jarok34 napisał(a):
Pewnie głupie i naiwne pytanie, ale co w polu na drobnicę wypadnie lepiej:
CC29
DD23 ?.
Pytanie wcale nie jest głupie, tyle, że odpowiedź wcale nie jest jednoznaczna, bo wszystko, jak to w życiu, zależy od indywidualnych sytuacji.
Ja bym powiedział tak -
- w PRZYTŁACZAJĄCEJ większości sytuacji zdecydowanie DD29;
- tam, gdzie pole jest makabrycznie zaśmiecone żelastwem lub bardzo, bardzo nierówne po głębokiej orce - przydaje się CC23
Ja mam, przykładowo obie, i generalnie chodzę na DD29. Ale powiem też tak, czasami, z różnych powodów zakładam też w "normalny" teren CC23, i moje odczucia są takie, że na niej właśnie mam najfajniejsze obiekty... ale, to oczywiście subiektywne odczucie.
Więc na początek DD29, a z czasem, może druga, dodatkowa CC23... ;)
jarok34 napisał(a):
wiadomo, przy koncentryku większy zasięg, mniejsze pole detekcji, dd odwrotnie, ale tu rozmiar dużo mniejszy, więc może cewka CC29 cm ma takie samo/większe/mniejsze?
Co "
ma takie samo/większe/mniejsze?"?
Powiem tak - z moich obserwacji wynika, że dla DD29 to wcale nie jest tak, że max czułości ma się na całej szerokości ceki. Wręcz przeciwnie - ona ma taką jakby bardzo spłaszczoną, bardziej typową charakterystykę dla cewek CC - duża czułość w części centralne i stopniowo coraz słabsza przy przesuwaniu się ku krawędzi cewki (co chyba spowodowane jest kształtem samej cewki).
Skutek tego jest dla mnie taki, że obszary (szerokości) detekcji na czułościach max wcale się aż tak nie różnią pomiędzy DD29 a CC23 (elpsa). Natomiast, dla D29 jest oczywiście znacznie szerzej z detekcją na mniejszych czułościach (poza obszarem centralnym) niż dla CC23, co powoduje w sumie zacznie większą szansę na 'uchwycenie' obiektu przy przemiataniu.
Łatwiej też, dla DD29 utrzymać odpowiedniej szerokości zakładkę przy kolejnych machnięciach.
jarok34 napisał(a):
Zasięg większy to wiadomo.
Czy aby na pewno?