Teraz jest piątek, 8 sierpnia 2025, 05:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Poszukiwania na plaży - kontrowersyjna sprawa czy nie?
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 22:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

I tu się nie zgodzę, tak jak pisałem, na plaży też można szukać ciekawych rzeczy, a komercyjny wymiar nie ma znaczenia, bo jest żenująco symboliczny, moim zdaniem dalej chodzi o pasję szukania, i nie dyskryminował bym tego w ten sposób.

Jadąc na wakacje z reguły zabierasz drugą połowę/rodzinę. Nie wszyscy będą chcieli czołgać się po polu, a tak można połączyć dwie rzeczy razem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 22:12 
Specjalista
Specjalista

Shelton napisał(a):
na plaży też można szukać ciekawych rzeczy, a komercyjny wymiar nie ma znaczenia, bo jest żenująco symboliczny, moim zdaniem dalej chodzi o pasję szukania, i nie dyskryminował bym tego w ten sposób.

jaki sens zadawać pytania ,gdzie odpowiedzi nie zadowalają a i jak widać ugruntowany jesteś w swojej ocenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 22:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Chodzi o konkretne argumenty. Na razie takich brak. Podałem ci wątek o Mierzei Wiślanej. Są miejsca na plaży, gdzie znajdziesz ciekawe rzeczy, więc twoja argumentacja mnie po prostu nie przekonała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 02:55 
Pułkownik
Pułkownik

qalityk napisał(a):
kolekcjoner3000 napisał(a):
Przecież każdy ma niewiastę którą trzeba obdarować :D

babcina zgubiła swój ,,cenny pierścionek '' i do tej pory do siebie dojść nie może a ja mam być dumny z obdarowania połowicy. Nie prościej jubiler i tak od serca.

Widać <że nie bardzo znasz temat plaży haahha babcina--dobre :D Nie chodzi o pojedynczą sztukę{biżuterii} znalezioną raz w sezonie i o jakieś drobne :D
Wiem ze każdy okazyjnie będący na plaży odpala swoja wykrywkę zaraz jak tylko zobaczy wodę i piach :D ... i fajnie to jest zabawa
Ale są tacy którzy wyciągają 200 zeta{w ciągu paru godzin} w gotówce i sporo rożnego rodzaju fantów {biżuteria,zegarki telefony} nie latają w przypadkowych miejscach {bo plaża szeroka jest :666 } a ludziska w kurortach nadmorskich zachowują się{czytaj leżakują } schematycznie i szuka się tylko w pewnych pasach Jeśli chodzi o moje rejony {Mierzeja}gdy wybierze się odpowiednią porę roku to dokopiesz się na plaży do Prus . Wolnego Gdańska i wehrmacht .Szwedzkie plaże troszkę się różnią bo tu ludzie inaczej plażują{siedzą na wydmach} i morze gdy zabuja tworzy charakterystyczny uskok na piachu naszpikowany fantami {z rożnych lat :666 } i wodorostami .Hiszpania i Francja tylko rynna w wodzie {za mało czasu na ten bezkres piachu :h }
A na koniec napisze że ja jestem dumny jak znajdę trochę świecidełek i mam czym przekupić swoją niewiastę :D Nie zastanawiam się jak czuje się były właściciel pierścionka ,zegarka ,Mausera cz mg42 ..jest mi to..... Kupiłem wykrywacz bo chciałem znajdować
zgubione lub schowane a nie po to by mieć jakieś..... :666 Sorrki za tą osobistą wycieczkę

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 10:31 
Generał Broni
Generał Broni

O to chodzi :yay
Pozostaje mi tylko podpisać się pod tym postem.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 10:46 
Pułkownik
Pułkownik

Witam
Wiem, że wielu z Was się mocno oburzy, ale zawsze jest tak, gdy się przeczyta niewygodną prawdę. Shelton zapytał czy szukanie na plaży to strata czasy i psucie wizerunku? Tak a poza tym to zwyczajny obciach. Widzę, że jedynie qalityk ma zdrowe podejście do sprawy wykopów, które należy traktować, jako hobby, pasję i relaks (wypoczynek po pracy zarobkowej), podobnie jak jazdę na nartach. Na sprzęt narciarski wydaje się kupę kasy i nikt nie przelicza czy mi się to opłaca albo, kiedy zwrócą mi się poniesione koszty. Ja wolę natyrać się w polu przez kilka godzin i znaleźć jedną boratynkę niż w ciągu godziny nakopać garść drobniaków i zegarek. Nie będę wstawiał zdjęć swoich znalezisk, bo nie byłyby tak pełne blasku jak wystawa u jubilera. Byłyby raczej w kolorze gleby pszenno-buraczanej. Na chodzenie po plaży w celach zarobkowych po prostu szkoda mi czasu i nie sciemniajmy, że szuka się tam czegoś starego i ciekawego. To wyłącznie chęć zysku. Należy rozgraniczyć kwestię zarabiania kasy i wydawania jej na przyjemności (w moim przypadku łażenie po polu w mżawce, w oblepionych butach, i grzebanie w błocie). I nie potrzebuję przekupywać niewiasty znalezionymi świecidełkami, bo ona szanuje moją pasję, a w razie potrzeby wiem gdzie się kupuje takie rzeczy.
Sorrki za osobistą wycieczkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 11:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Sayanus napisał(a):
Witam
Wiem, że wielu z Was się mocno oburzy, ale zawsze jest tak, gdy się przeczyta niewygodną prawdę. Shelton zapytał czy szukanie na plaży to strata czasy i psucie wizerunku? Tak a poza tym to zwyczajny obciach. Widzę, że jedynie qalityk ma zdrowe podejście do sprawy wykopów, które należy traktować, jako hobby, pasję i relaks (wypoczynek po pracy zarobkowej), podobnie jak jazdę na nartach. Na sprzęt narciarski wydaje się kupę kasy i nikt nie przelicza czy mi się to opłaca albo, kiedy zwrócą mi się poniesione koszty. Ja wolę natyrać się w polu przez kilka godzin i znaleźć jedną boratynkę niż w ciągu godziny nakopać garść drobniaków i zegarek. Nie będę wstawiał zdjęć swoich znalezisk, bo nie byłyby tak pełne blasku jak wystawa u jubilera. Byłyby raczej w kolorze gleby pszenno-buraczanej. Na chodzenie po plaży w celach zarobkowych po prostu szkoda mi czasu i nie sciemniajmy, że szuka się tam czegoś starego i ciekawego. To wyłącznie chęć zysku. Należy rozgraniczyć kwestię zarabiania kasy i wydawania jej na przyjemności (w moim przypadku łażenie po polu w mżawce, w oblepionych butach, i grzebanie w błocie). I nie potrzebuję przekupywać niewiasty znalezionymi świecidełkami, bo ona szanuje moją pasję, a w razie potrzeby wiem gdzie się kupuje takie rzeczy.
Sorrki za osobistą wycieczkę.

I oto chodziło mamy dwie strony medalu. Zrobiłem to z premedytacją, żeby skonfrontować obie strony i rozważyć za i przeciw. Teraz to trzeba podsumować.

PS: Zanim to zrobię, dodam trochę paliwa do ognia ;) przecież znajdkami z pola też można handlować... i zarobić jeszcze lepsze pieniądze niż na plaży... czy naprawdę jest taka różnica, między piaskiem i ziemią ;)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 11:13 
Moderator
Moderator

Co jest nie teges w chęci zysku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 11:19 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

eme5 napisał(a):

Kolega trafił w 10tkę. Właśnie próbuje to zrozumieć w czym leży problem. Czy to kwestia historii i mentalności, czy chodzi o coś zupełnie innego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 11:33 
Pułkownik
Pułkownik

eme5 napisał(a):

Chęć zysku jest jak najbardziej teges, ale nie powinna być głównym celem naszego hobby, a w przypadku plaży tak jest.

Shelton napisał(a):
Sayanus napisał(a):
przecież znajdkami z pola też można handlować... i zarobić jeszcze lepsze pieniądze niż na plaży...

I to też mi się nie podoba, ale chyba w tym przekonaniu pozostanę osamotnioną jednostką

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 11:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Powstaje pytanie czy hobby jest hobby jeśli jest oparte tylko o cele zarobkowe?

Patrząc na różne plaże, nie tylko te w Polsce, da się trafić stare monety i inne znajdki, więc, że jest to tylko forma zarobkowa - to mnie nie przekonuje. Zwłaszcza, że żeby dobrze zarobić, trzeba chodzić non-stop mieć dobre miejscówki i raczej poważne pieniądze nie na waciki to nadal nie w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 12:23 
Generał Broni
Generał Broni

Większość czasu z wykrywaczem,spędzam na polach ale w sezonie kąpielowym,przenoszę się na plażę,bo pola są pod różnymi uprawami i do żniw,nie ma gdzie chodzić[na żadne uprawy nie wchodziłem i nie wchodzę].Nie pcham się w tłum plażowiczów a w czasie złej pogody,ja jestem jedynym plażowiczem.Nie widzę nic złego w zbieraniu monet na plaży,fakt że są to mało interesujące znaleziska ale dają trochę wsparcia finansowego na nowszy sprzęt.Nawet monety prl-u,też są wymienialne na obiegową gotówkę.Ciekawy jestem,czy przeciwnicy poszukiwań plażowych,wyrzucają nasze obiegowe pieniądze,znalezione na polu???.Ja je zbieram,tak samo jak plażowe.Oprócz polnego złomu,nie sprzedałem jeszcze ani jednej sztuki,znalezionej na polu.Nie chodzę z wykrywaczem dla samego zysku ale jak trafiam,obiegową monetę,to nie zakopuję jej,jeszcze głębiej,niż była.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 12:30 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

rufa napisał(a):
Większość czasu z wykrywaczem,spędzam na polach ale w sezonie kąpielowym,przenoszę się na plażę,bo pola są pod różnymi uprawami i do żniw,nie ma gdzie chodzić[na żadne uprawy nie wchodziłem i nie wchodzę].Nie pcham się w tłum plażowiczów a w czasie złej pogody,ja jestem jedynym plażowiczem.Nie widzę nic złego w zbieraniu monet na plaży,fakt że są to mało interesujące znaleziska ale dają trochę wsparcia finansowego na nowszy sprzęt.Nawet monety prl-u,też są wymienialne na obiegową gotówkę.Ciekawy jestem,czy przeciwnicy poszukiwań plażowych,wyrzucają nasze obiegowe pieniądze,znalezione na polu???.Ja je zbieram,tak samo jak plażowe.Oprócz polnego złomu,nie sprzedałem jeszcze ani jednej sztuki,znalezionej na polu.Nie chodzę z wykrywaczem dla samego zysku ale jak trafiam,obiegową monetę,to nie zakopuję jej,jeszcze głębiej,niż była.

I tutaj wydaje wyłania się nam zdrowe podejście do tematu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 12:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja mam zaś wrażenie, że Ci, którzy o kopaniu i szukaniu pojęcia nie mają, stoją po stronie "słusznych i sprawiedliwych hobbystów", a reszta, która potrafi się swoim sprzętem należycie posługiwać, korzysta w niego również dla chęci zysku.

Ba, każdy posiada wykrywacz dla chęci zysku, jedni jednak próbują to jakoś tuszować, drudzy się z tym nie kryją i nie przeszkadza im, że od czasu do czasu polatają po plaży za nowym moniakiem.

Co do obciachu, to wychodzi tutaj typowo polska mentalność. Obciachem to może być włażenie "z buta" komuś na obsiane pole, albo łażenie po prywatnej działce, plażowe poszukiwania są jednym ze sposobów spędzania wolnego czasu i nawet na zapadłej wsi spotkałem się raczej z zainteresowaniem osób postronnych, a nie "obciachem".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 13:18 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja tylko dodam, że na plażach bardzo fajnie można poznać sprzęt. Poza tym to że chodząc po plażach można trochę zarobić, nie powinno być dla nikogo problemem, bo często zbiera się śmieci w postaci puszek, kapsli czy zawleczek od puszek. Więc łaczy się dobre z pożytecznym. A w okresie wakacyjnym, jeżeli większość pól nieosiągalnych, w lasach masa różnegorodzaju dziadostwa ( komary, kleszcze, żmije zygzakowate), to dlaczego by nie iść na plaże bardzo wcześnie rano lub w nocy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]