Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 05:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus Argo 3
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 18:11 
Plutonowy
Plutonowy

No masz rację cena rutusa jest dziwna bo 1500 zł za Argo 3 z 18 miesiącami gwarancji to jest trochę mało a przecież to bardzo dobry sprzęt. Kolega zakupił Omegę 8000 w poniedziałek będzie u mnie zrobimy testy to wrzucę coś na forum.Myślicie że Argo przegra?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 18:23 
Generał Broni
Generał Broni

sebastianmotox napisał(a):
...Kolega zakupił Omegę 8000 w poniedziałek będzie u mnie zrobimy testy to wrzucę coś na forum.Myślicie że Argo przegra?

Jeżeli obaj znacie swoje wykrywacze w stopniu bardzo dobrym i potraficie wycisnąć z nich max, testy będą zrobione w glebie a nie w powietrzu, to wstępnie można powiedzieć, że testy te będą... miarodajne ;) Kto wygra? Daj znać :pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 18:24 
Pułkownik
Pułkownik

Bastek, daj znać. Sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 18:39 
Plutonowy
Plutonowy

Spoko no problem jak najszybciej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 12:09 
Plutonowy
Plutonowy

Witam mam obiecane wyniki testu Omega 8000 vs Argo 3 i muszę powiedzieć że są to podobne wykrywacze jeśli chodzi o małe kolorki nie mam doświadczenia w omedze ale starałem się coś w necie wyłapać i wycisnąłem z niej guzik mosiężny o śr 2,3 cm ,grubość jak 2zł pln z 25,26 cm Argo widział go podobnie na standardzie kiedy ustawiłem na relikt widział go z ok 33cm . testy robiłem tak że wykopałem kawał ziemi w całości nie spulchniła się gleba.Borantynkę omega złapała z ok 16 cm argo tak samo lecz w omedze był gorszy sygnał może dlatego że z argo się bardziej osłuchałem ostatni test mnie zdziwił mam klamrę od paska jest to jakiś 1960 rok wielkości 4 cm na 5 cm Argo na relikcie złapał z 35 cm omega straszne z 23 cm . Jednak nie mogę powiedzieć że jest zła albo coś pierwszy dzień mam ją w ręku i nie sugerujcie się zbytnio tym testem powtórzę go jak się troszkę osłucham ze sprzętem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 13:42 
Generał Broni
Generał Broni

sebastianmotox, ok :1
Dopytam jeszcze o ustawione czułości wykrywaczy i tryb w jakim sprawdzałeś Argo... statyk czy dynamiczny? Sonda w Argo standard, czy już 29DD?
I jeszcze jedno, powiedz czy te sygnały były bo były ( widzi, ale nie wie dokładnie co to jest ), czy "do kopania" kolor, czyli taki, który kwalifikuje się ewidentnie do wbicia saperki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 14:09 
Plutonowy
Plutonowy

nie no sygnały do kopania zdecydowanie. cewki standard w obu sprzętach gdy sygnały były już nie do odczytu kończyłem pomiar mierzyłem tylko wyrażne sygnały dd będę miał do argo pod koniec tygodnia argo w trybie dynamicznym było sprawdzane

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 17:35 
Podporucznik
Podporucznik

Jak robicie testy to na tych samych typach cewek,bo inaczej to nie masensu,wtedy taki test jest do "D".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 18:57 
Plutonowy
Plutonowy

i Argo i omega są na standardowych cewkach byłem z kolegą przed godziną on chodził z argo ja omega penetrowałem zdecydowanie argo miało więcej sygnałów nie wiem czy to przypadek fakt że jeszcze nie wiem do końca jak ją dostroić jak ktoś może to niech coś napisze w tym temacie z góry dziękuje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 20:34 
Pułkownik
Pułkownik

Dla mnie w omedze są fajniejsze dźwięki ale ... wykrywacz z wyświetlaczem bez podświetlania i na dodatek bez regulacji głośności to takie trochę ACE. Omega troszkę lepiej maskuję żelazo. Ogólnie to fajny, estetyczny, lekki sprzęcik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 21:27 
Plutonowy
Plutonowy

Powiem tak nie jest zły lekkość super wyczuwalna i tak jak Darek31 pisze wycina żelazo i śmieci super ciekawe jak się sprawi na DD poczekamy zobaczymy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2013, 00:49 
Generał Broni
Generał Broni

sebastianmotox napisał(a):
Z testu powyżej nie wiem może mi się wydaje ale moje argo chyba lepiej by wypadło niż optima co sądzicie
Argo w ogólności MUSI wyjść lepiej, choćby z racji niższej częstotliwości, bo sprzęt wysokoczęstotliwościowy, jak Optima, jest przeznaczony do poszukiwań w warstwach przypowierzchniowych w trudnych warunkach - czyli optymalizowany jest na szybkie wyszukiwanie małych obiektów w dowolnie zaśmieconym terenie w możliwie szerokim zakresie mineralizacji gruntu.

Optimę można by jedynie porównywać z Argo pracującym w trybie dynamik z filtrem 4-rzędu. Wtedy byłyby to wykrywacze odpowiadające sobie przeznaczeniem.

emil napisał(a):
Można też włączyć tryb statyczny w argo, lub mix..... i tak historia się nie skończy :ups: Chyba nie da się wtedy porównać...
Zwłaszcza, że w polu należy starać się zawsze ustawić detektor optymalnie do panujących warunków... a nie do tego, co było w teście... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 października 2013, 11:42 
Kapitan
Kapitan

Test argo nowa cewka 29cm http://www.youtube.com/watch?v=iVkQlgZIftI
http://www.youtube.com/watch?v=rv5PY3PdY5E filmiki kolegi Regisa .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 października 2013, 12:48 
Generał Broni
Generał Broni

No Regis :1 Fajny teścik, konkret.

Boratynka widoczna na 33cm w momencie kiedy sonda przesuwana jest z normalną prędkością, dla mnie wystarczy. Zaczyna się gubić dopiero przy szybkim przemiataniu. Wniosek chyba taki, że filtr relikt nie lubi raczej dużej prędkości, za dużo sygnału od gruntu na jednostkę czasu. Sygnał od boratynki zaczyna się w tym gąszczu gubić. Reasumując - nie przemiatać za szybko, a będzie ok.

P.S. Czołówka filmu Hollywoodzka, ale żeby dziecku linijkę zakosić? ;)

Ostatnio edytowano czwartek, 31 października 2013, 12:49 przez emil, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 października 2013, 12:49 
Plutonowy
Plutonowy

To to rozumiem niezłe zasięgi Brawa dla operatora i autora

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]