Ja tam śmigam z F2 już dość długo i nie zamierzam go sprzedawać, za taką cenę to dość dobry sprzęt. Zasięg jest przyzwoity, stabilność też (praktycznie zawsze śmigam z czułością na maksa, czasami wyjątkowo na trawiastych terenach po deszczu trzeba zjechać o 1). Według mnie jest lepszy od ACE 250.
Największe wady to: - kabel cewki - jest po prostu bidny, z wiekiem zrobił się jakiś twardszy, a przy niskich temperaturach jest tak twardy, że boję się czasami żeby się nie złamał. Dodatkowo izolacja miejscami jest jakaś chudsza, bo mi się przetarła i nawet nie wiem od czego. W jednym miejscu łatałem pastą dirko (masa uszczelniająca) i okleiłem dla wzmocnienia taśmą. Sama cewka na szczęście jest dość mocna, bije na głowę solidnością cewkę z ACE, przez cały okres użytkowania nie dorobiłem się jeszcze nawet większej rysy, a osłony nie mam.
- wykrywacz bidnie działa w niskich temperaturach, poniżej 0 ma opóźnioną reakcję na sygnały, pinpoint działa gorzej już tak przy 5 stopniach.
- największa wada - pierdykane baterie/akumulatory 9V, żeby śmigać na bateriach trzeba chyba być właścicielem fabryki, a co do akumulatorków - trzeba pamiętać, żeby je po wypadzie powyciągać (baterie zresztą tak samo), inaczej sprzęt dość szybko rozładuje je do zera. Parę takich akcji i żegnamy akumulatorki za 20zł/szt.
- taka sobie solidność wykonania - konstrukcja jest lekka i nic się nie łamie, ale jednocześnie nie sprawia wrażenia pancerności i dość szybko łapie luzy na łączeniach.
- głośnik - bez regulacji głośności moim zdaniem totalnie bezużyteczny, kilka stron wcześniej wklejałem patent który to naprawia.
Mniejsza wada, to wielkość cewki. Szkoda że do tego wykrywacza akurat słabo się opłaca dokupić większą cewkę, bo ta oryginalna jest ciut mała, zwłaszcza jak się wejdzie w tereny gdzie jest mniej sygnałów.
Na przyszły rok planuję może zakupić drugi wykrywacz, bo widziałem wielokrotnie, że prawie każdy sprzęt z wyższej półki dyma tego F2 we wszystkim, jednak samego F2 sobie zostawię, bo na już zlokalizowane miejscówki, gdzie wiadomo, że fanty są, jest raczej dobry.
|