z dostrajaniem na mokrym gruncie mogą być związane dlatego bazując na swoim doświadczeniu zmuszony jestem trochę zgadywać .
Jeśli cewka jest w porządku to tylko silnie zmineralizowana gleba mogła by być wytłumaczeniem . Wtedy pomaga zmiana cewki na mniejszą DD .
Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2013, 16:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Nie chce zapychać wątku, ale z moich odczuć wynika że problem z dostrojeniem był podobny przy glinie, czarnoziemie a nawet piachu (takim jak w lesie sosnowym). Muszę poczekać na stabilizację i uszczelnienie gniazda wtedy zobaczę czy jest poprawa.
A mniejszej cewki nie mogę podpiąć bo w maju została sprzedana;)
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2013, 17:19 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Przy wysokich częstotliwościach takie podłoża stroją się gorzej. Próbowałeś ręcznie to korygować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2013, 20:13 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Shelton napisał(a):
Przy wysokich częstotliwościach takie podłoża stroją się gorzej. Próbowałeś ręcznie to korygować?

Praktycznie zawsze stroję ręcznie, lecz wpierw staram się znaleźć wolny kawałek gruntu bez metali. Przeważnie używam do tego trybu All Metal bez dyskryminacji lub Disc 1 z Iron Audio. Inne wykrywacze na tych samych wypadach też miały problemy z dostrojeniem. To samo pole gdy jest sucho już nikomu nie sprawia problemów.
Ciekaw jestem czy inni użytkownicy maja podobne problemy i jak sobie z nimi radzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 października 2013, 21:06 
Plutonowy
Plutonowy

Panowie proszę powiedzieć chłopskimi słowami do czego jest ta opcja IRON.Jak to wykorzystywac. Bo gdy włączę iron to buczy tylko jak jest przedmiot metalowy po środku cewki to pipa.Za chiny nie mogę zrozumieć tego trybu.Proszę o cierpliwość i odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 października 2013, 19:19 
Kapral
Kapral

jesli masz sygnał pod cewką i wskazanie na wyswietlaczu skacze po skali to wciskając iron mozesz ustalic czy dany fant jest kolorowy czy nie

buczenie wskazuje ze pod cewką jest zelazo, jesli wcisniesz iron i nie buczy to jest kolor

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 października 2013, 21:17 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Gdy mam niepewny sygnał nr skaczą po skali, a dzwięk jest ładny przez "urwany" odpalam Iron Audio i gdy słyszę sygnał typy zwarcie instalacji wiem, że to żelazo i nie tracę czasu na kopanie.
Podobnie jest gdy na polu mam ładny sygnał nr na skali nie szaleje, ale po wykopaniu sztycha ziemi sygnał dalej jest w dołku ale już ma inny nr lub sygnał nie jest czysty odpalam Iron Audio i mam pewność czy złom rolniczy nie jets moim sygnałem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]