Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 17:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2013, 12:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Mikello napisał(a):
zadziwią i przestaniesz przywiązywać tak dużą wagę do VDI

Ten wykrywacz to chyba jeden z nielicznych, który poprawnie identyfikuje różne obiekty. Pisało o tym już wiele osób, że identyfikacja jest bardzo dobra.

ps. Nie wiem, czemu nie mogę edytować swojego posta, więc piszę drugi wpis.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2013, 19:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

opi napisał(a):
Mikello napisał(a):
zadziwią i przestaniesz przywiązywać tak dużą wagę do VDI

Ten wykrywacz to chyba jeden z nielicznych, który poprawnie identyfikuje różne obiekty. Pisało o tym już wiele osób, że identyfikacja jest bardzo dobra.

No to chyba nie mój egzemplarz :) albo to specyfika innej cewki
Jeszcze do głębokości 15-20cm na monetę być może, ale głębiej to VDI zmienia się w miarę kopania :)
co jakoś mnie nie martwi bo cewka standardowa nie daje wtedy w ogóle sygnału.
Więc albo się ma stabilne VDI albo zasięg większy - osobiście wybieram to drugie :D

Już tyle razy byłem zaskoczony co wychodzi przy VDI śmieci, że powtórzę jeszcze raz, kopię wszystko i to od -15, nie musząc się zastanawiać czy identyfikacja jest prawidłowa, czy np ID przez źle dostrojony grunt nie przesunęło mi się o 15 punktów na + i właśnie ominąłem pierwszego dukata w karierze :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 01:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Chodząc po polach nie kopię niczego poniżej +15. A z doświadczenia wiem, że to co ciekawe, zaczyna się powyżej +20. Np.: złote 5 rubli będzie miało ID = +24 <> +26, srebrne 5 gorszy ID = +25 <> +26, srebrne 3 krajcary ID = +26 <> +27.

Natomiast na plaży warto zacząć kopać od -5.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 01:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Opi, ale cienkie sreberka biją nieraz od 0 do + 10 , zależy pod jakim kątem są położone względem cewki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 10:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie będę już przekonywał do swoich doświadczeń, bo wątek powoli zaczyna się tylko na tym opierać, czy kopać poniżej 15 czy nie i przeciąganie liny w obie strony.

@OPI
Każdy ma swoje doświadczenia, o ile dobrze pamiętam, pisałeś że wydaje ci się że pomijasz fanty, a dalej zatwardziały jesteś w swoich teoriach nie słuchając innych.
Powtórzę jeszcze raz, jeśli będziesz miał źle ustawiony grunt to przesunięcie fazowe wytnie Ci te twoje złote ruble, albo też będziesz miał je na granicy wykrywalności.
Poniżej masz przykład tego co znalazłem poniżej 15:
viewtopic.php?f=58&t=110760
I tak jak napisał kolega wcześniej, małe i cienkie sreberka, delikatna biżuteria, to wszystko bije na folię poniżej 15.
Nie chcesz to nie kop tego, ale nie wbijaj do głowy innym że nie warto.
A ja widzę że te wszystkie twoje testy ID opierają się na powietrzu, w wielu znaczeniach :)

ps. Romulus by się tu przydał...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 21:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Niestety nie rozumiem jak to możliwe, że 1zł niklowe (1929) w powietrzu daje sygnał: >+93, a w ziemi odwrotnie -25 <> +15.

To jest normalne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 22:34 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeśli w ziemi są jakieś śmieci oprócz monety to teoretycznie może być to normalne. Jeśli jest czysto to to jakaś bzdura, chyba że wykopałes dziurę i na dnie leży ta złotówka to przed zasypaniem może być koło plus 90 a po zasypaniu dziury z moneta vdi jest takie jak w powietrzu czyli około 20. U mnie takie odczyty sa w przypadku współczesnej monety 1 zł.

W terenie przekłamania identyfikacji to normalna sprawa. Im głębiej tym większe. Detektor widzi wypadkową fazę wszystkiego co jest w gruncie. Jak jest drobina stali w ziemi nad monetą to ściągnie id monety w kierunku zera a nawet na minus. A drobin stali w ziemi jest masa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 14:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dzięki :)

A jak jest z separacją żelaza od koloru (tj. widzi kolor mimo żelaza obok)?
Mi wydaje się, że z separacja działa sprawnie w V3i. Oczywiście na wykrycie koloru w pobliżu obiektu większego kalibru z żelaza nie ma chyba mocnych - ale może macie pozytywne opinie i na takie wyjątki?

Może nie potrzebnie pytam, skoro mogę sam sprawdzić, ale jednak opinie innych są pomocne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 16:13 
Major
Major

Witajcie,

Nie ma tu wielkiej filozofii jeśli się pamięta że grunt to także większa lub mniejsza mineralizacja :) Podam przykład .
W środowisku gdzie gleba będzie miała VDI np -93 ,dużą monetę miedzianą jaką jest 5 kopiejek , ułożoną na płasko ,na głębokości 25 cm , wykrywacz pokaże w okolicach VDI -80 :ups: I co wy na to ??? Zapomnijcie wtedy o testach z boratynkami ! Jak widzę na YT filmiki jak "testerzy" podniecają się boratynką "wykrywaną" na ponad 30 cm w piaszczystej glebie to ogarnia mnie pusty śmiech . Tak własnie robi się z ludzi debili i tworzy mity !
Wskazania VDI powinno się traktować tylko jaką dodatkową informację a nie jako pewnik w przeciwnym razie duuuużo się w ziemi zostawi . Jest sporo złotych precjozów które często pokazują VDI poniżej "0" do -10 -15 .
Więc rekami i nogami podpisuję się pod tym co napisał Mikello :1
Spectra to bardzo dobry wykrywacz który trzeba zrozumieć , nie przeczytać :h

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2014, 14:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cisza w temacie Spectry, więc może podzielę się moimi ostatnimi spostrzeżeniami, odnośnie używania TX bosta w trybie 3f i odpowiedniego doboru czułości.
Historia zaczęła się od zapomnianego włączenia TX'a i kakofonii dźwięków ostatnio na pewnym bardzo mineralnym polu.
WTF.
Parametry to RX13 ALL75 DISC85, wskazania na najmocniejszy sygnał.
TX włączony o czym jak wspomniałem nie pamiętałem, do końca.

Próbując dociec do sedna problemu, pomyślałem, sprawdzę która z częstotliwości mi tak bruździ, więc wybierałem po kolei - 2,5kh - w miarę cicho, 7,5kh kakofonia, 22,5 overload (albo stały sygnał na ok -50 i brak reakcji na jakikolwiek metal)
Zmniejszając czułość, obserwowałem wpływ na wszystkie 3f (po kolei, pojedyńczo), i tak udało mi się doprowadzić do ciszy przy RX=10.
Wtedy przełączyłem na 3f i tak już zostawiłem.
Niebo a ziemia, cisza kompletna, sygnały pewniaki.
Jednak jest małe ale...
Gdyby przyjmując powyższą "kalibrację" jako startową i podczas "pracy" zmienić RX od 10 do 12 - pojawia się niestabilność ale nie eliminuje to możliwości pracy.
I tak się zastanawiam, czy jest jednoznaczne przełożenie między trybem pojedynczych częstotliwości a wyborem 3f na raz. Przełożenie w sensie elektroniki i ewentualnego wpływu poszczególnych kanałów na siebie, przy wyłączonym trybie korelacji. (przeglądałem schemat Spectry i wg niego są to trzy odrębne tory)
Gdyby tak było to używając 3f gdy jedna z nich daje "lewy" sygnał wyłącza już ją kompletnie z pracy a przynajmniej ma wpływ na zakłócenia sygnału. Do tego gdy jest to 22,5khz to niestety sreberka nie nasze.

Jeśli komuś się chce zrobić takie doświadczenie to opis rezultatów mile widziany...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2014, 21:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Poczytaj instrukcję. Jest tam informacja o optymalizacji w trybie 1f co odróżnia Spectre od Dfx. Dlatego w Spectrze w przeciwieństwie do tego drugiego czasem warto włączyć pojedynczą częstotliwość odpowiednio dobraną do właściwości szukanych obiektów. W trybie 1f moc sygnału nadawczego jest ukierunkowana na pojedynczą częstotliwość co owocuje poprawą osiągów detektora dla odpowiednio dobranych przedmiotów. Dlatego w trybie 1f dostajesz Overload przy wysokich nastawch rx gain co wynika nieidealnego zestrojenia sondy. Wszystko to oczywiście pomijając zagadnienia zakłóceń bo to one głównie determinują nastawy rx gain i częstotliwości w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 02:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hmm, może masz rację, ponieważ jak zauważyłem w trybie 3f, nie da się osiągnąć mocy sygnału rzędu ponad 90% a używając pojedynczej f=22,5khz, przynajmniej w moim wypadku tak.

Przy Rx 13-15 miałem overload i 98% sygnał.
Schodziłem z czułością do momentu gdy zauważyłem że spada "signal" i wtedy dopiero Spectra się wyciszyła.
Stosunek jaki udało mi się osiągnąć to 96% sygnału do 2,5% szumu i może to subiektywne, ale dosyć znacząco wzrósł zasięg.
Wniosek z tego taki że wysokie nastawy Rx nie gwarantują największego zasięgu, do czego zapewne trudno się przekonać :)

Tylko pojawia się jeszcze zasadnicze pytanie, czy zwiększenie Rx, to większa moc sygnału podawanego na cewkę, czy też sygnał jest stały a zwiększa się czułość toru odbiorczego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 09:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeżeli te próby były robione na zewnątrz to masz słabą sondę i przy tej sondzie nie ma sensu używać wysokich rx gain bo wykrywacz będzie pracował na granicy overload co nie jest zbyt korzystne. Sonda nie jest oczywiście jakoś tragiczna żeby była konieczność kupowania nowej ale już w pewnym minimalnym zakresie ogranicza funkcjonalność wykrywacza.

Większość problemów z sondani dotyczy właśnie częstotliwości 22,5. Wysokie nastawy czułości pozwalają sięgnąć głębiej ale niestety nie w każdych warunkach. Jak jest mokro lub teren zaśmiecony to wysoka czułość niestety czyni sprzęt mniej użytecznym a umiejętność znalezienia kompromisu wymaga sporego doświadczenia i szeregu prób na zakopanych przedmiotach o których wiemy czym są i na jakiej głębokości zalegają. Wyciągnięcie konkretnych wniosków bez takich prób jest niezwykle trudne.

Emitowanie sygnału nadawczego wymaga użycia pewnej energii. Dostępna moc sygnału nadawczego dobrana jest odpowiednio przez projektanta i wynika z optymalizacji przyjętych założeń. W spectrze wybór pojedynczej częstotliwości powoduje że dostępna moc koncentrowana jest właśnie na emitowaniu pojedynczego przebiegu. Koncentracja dostępnej mocy na pojedynczym przebiegu daje z elekcie wzrost poziomu sygnału nadawczego co przekłada się na lepsze osiągi dla przedmiotów o pewnych właściwościach, oczywiście jeżeli sonda i warunki na to pozwolą. Nie wiemy jaka jest efektywność tej optymalizacji o której pisze producent ale na pewno efekt włączenia pojedynczej częstotliwości jest podobny do tego który daje włączenie tx boost. Nie wiemy jaka jest moc sygnału nadawczego dla poszczególnych częstotliwości ale wiemy jaki jest pobór prądu w zależności od ustawień w zakresie częstotliwości. Można na tej podstawie wyciągać jakieś wnioski.

W elektronice rx gain to regulacja wzmocnienia w torze odbiorczym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 11:30 
Major
Major

Cześć :)
Mikello napisał(a):
Przy Rx 13-15 miałem overload i 98% sygnał.
Schodziłem z czułością do momentu gdy zauważyłem że spada "signal" i wtedy dopiero Spectra się wyciszyła.
Stosunek jaki udało mi się osiągnąć to 96% sygnału do 2,5% szumu i może to subiektywne, ale dosyć znacząco wzrósł zasięg.

Michał , ale dałeś w "palnik" :D U mnie najwyższą wartoscią Signal którą udało mi się uzyskać na cewce 10D to 54% przy Rx15 i Boost ON na 3f

Jeśli mówimy tutaj o wartości "Signal" i "Noise" to wg tego co jest napisane w instrukcji ,cytuję : " W większości sytuacji należy tak dobierać nastawę Rx Gain by utrzymać wartość Signal na poziomie nie wyższym niż 30-40%"
W związku z powyższym zadam pytanie . Czy większa ilość % Signal jest lepsza czy gorsza (dla wykrywacza :666 ) ?
Staram się zawsze trzymać poniżej 40% . Czyżbym chodził na "pół gwizdka" :ups: :?
Na cewce NEL 12" rzadko udaje się mi przekroczyć Signal 15% przy bardzo wysokich nastawach .

Moje doświadczenia również mówią mi że dla stabilności sprzętu oraz realnych zasięgów , przy TX Boost ON ,lepiej jest zmniejszyć RxGain nawet do 8-9 . Tak samo DS i AM nie podnoszę do maxa a odpowiednio DS 70-75 AM 60 bardzo podnosi efektywność pracy . Przynajmniej u mnie :usta

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 13:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zaćmienie jakieś, przecież Rx to receive a Tx to transmission :1

@Lechowiec
Sonda jest ok, wg Proscana zestrojona bardzo dobrze. W stosunku do oryginalnej ma większą czułość i zasięgi na Rx 10 takie jak oryginalna przy max ustawieniach. Temat ten już przerabiałem i przetestowałem.
Zaznaczyłem w moim poście na wstępie, że warunki były bardzo niekorzystne, bardzo mokra gleba a w efekcie duża mineralizacja oraz temperatura w okolicy zera, co niestety również ma duże znaczenie.
W lecie, na tak zwanych piaseczkach, często udawało mi się użyć maksymalnych ustawień Rx15 All 75 Disc 90, jedyny mankament wtedy to linia wysokiego napięcia w odległości mniejszej niż 100m :)
Poza tym nie traktujmy Spectry jako jakiejś tajemnej skrzynki :o Nie ma znaczenia czy 3f czy też 1f, z punktu widzenia elektroniki. Można w obydwu przypadkach dostarczyć taką samą moc do sondy, po prostu przy 3f będzie większe zużycie energii. Oczywiście w ramach poszczególnych częstotliwości, bo jak wiadomo im wyższa częstotliwość tym mniejsza moc sygnału potrzebna do uzyskania max efektywności. Dlatego też w moim doświadczeniu najniższa częstotliwość była stabilna a najwyższa nie. Wynika z tego prosty wniosek, że inżynierowie Whites'a nie wysilili się zbytnio i poziom sygnału w ramach tych trzech torów jest taki sam. Potwierdzeniem tego, tak jak napisałeś jest pobór prądu.
Ideałem byłoby, gdyby można było regulować czułość dla poszczególnych częstotliwości.
Mam nadzieję wiosną przeprowadzić "grube" testy dzięki uprzejmości Artura na jego polu testowym i wyjaśnić wszystkie te wątpliwości.

@Romulus

Słyszałem różne interpretacje signal i noise, czytałem również w instrukcji to o czym piszesz Robercie, jednak nie jestem całkowicie do tego przekonany, bo najlepsze osiągi otrzymywałem gdy wartość sygnału przekraczała wielokrotnie wartość szumu/zakłóceń. Od strony elektronicznej aby sygnał był "idealny" musi mieć jak najmniej zakłóceń, wszyscy to wiemy, to oczywiste. Piszę od strony elektronicznej, bo oczywiście inżynierowie White'sa mogli pod ten wskaźnik podpiąć sobie jakikolwiek parametr, niekoniecznie taki jak nam się wydaje, w końcu nie jest to instrument pomiarowy.
Niestety i to dla użytkowników, na Spectrze można zrobić doktorat, a instrukcja jest tak uboga że zakrawa to na skandal. Bo co z tego że jest wiele parametrów regulacyjnych, jak nikt nie wie jaką procedurą się kierować.

Więc trzeba by zrobić szeroko zakrojone testy, które aby miały jakąś wartość to z wieloooma pomiarami, przynajmniej w dwóch warunkach glebowych. Tylko nasuwa się pytanie po co?
Czy o to chodzi w tym "sporcie" że producent detektora daje użytkownikom zagadkę do rozwiązania. Na pewno nie. I dlatego też ludzie pozbywają się tego sprzętu, choć jest on rewelacyjny... jak się ma zrobiony z niego doktorat.

Na marginesie...
W przypadku gdy nie ma "sprzężenia zwrotnego", w postaci rezultatu nastaw (bo nikt nie wie oprócz konstruktorów jak interpretować dostępne wyniki), a ich charakterystyki są logarytmiczne, to dobranie optymalnych warunków pracy graniczy z cudem. Niestety wszyscy użytkownicy idą na kompromis, albo zmiejszając parametry tak że nie wykorzystują maksimum możliwości sprzętu albo też zaciskają zęby na niestabilność.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]