Teraz jest piątek, 22 sierpnia 2025, 19:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Proxima 5.0 ustawienia?
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 10:40 
Szeregowy
Szeregowy

siema wszystkim,
Nabylem Rutusa 5 I initeresowaly by mnie do niego ustawienia bo ciagle kopie gwozdzie, podkowy i rozne metale kolorowe rowniez,
chodze na ustawieniu Dynamicznym, dyskryminacja na-10 czulosc na 20 I nadal chwyta mi male gwozdzie na 30 cm chociaz juz myslalem ze jak zjade z dyskryminacja na -10 to cala drobnice odrzuci:( myslalem zeby dyskr. ustawic na 0 ale czytalem ze wtedy ominie wszystkie male kolorowe przedmioty błąd ortograficzny!!! hamerki
czy ktos moglby mi cos polecic bo ciagle z wykopkow wracam ze zlomem :)))
z gory dzieki pozdro.
AK47

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus Proxima 5.0 ustawienia?
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 10:46 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ustaw na -10 ale kop po wyżej + 20 z tego co pamiętam kula 12funtowa
czasami biła na +10. Jak będzie zaśmiecony teren to i tak się na kopiesz śmieci
Taki sport.. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 11:13 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dziwne...
Ja chodzę na dyskryminacji - 25 do 30, czułość przeważnie prawie max i nie kopię drobnego złomu w ogóle. Co innego gruby złom- ten proxima wskazuje jako kolor. Chyba najważniejsze to kopać w miarę powtarzalne sygnały, trochę pochodzisz to się nauczysz kiedy masz pod cewką drut a kiedy monetę ;)
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 11:19 
Szeregowy
Szeregowy

Tak myslalem I sie balem ze dostane odpowiedz, ze to kwestia wysluchania sie strzetu, najdziwniejsze jest to ze gwodzie kowalskie (kute) daja mi 68/ 78 tak jagby sreberko /cynk wiec kopie I czesto z zaskoczeniem:( mam monetke half crown z 1938 I to jest sreberko I wlasnie tak bije, zas drugie sreb, 28, 30 gdzie powiedzialby ze to zlotko wiem ze to smiesznie zabrzmi ale mialem Garetta 350 I prze zadowolony bylem prosty jak budowa cepa a sygnal ciagnie z 120 cm,(ale przepadl)
wiec musze sie przyzwyczaic do Rutusa fajny sprzet mnostwo ustawien I dobre dzwieki (wiecej chodzic, sluchac, I jeszcze na razie kopac wszysko hihii)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 12:21 
Major
Major

MartinS napisał(a):
Tak myslalem I sie balem ze dostane odpowiedz, ze to kwestia wysluchania sie strzetu, najdziwniejsze jest to ze gwodzie kowalskie (kute) daja mi 68/ 78 tak jagby sreberko /cynk wiec kopie I czesto z zaskoczeniem:( mam monetke half crown z 1938 I to jest sreberko I wlasnie tak bije, zas drugie sreb, 28, 30 gdzie powiedzialby ze to zlotko wiem ze to smiesznie zabrzmi ale mialem Garetta 350 I prze zadowolony bylem prosty jak budowa cepa a sygnal ciagnie z 120 cm,(ale przepadl)
wiec musze sie przyzwyczaic do Rutusa fajny sprzet mnostwo ustawien I dobre dzwieki (wiecej chodzic, sluchac, I jeszcze na razie kopac wszysko hihii)

Mam Proximę od kilku lat, co prawda v3, ale odczucia kiedyś identyczne do Twoich - bardzo dużo żelaznego złomu i to często sygnalizującego podobnie jak kolor. Oczywiście osłuchanie ze sprzętem to podstawa, ale najwięcej zmieniło się u mnie po założeniu dużej cewki DD. Na dyskryminacji "-10" ilość żelaznych śmieci zmalała z każdego wyjścia o ok. 95%. Mimo tego na tych samych poletkach podnoszę więcej i głębiej zalegającej kolorowej drobnicy. Jedyny minus to cena cewki..

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]