Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 10:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Delta 4000 - identyfikacja REACTIVATED
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 01:29 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,

temat juz byl, ale w zagadkowy sposob zniknal, a szkoda bo rozpoczela sie ciekawa dyskusja :)
Jako ze jestem uzytkownikiem Delty pozwolilem sobie na mala reaktywacje watku celem wymiany doswiadczen i zglebienia wiedzy dot. sprawniejszego poslugiwania sie tym wykrywaczem.
Chcialbym rozpoczac od rozmowy na temat wysokich wskazan id. Niedawno znalazlem na youtube pewien filmik, pod ktorym autor zamiescil komentarz o takiej tresci:

"Zapewne niektórych zdziwi dlaczego nie kopie wysokich ID...Kto choć troche zna DELTE4000, ten będzie wiedział dlaczego... ;- )".

No wlasnie. Jak to jest z ta wysoka id? Z wlasnego doswiadczenia, po przekopaniu niejednego pola wiem, ze wysokie id sygnalizuje polmos, puszke czy inny szmelc. Niedawno sprawdzalem wykrywacz na znalezionej przez kolege srebrnej monetce. Delta bila w okolicach 60. Co zatem moze wyjsc z ziemi jesli id wskazuje liczbe powyzej 80? Czy zdazylo sie Wam kiedys trafic cos ciekawego na tych wskazaniach? Czy kopiecie w ogole takie sygnaly?

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji, w szczegolnosci uzytkownikow Delty wlasnie.

TCZL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Delta 4000 - identyfikacja REACTIVATED
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 08:05 
Szeregowy
Szeregowy

Ja kopię każdy kolorowy sygnał. Rzeczywiście odczyt powyżej 90 to zazwyczaj duży kawał złomu, ale nigdy nic nie wiadomo. Kiedyś znalazłem fajną wpinkę do czapki FAD (Zdjęcie z warrelics.eu), odczyt sugerował folijkę. Monetki znajdowałem do tej pory w zakresie 58-78, oczywiście nikomu nie sugeruje aby kopał tylko takie sygnały.

Pytanie do użytkowników Delty, którzy chodzili na cewce koncentrycznej i DD. Czy koncentryk sprawuje się zdecydowanie lepiej na zaśmieconym terenie? Ja mam tylko cewkę 11 DD i przeszukiwanie na takiej miejscówce jest bardzo trudne z uwagi na dużą ilość fałszywych sygnałów i problemów z namierzeniem przedmiotu. Zastanawiam się nad dokupieniem koncentryka.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 11:52 
Chorąży
Chorąży

Kopać należy wszystkie sygnały na kolor,te powyżej 80-90 mogą pokazywać duże kopiejki a nawet miałem przypadek dużą srebrną monetę,mogą też wyjść różne fajne fanty np.medale-po osłuchaniu się z wykrywką z czasem zaczniesz rozróżniać puszki od monet,ale ja zawsze sprawdzam dla pewności.

Nie wiem czy jest sens kupić małą cewkę jeśli już nauczyłeś się biegać na DD,ja do końca wolałem koncentryczną,moim zdaniem lepiej wyłuskuje fanty.
Zauważyłem że na zaśmieconych terenach trzeba zejść z czułością nawet do 6 bo Delta to głęboki wykrywacz i sygnał może gubić od metali głębiej zakopanych(czyli prościej mówiąc złom zalegający głębiej zakłóca sygnał koloru)

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 00:20 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Z innej beczki -
czy jest jakis sposob na niestabilnosc Delty podczas deszczu? Bylem dzis chwile pokopac, tak sie zlozylo ze rozpadalo sie na dobre. Za miejscowke obralem sluszny kawal terenu trawiastego. Niestety podczas pracy z wykrywka dalo sie slyszec tzw. "popierdywanie". Dzialam z cewka koncentryczna. Zahacze tu rowniez o drugi temat czyli tryby pracy.

Czytalem instrukcje dosc dokladnie. Wiadomo ze mozemy chodzic na Delcie ze zwyklym "discriminate", mozemy tez wlaczyc tryb A1 oraz A2. Przyznam sie szczerze ze jak dotad oba tryby odpuszczalem, chodzac jedynie na standardowych ustawieniach. Czy warto stosowac A1 i A2? Jesli tak to kiedy? Oczywiscie, teoria jest znana, ciekawy jestem jednak jak to sie przeklada na praktyke. Jak Wy chodzicie? Czy modyfikujecie jakos tryb pracy, czy po prostu idziecie w teren z ustawieniami standardowymi?

I jeszcze jedno, tym razem zgodnie z profilem tematu czyli id :)
Czy kopiecie lamiace sie sygnaly przy skaczacej dyskryminacji? W szczegolnosci pytam o ton sredni przeskakujacy na najwyzszy. I czy wyszlo kiedys z tego cos ciekawego?

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 01:57 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Z tym popierdywaniem w deszczu dziwne.. ja kopałem dzisiaj w deszcz i nie miałem problemu , moja delta wzbudza się jak położę ją bokiem na ziemi- nie mam pojęcia dlaczego , delta lubi sobie popierdzieć od telefonu kom, wiec najlepiej wyłączyć. Co do ustawień chodzę na standardowych , niezbyt często nawet ruszam czułość , a ciekawi mnie czy ktoś przy mniejszej czułości czesze więcej fantów? Ceewka 11dd

Jeżeli ktoś ma cewkę 13 detecha i pracuje z delta prosiłbym o opinie czy warto inwestowac?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 02:11 
Szeregowy
Szeregowy

Czułość powinna być ustawiona na jak największą przy której wykrywacz zachowuje się stabilnie. Przeważnie jest to 10-12. Im większa czułość tym większe zasięgi.

Cewka koncentryczna jest znana ze swojej niestabilności, dlatego masz problemy z mokrą trawą.

Tryb A2 wykorzystuje do poszukiwań na zaśmieconym terenie, a także jeżeli sygnał jest niejednoznaczny. Z A1 praktycznie nie korzystam.

Jeżeli sygnał za każdym razem jest na kolor, to choć mocno się waha zawsze go wykopuje. Natomiast moją zmorą są sygnały tzw "jednostronne". Nie potrafię przejść koło nich obojętnie, bo wyobrażam sobie monetkę leżącą na granicy zasięgu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 09:10 
Kapitan
Kapitan

Na ile wam starcza bateria

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 11:51 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Bateria u mnie wytrzymuje jakies 5/6 h , teraz zamówiłem akumulatorki, gdzieś czytałem że na ostatniej kresce może nie pracować tak dobrze , ale to chyba tylko jakieś wymysły , praktycznie zawsze do końca tyrałem baterie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 12:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja śmigam na akumulatorkach ale jak bateria spada mi na 2 kreski od razu ja wymieniam. Jak chodzę na słuchawkach to 1 kreska spada mi po ok 5 godz ale wszystko zależny jakie akumulatorki posiadacie. Problem wzbudzania się na mokrej trawie rozwiązałem tak że cewkę obłożyłem peszlem i okręciłem szczelnie taśmą izolacyjną. Problem znika do momentu dostania się tam wilgoci. Teraz problem mam już z głowy bo jedzie do mnie nowa cewka nel storm :D :D . Co do sygnałów to na wskazania od 80 do 89 wyskakują mi monetki takie jak kopiejki i stare polskie moniaki z okresu księstwa itp. Sreberko pokazuje mi w aluminium tak jak na polmos. Z guzikami mam tak że jestem pewny na 80 % gdy mam stały sygnał 73. Problem się pojawia ze złotem jak dla mnie bo pokazuje je w granicach foli (nigdy jeszcze nie wykopałem test na obrączce).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 13:21 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Kolego "podlasiak", jak otrzymasz tą cewkę Nel'a, to prosiłbym o szczerą opinię. Jestem ciekawy jak zachowa się ta cewka z Deltą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 14:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ok ale będzie to nie wcześniej jak za tydz w sobotę :(. Jak by było zainteresowanie to mogę zrobić krótki filmik z osiągami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 15:23 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Filmik będzie mile widziany...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 15:36 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Chlopaki a w sprawie cewki co mi doradzicie? Jak juz wspomnialem wczesniej mam koncentryka. Czekam na koniec sezonu i spadek cen - myslalem o 11 DD Tekneticsa. Z tego co widze niektorzy wybieraja cewki Nel'a. Dlaczego?
Powiem szczerze ze w temacie cewek jestem zielony, jak sie maja cewki innych firm (niz Teknetics) do kompatybilnosci z Delta, tj. czy moge wybrac dowolna cewke innego producenta i tak po prostu bedzie pasowac?

I druga sprawa. Za wykrywke dalem lacznie 1025 zl o ile mnie pamiec nie myli. Koszt cewki 11 DD w chwili obecnej oscyluje wokol 600 zl. Czy warto? Czy moze raczej zmienic wykrywke np. na Omege. Nie znam Omegi, z Delta pracuje mi sie dobrze, nie moge jednak byc obiektywny bo Delta to moj pierwszy wykrywacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 15:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Cewki są dedykowane dla danych wykrwaczy (serii wykrywaczy). W Teknetics'ach jest cała seria grecka kompatybilna każdy z każdym, ale są również cewki Nel i Detech, gdzie już trzeba dopilnować samemu, aby cewka była przeznaczona dla danego wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 17:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

11dd już nie warto tym bardziej że cena odstrasza
polecam 13" detecha
cena jakieś niecałe 6 stówek z przesyłką
detecha testowałem na Omedze i Delcie
sprawuje się znakomicie
jeśli chodzi o wykrywki to Omega ciut głębsza i bardziej czuła
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]