Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 11:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Garrett AT Gold Pierwsze wrażenia
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 21:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

kajt55 napisał(a):
wiem , że wyszła wadliwa seria która się wzbudzała itp.po prostu potrafiła wariować, mój czesto sie wzbudza, nie mam porównania,
Egzemplarz z wadliwej serii poznasz po numerze fabrycznym. Była to wada na samym początku dystrybucji. Numery fabryczne od 510xxx w górę są OK. Poniżej mogą się wzbudzać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2013, 12:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

mariusz1972 napisał(a):
Tommyboy24 napisał(a):
Widze, że sugestii dotyczacych dostrojenia do mokrego gruntu brak;) Mniejsza o dostrojenie powstał nowy problem, a mianowicie poluzowało gniazdo wtyczki od cewki:/
Powstał luz ok 3mm więc raczej nie ma co liczyć na wodoszczelność. Nie zamierzam samodzielnie rozkręcać puszki z elektro ciekawe czy ProScan się podejmie zadania.
Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził?
Pozdr

Dziwne ,nigdy nie mialem problemów z dostrajaniem At Gold do gruntu poza jednym wyjątkiem : torfowiska .
To co napisałeś to może być wina cewki lub elektroniki w wykrywaczu skłaniam się raczej ku wadliwej cewce lub za mocno naciągnięty kabel czyli prawdopodobne uszkodzenie ekranowania .
Najlepiej by było jak byś sprawdził na innej cewce wtedy będziesz miał pewność .
Pozdrawiam .

Wczoraj zabiłem cewkę! Przez pierwsze godziny kopania było ok lecz po zmianie miejscówki to już nie był tren sam wykrywacz, był tak pobudzony że nawet w powietrzu popierdywał przy każdym poruszeniu. Resetowałem demontowałem kabel cewki i ponownie nawijałem na tyczkę by nie był za mocno skręcony. Następnie zrobiłem coś głupiego i stuknąłem lekko cewką o drzewo by pozbyć się gleby którą cewka była oblepiona (tak jak pewnie wielokrotnie nieumyślnie obijałem o pieńki kamienie itp). Cewka zapewne już wczesniej była naruszona co w deszczowej aurze się uwidaczniało tak czy inaczej tym czynem ostatecznie ją dobiłem. Osłona strzeliła jak by było na minusie 20 stopni, a szara masa przy uzwojeniu pokruszyła się jak skorupka jajka:( Sądziłem, że uzwojenia zalewa się masą plastyczą niesty boleśnie się przekonałem, że tak nie jest. Czeka mnie więc ekspresowy zakup cewki zastanawiałem się nad Tornado 12x13 lecz do wody z nią raczej nie wejdę bo przeoczę wiele sygnałów i z racji rozmiarów opór wody zmasakruje moje bicki więc raczej pozostanę przy 8,5"x11". Jeżeli ktoś ma na zbyciu chętnie przytulę;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 19:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jakie kupić akumulatorki AA do wykrywacza Garrett AT Gold i akumulatorek 9V do Garrett Pro-Pointer o jak największej pojemności. Jakiej firmy są najlepsze? Jest jakaś strona z testami akumulatorków? Na bateriach z zestawu Garrett At Gold podziałał mi już gdzieś 12godzin i zostały mi dwie kreski. Byłem w sumie cztery razy na wykopkach. Nie za dużo znajdek . Nabieram powoli doświadczenia. Ile w sumie godzin powinien działać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 20:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

orion045 napisał(a):
Jakie kupić akumulatorki AA do wykrywacza Garrett AT Gold i akumulatorek 9V do Garrett Pro-Pointer o jak największej pojemności. Jakiej firmy są najlepsze? Jest jakaś strona z testami akumulatorków? Na bateriach z zestawu Garrett At Gold podziałał mi już gdzieś 12godzin i zostały mi dwie kreski. Byłem w sumie cztery razy na wykopkach. Nie za dużo znajdek . Nabieram powoli doświadczenia. Ile w sumie godzin powinien działać?

Kup markowe baterie, porządne akumulatorki i ładowarka, to już poważny wydatek. Sam sobie takie kupiłem, a i tak latam na bateriach ze sklepu... nie ma jak lenistwo ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 20:52 
Kapitan
Kapitan

do at pro kup sanyo eneloop, a do propointera nie patrz na pojemnosc tylko na NAPIECIE bo aku 9V nie zawsze ma 9V, szukaj takich co maja 9V lub WIECEJ, raczej unikaj tych co maja mniej.
a najlepiej na alledrogo BATERIE Duracell ProCell .. tanie a bardzo dobre.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 21:39 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witajcie.
Mam też od pół roku Garretta AT Golda.Jest to moja pierwsza wykrywka i powiem szczerze,że nie żałuję w ogóle tego wyboru.Mam grono znajomych z różnymi wykrywaczami ale jak na razie biję ich o głowę w czesaniu.Mogę iść za nimi i wykopywać to co "nie zobaczyły' ich wykrywacze.Na pierwszy rzut oka wydaje się,że przepłaciło się za sprzęt ale wszystko wychodzi w terenie.Pokazuje swoje możliwości,a są one naprawdę niezłe.Na początku nie potrafiłem sobie poradzić z licznymi ustawieniami (jest ich sporo) ale jak już opanowałem ustrojstwo to powiem wam bajka. :ups:
Wykrywacz naprawdę"ma kopa".Moje pierwsze wyjście w teren na godzinkę poskutkowało monetami wyciągniętymi z mułu przy jednym z okolicznych jeziorek.Itd.Itd.
Mam możliwość współpracy z takim samym wykrywaczem zakupionym przez kolegę po tym jak zobaczył to ustrojstwo u mnie.Dobra jest funkcja zmiany częstotliwości aby się wzajemnie nie zakłócały.A powiem,że wykrywacze"widziały się " z co najmniej pięciu metrów.Jeden przycisk i można iść ramię w ramię bez wzajemnego zakłócania.Najlepsze jest to,że na czterech paluszkach AA chodziłem ponad miesiąc i do końca nie zdechły :)
Kolego mariusz.babilon mnie też zastanawiała kwestia zasilania.Na szczęście myślę,że rozkminiłem o co chodzi.
Jak wiesz baterie(paluszki) mają napięcie 1,5v a wszelkie akumulatorki 1,2v przy ich pełnym naładowaniu.Jak łatwo policzyć 1,5x4=6v a 1,2x4=4,8v.Różnica 1,2v. Wystarczy aby elektronika wykrywki pokazała już nie pełny stan baterii tylko o jedną kreseczkę na skali mniej.Zakupiłem więc baterie (1,5v) które można ładować i "problem" z głowy.
Chętnie wymienię się opiniami na temat tego wykrywacza.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 22:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

lamina napisał(a):
do at pro kup sanyo eneloop, a do propointera nie patrz na pojemnosc tylko na NAPIECIE bo aku 9V nie zawsze ma 9V, szukaj takich co maja 9V lub WIECEJ, raczej unikaj tych co maja mniej.
a najlepiej na alledrogo BATERIE Duracell ProCell .. tanie a bardzo dobre.

Zgadzam się i polecam jak powyżej te ProCell są bardzo dobre na jednej chodzę już cały sezon po kilkanaście godzin tygodniowo a Eneloopy katuję już ponad dwa lata i trzymają nadal świetnie .
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 22:45 
Generał Broni
Generał Broni

Plus dobra ładowarka z mikroprocesorem, czyli z niezależnymi torami ładowania każdego akumulatora i indywidualnymi czujnikami naładowania każdego aku. Dobrze, aby miała też funkcję rozładowywania i regeneracji.

Akumulatory '9V' występują tak naprawdę w dwu odmianach - takiej, w której mają de facto poniżej 9V i takiej, w której mają powyżej 9V.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 09:44 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witajcie.
Jak na razie w sprzedaży widziałem tylko jedne (na znanym portalu...) baterie które mają 1,5v i dają się ładować.Są to baterie Pure Energy(oczywiście nie reklamuję ich).Reszta to akumulatorki 1,2v. Akurat do At Gold potrzebuję typu AA i te baterie wystarczą na lata pracy.Co do ładowarki to używam BC-1000 z wszystkimi "bajerami',odświeżanie,testowanie,sprawdzanie pojemności itd,itp.
Najlepsze jest to,że ta ładowarka nie naładuje tych baterii Pure :o .Trzeba mieć specjalną ładowarkę do nich.Widziałem takie razem z bateriami za ok.50zł. Więc tragedii nie ma.Myślę,że te baterie to niezła alternatywa jeśli chodzi o pojemność i napięcie jakim potrzeba zasilać wykrywacz i inne domowe urządzenia.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 09:58 
Chorąży
Chorąży

Mój niestety od jakiegoś czasu wzbudza się po kilkudziesięciu minutach użytkowania Eneloopów.
Zakupiłem w lipcu taki zestaw :SANYO ENELOOP ŁADOWARKA MQN04 + 4 x R6/AA UTGB.
Na GP z Biedro jest ok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 10:29 
Generał Broni
Generał Broni

kozaa71 napisał(a):
Więc tragedii nie ma.Myślę,że te baterie to niezła alternatywa jeśli chodzi o pojemność i napięcie jakim potrzeba zasilać wykrywacz i inne domowe urządzenia.
Faktycznie wygląda to nieźle. Tyle, że znalazłem opinię, że w specyficznych warunkach potrafią się wylać, jak tradycyjne baterie - może prawda, może nie...
Ale do detektorów, zwłaszcza tych, co nie tolerują większych spadków napięcia - to może być ciekawa opcja. Bo dla innych, jak mój, nowe aku o niskim stopniu rozładowania (np. enelopy) właściwie rozwiązują problem zasilania i długiego leżenia w sprzęcie.
johncazale napisał(a):
Mój niestety od jakiegoś czasu wzbudza się po kilkudziesięciu minutach użytkowania Eneloopów.
Tak to wygląda, kiedy jest uszkodzony jeden z aku (lub więcej, ale wystarczy jeden). Niby jest OK i napięcie trzyma, ale taki aku (lub bateria) albo ma bardzo małą pojemność (to widać na ładowarce) albo nie potrafi dać dużego prądu, jak potrzeba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 11:50 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Koledzy.
Bez obrazy ale czytajcie ze zrozumieniem.Nie to abym się wychwalał ale jestem elektronikiem z zawodu,pasji,hobby :ups: .Kiedyś urządzenia elektroniczne zasilane bateriami i akumulatorkami miały malutki przełącznik do przełącznia na pracę z baterii lub akumulatorków.Dlaczego?Właśnie z różnicy potencjału (napięcia)pomiędzy bateriami a akumulatorkami.Opisałem to w poprzednim poście.Moim zdaniem nie ma co kombinować z akumulatorkami.Albo nowe baterie gdy w wykrywce padną albo "coś" co ma możliwość ponownego ładowania i ma po naładowaniu 1,5v.W naszym przypadku na pierwszym miejscu napięcie a na drugim pojemność mAh.No chyba,że nie przeszkadza komuś to jak włoży naładowane akumulatorki i po paru minutach wskaźnik pokazuje,że już wykrywacz "wyssał"trochę energi :o .
Idę trochę poczesać do lasu...... :8)
Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 21:20 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Podpytam innych użytkowników jakie ustawienia stosują na militarkę (dużo stali, głębokie dołki), a jakie ustawienia na poletka nawet na nocne wypady gdy polegacie głównie na słuchu?. Chodzi mi głównie ile stali wycinacie na All Metalu czy Disc 1 bo każdy ma swoją bajkę ale nie przypominam sobie porównań czy wymiany doświadczeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 19:00 
Kapral
Kapral

Szukam uzytkowników AT PRO z Rzeszowa lub okolic

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]