Teraz jest środa, 17 września 2025, 05:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Trojaki i inne kwiatki...
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 09:28 
Pułkownik
Pułkownik

No, takich trojaków to ja nie mam (właściwie to ja żadnych trojaków nie mam... :lol: )
Dodaję wątek do obserwowanych, lubię pooglądać piękne monety :) . Liczę, że jeszcze czasem coś ciekawego wkleisz... może jakieś "krzyżyki" ? ;)

Pozdrawiam

Waldek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 15:10 
Pułkownik
Pułkownik

Larsson napisał(a):
No, takich trojaków to ja nie mam (właściwie to ja żadnych trojaków nie mam... )

Masz za to takie blaszki ktorych nie mam ja i na tym polega cala zabawa :8) .
Larsson napisał(a):
Liczę, że jeszcze czasem coś ciekawego wkleisz... może jakieś "krzyżyki" ?

Beda ;) .
Pzdr,Kwiatek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 października 2013, 21:15 
Pułkownik
Pułkownik

Heniek ma kota i uszczelil se fajnego boraxa :8) ja tez mam kota :nicnie i wlasnie uszczelilem se fajnego trojaka :luv .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 października 2013, 21:20 
Major
Major

Piękna sztuka , gdzie data ? :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 października 2013, 21:22 
Pułkownik
Pułkownik

TomaszM napisał(a):
Piękna sztuka , gdzie data ?

Tomek,piekny ten trojak nie jest nic a nic ale wlasnie brak tej daty czyni go wyjatkowym i bardzo rzadkim :luv .
Pzdr,Kwiat

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 października 2013, 21:36 
Major
Major

Wiesz co chciałbym chociaż raz w sezonie wykopać choć podobnego stanem trojaka :)
Gratulacje :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 października 2013, 21:38 
Pułkownik
Pułkownik

TomaszM napisał(a):
Wiesz co chciałbym chociaż raz w sezonie wykopać choć podobnego stanem trojaka

Ty juz lepiej nie marudz... :1 B+ .
TomaszM napisał(a):
Gratulacje

Dzieki :) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 października 2013, 21:43 
Specjalista
Specjalista

trojaczki palce lizać!!! :):):) :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 października 2013, 21:49 
Pułkownik
Pułkownik

heniek151 napisał(a):
trojaczki palce lizać!!! :):)

Hehe,dzieki :) ostatnio widzialem gdzies zajefajnego orcika lwowskiego,korcilo mnie coby go nie klepnac ;) .
Pzdr,Kwiat

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 października 2013, 22:21 
Specjalista
Specjalista

hmm też gdzieś widziałem takiego orcika i chodzą słuchy, że poszukuje dobrego nowego opiekuna ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 08:10 
Pułkownik
Pułkownik

heniek151 napisał(a):
hmm też gdzieś widziałem takiego orcika i chodzą słuchy, że poszukuje dobrego nowego opiekuna

Piekna sztuka :1 na pewno znajdzie sie nowy opiekun ktory go przygarnie :) .
Calkiem niedawno zawrocil mi w glowie pewien Boleslaw co bil denarki we Wroclawiu ;) .
Pzdr,Kwiat

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 08:26 
Specjalista
Specjalista

Kwiatek napisał(a):
TomaszM napisał(a):
Piękna sztuka , gdzie data ?

Tomek,piekny ten trojak nie jest nic a nic ale wlasnie brak tej daty czyni go wyjatkowym i bardzo rzadkim :luv .
Pzdr,Kwiat

Brak daty to pryszcz i nie ona czyni go wyjątkowym, a wizerunek na awersie i rewersie herbu Lewart Jana Firleja z Dąbrowicy podskarbiego wielkiego koronnego w latach 1590-1609. Pod władcą bez inicjałów a po 2 stronie z inicjałami IF.

Kiedy została wybita hm... po prawej tzw. ruszta znak zarządcy i dzierżawcy mennicy wschowskiej Andrzeja Laferta, który występował na monetach w latach 1595-1597 w publikacji Igera o trojakach podaje on że tylko 1595 r. Ale najlepsze że sam podaje trojaka z takim rusztem z 1596 r.

Zaś po lewej znak ,,kwiatek" niezidentyfikowany znak mincerski występujący na monetach wschowskich w 1595 r. Kopicki przypisuje go Hermanowi Rudygierowi mincmistrzowi mennicy wschowskiej i poznańskiej występujący na monetach z lat 1596-1597

Kopicki wyróżnia takie trojaki z takim znakiem kwiatka ale nie identyfikuje go bo dla niego jest to róża Hermana choć nie podaje że miał on coś wspólnego z mennicą w 1595 a taki kwiatek z łodygą i bez w budowie nieco inny występuje na monetach wschowskich w 1595 r. Iger zaś też namieszał bo pisze że to znak mincerski z 1595 r.
a dalej że Herman był zarządca mennicy wschowskiej w latach 1595-1596. Tyle że Iger w opisach znaków cofnoł się do wiedzy z czasów Gumowskiego i więcej tym szkód zrobił niż pożytku.

Dla mnie ten kwiatek występujący z łodygą lub bez w 1595 r. na monetach/trojkach wschowskich jest odmienny od róży Hermana R. i należy jak to na początku pisał Iger określić go mianem znaku mincerskiego z dodatkiem niezidentyfikowany - moneta emitowana przed umieszczaniem róży Hermana R.

Idąc dalej dzięki temu ,,kwiatkowi" wiemy że moneta powstała w 1595 r. a co dalej jej ciekawostką jest to że nie powinna mieć 2 herbów podskarbiego a więc jest to HYBRYDA

U Igera widzimy kilka odmian takich zestawień znaków w rożnej konfiguracji na trojakach wschowskich z 1595 r. które opatrzone były datą [15]95

W.95.2 to protoplasta między 95 po lewej kwiatek z łodygą i kawałkiem 2 grubszej łodygi/konara pośrodku Lewart IF a po prawej znak ruszta.

W.95.3 ukazuje ,,kwiatka" bez łodygi poniżej w miejscu herbu Lewart którego brak data 95 i obok wyżej znak ruszta - NATOMIAST POD GŁOWĄ WŁADCY JEST W TARCZY HERB LEWART

W.95.4 tu ,,kwiatek" z łodygą pośrodku Lewart IF obok ruszta ale brak daty która jest po 2 stronie koło wizerunku/korony władcy - widać tu zmianę że rytownik przeniósł datę na 2 stronę !

W.95.5 c - to odmiana naszego Kwiacia nabywcy tu ,,kwiatek" z łodygą pośrodku Lewart IF obok ruszta ale brak daty która jest po 2 stronie koło wizerunku/korony władcy i pojawiają się dodatkowe krzyżyki to odmiana ostatniej produkcji w 1595 r.

Natomiast wizerunek władcy bez daty z herbem Lewart pod władcą pochodzi z trojaka W.95.2 d

Nasz Kwiacio ma hybrydę powstała z innego awersu i innego rewersu 2 różnych zestawów stempli i tak z W.95.2 d oraz W.95.5 c postał nam unikalny trojak bez daty powstały w 1595 r.

uf :) GRATULUJE KWIACIU CUDNEGO ZAKUPU I UŻYCZENIA ZDJĘCIA DO KSIĄŻKI !!!! CHYBA JAK SIĘ DA WSTAWIĘ JĄ NA OKŁADKĘ A CO :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 08:51 
Pułkownik
Pułkownik

Zbychu,dziekuje za pomoc ktora byla i nadal jest wrecz nieoceniona w tworzeniu mojej skromnej kolekcji :1 :zdr .
Fenix57 napisał(a):
GRATULUJE KWIACIU CUDNEGO ZAKUPU I UŻYCZENIA ZDJĘCIA DO KSIĄŻKI !!!! CHYBA JAK SIĘ DA WSTAWIĘ JĄ NA OKŁADKĘ A CO

Dzieki :) ,na twoim miejscu bym poczekal poniewaz mam na oku kilka przepieknych i rzadkich trojakow .
Pzdr,Kwiatek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 08:56 
Specjalista
Specjalista

Kwiatek napisał(a):
Zbychu,dziekuje za pomoc ktora byla i nadal jest wrecz nieoceniona w tworzeniu mojej skromnej kolekcji :1 :zdr .
Fenix57 napisał(a):
GRATULUJE KWIACIU CUDNEGO ZAKUPU I UŻYCZENIA ZDJĘCIA DO KSIĄŻKI !!!! CHYBA JAK SIĘ DA WSTAWIĘ JĄ NA OKŁADKĘ A CO

Dzieki :) ,na twoim miejscu bym poczekal poniewaz mam na oku kilka przepieknych i rzadkich trojakow .
Pzdr,Kwiatek

nie ma sparwy poczekam bo i tak jestem do tego zmuszony

nie ma za co dziękować - ja bardziej mam za co jak wiesz !

mama nadzieje że ogarnąłeś moje piśmiennictwo z samego rana i wiesz teraz co tak naprawdę jest z Twoją blaszką ! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 09:14 
Pułkownik
Pułkownik

Fenix57 napisał(a):
mama nadzieje że ogarnąłeś moje piśmiennictwo z samego rana i wiesz teraz co tak naprawdę jest z Twoją blaszką !

Ogarniam :) i wiem co z nia jest :luv .
Pzdr,Kwiat

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]