Munzer napisał(a):
Wyskoczyło znienacka i nieoczekiwanie. Sygnowana, Sterling, bez szpilki. Myślę, że srebro. Ktoś mógłby dodać 2 słowa?
Sterling (teoretycznie) oznacza stop srebra o zawartości 92,5% srebra i 7,5% miedzi, albo miedzi i innych dodatków, bo podczas II wojny różnie to bywało, dlatego napisałem „teoretycznie”. Niektóre drugowojenne odznaki CIB (bo to ona właśnie) cechowane „Sterling” do dziś zachowały się w idealnym stanie, a inne mimo takiego samego cechowania pokrywa ciemna patyna nie do wyczyszczenia, więc czasami trochę jakichś śmieciowych dodatków wchodziło do tego stopu. Sam mam taką CIB na mundurze pilota szybowcowego USAAF i niby jest ona w stanie idealnym, ale ma fragmenty (wieniec) nieco poczerniały, gdy cała reszta jest pięknie błyszcząca. Po prostu nie było powtarzalności procesów technologicznych w produkcji tych odznak - jak to w warunkach reglamentacji różnych metali podczas II wojny.
Czy wykopałeś tę odznakę w Polsce, czy w Cape Verde, jeśli można zapytać? ;) Bo jeśli w Polsce to sensacja.