Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 18:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przedmoście Kalisz
PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 01:39 
Moderator
Moderator

Biorąc pod uwagę to, że linia kaliskich umocnień była wykonywana pośpiesznie w ostatnich dniach pokoju. Może nie były zainstalowane w tym czasie nasze!? I/lub Niemcy wyposażyli je później w swój wzór? To taka moja hipoteza!? :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 02:43 
Moderator
Moderator

Maćku, nie wydaje mi się ,trzeba by dobrze przyjrzeć się śladom na kaliskich schronach -przy wejściu w miejscu montowania domniemanych drzwi. Szerokość korytarza wejściowego w polskich schronach polowych z 1939 r wynosi 650 mm i jest ujęta w instrukcji saperskiej (Instrukcja Saperska, Umocnienia polowe. Część III, Zeszyt II. Schrony Żelbetowe i Betonowe.Rok 1939). Nie ma tam mowy o montażu drzwi, w polskich schronach drzwi są rzadkością ( np. montowano czeskie drzwi). Natomiast drzwi niemieckie 433P01 mają szerokość 800 mm, a z framugą 1080 mm. Oczywiście można dużo większe drzwi założyć na mniejszy otwór, można rozkuć miejsce na framugę, ale to byłoby widać ślady na obiektach po mocowaniu dużo większych drzwi. No i nie pasuje mi to do solidności niemieckich inżynierów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 08:08 
Starszy Wachmistrz
Starszy Wachmistrz

Zastanawiająca sprawa,tych drzwi było tyle co bunkrów zostały tylko te co na fotce inne zdemontowano podczas rożnych remontów.Pod koniec lat siedemdziesiątych kiedy jeszcze żył mój dziadek a ja szedłem z nim na spacer opowiada mi ze są to drzwi od schronów bojowych ,które znajdują się pod Kaliszem ,i teraz uwaga, dziadek służył w 7mym baonie saperów,który stacjonował na ul. Łódzkiej ,brali czynny udział w lipcu i sierpniu 39roku przy ich budowie z tad te informacje. A możne drzwi zostały zakupione w Niemczech ? A może nigdy nie zostały zamontowane i Niemcy w czasie okupacji coś zaczęli kombinować ? Bo przecież w Kaliszu ani pod Kaliszem nie ma żadnych innych fortyfikacji a ilość drzwi zgadzała się z ilością schronów.no chyba coś w tym musi być. Jeszcze można by zmierzyć rozstawy zawiasów,bo na niektórych schronach się zachowały,tylko trzeba by rozebrać kostkę i odkopać te drzwi a to maże być problem bo to w centrum miasta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 20:56 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Grzebiuszka napisał(a):
Panowie, Panowie. Ale się rozpędziliście. To nie są polskie drzwi, więc nie mogą być ze schronów Przedmościa Kalisz (no chyba ze wtórnie użyte). To są niemieckie drzwi nowego wzoru (1937r ) o prostych narożnikach i zmodernizowanej strzelnicy typu 433P01wg Panzeratlasu. Poniżej takie same drzwi w gnieźnieńskich koszarach.

A skąd niemieckie drzwi od schronów w Kaliszu? ;)
Przyznam szczerze, że sam na wiele sposobów szukałem potwierdzenia autentyczności tych drzwi, w kontekście Przedmościa Kalisz. Liczyłem na to, że znajdzie się osoba, która opowie swoją wersję historii tych drzwi. Niestety, albo stety, po moim wielokrotnym poruszaniu tematu w różnych miejscach, że prawdopodobnie są to drzwi z kaliskich bunkrów, ileś tam osób przyjęło tą opowieść bez zastrzeżeń, a nie znalazła się choćby jedna osoba, która by powiedziała: hola, hola kolego, to nie drzwi z kaliskich schronów bojowych z 1939 roku, tylko...(i tu następuje podanie pochodzenia).
Tak więc można mieć wątpliwości lub nie, nikt w Kaliszu autorytatywnie nie umie podważyć hipotezy, że należą one do Przedmościa Kalisz :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 21:15 
Weteran
Weteran

no cóż, Grzebiuszka podał rozwiązanie, trzeba zmierzyć szerokość drzwi i otworów wejściowych do schronów, jak będą mniejsze od szerokości drzwi to nie są z bunkrów i tyle

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 21:48 
Starszy Wachmistrz
Starszy Wachmistrz

Aja jestem zdania ze z tymi drzwiami było kombinowane ,w czasie okupacji przez Niemców.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 22:14 
Moderator
Moderator

W miejscu gdzie są obecnie zainstalowane drzwi w czasie okupacji były koszary. Może zamontowali je właśnie w tym okresie Niemcy z przeznaczeniem piwnic na schrony lub magazyny !?v :?
Rozmawiałem na ten temat wczoraj z p. Splittem z kaliskiego muzeum na prezentacji książki "Kalisz między wojnami" , ale on nic na ten temat nie wiedział!?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 22:50 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Sztyrlic napisał(a):
Aja jestem zdania ze z tymi drzwiami było kombinowane ,w czasie okupacji przez Niemców.

Ale po co?
Jedyne co wzbudza moją podejrzliwość, to to:
[ img ]
A odnośnie wymiarów, wrzucam foto wymierzonych drzwi.
Wymiary wejścia pewnie można by znaleźć w instrukcji saperskiej. Wymierzałem kiedyś schron numer 9, niestety bez wejścia:
- wysokość schronu ponad ziemię: ponad 200 cm;

- szerokość okienka strzeleckiego na zewnątrz: 120 cm, wysokość tegoż okienka na zewnątrz: 30 cm, szerokość okienka wewnątrz: 50 cm, długość okienka "na przestrzał": 90 cm;

- grubość ściany przy wejściu do schronu: 52 cm;

- wymiary pomieszczenia wewnątrz: szerokość - 178 cm, długość - 187 cm, wysokość - 188 cm.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 22:58 
Starszy Wachmistrz
Starszy Wachmistrz

CHYBA MAM !!!!! OSTATNIA DESKA RATUNKU TRZEBA ZAPYTAĆ PANA WŁADYSŁAWA KOŚCIELNIAKA I TO SZYBKO.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 23:11 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A masz dojścia do tego znanego kaliszanina?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 23:24 
Starszy Wachmistrz
Starszy Wachmistrz

Jeżeli pan Władysław dobrze się czuje to załatwię to szybko.Wiem ze w tym roku obchodził 97 urodziny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 02:45 
Moderator
Moderator

No no, ale wątek drzwi się rozwinął, cieszę się, może uda się to wyjaśnić. A możecie mi podać dokładną lokalizację tego budynku z drzwiami w Kaliszu??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 08:43 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Budynek ten znajduje się na kaliskiej rogatce, przy ul. Śródmiejskiej. Jest to budynek przychodni obecnie, naprzeciw jest kościół. W google mapy budynek zaznaczony jako dawne koszary oraz zaznaczony tam jest dentysta:
https://maps.google.pl/?ll=51.758324,18 ... 7&t=m&z=18

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 12:57 
Weteran
Weteran

no i po drzwiach, przyjedzie Grzebiuszka i je wymontuje, a później żeby je zobaczyć będzie trzeba jeździć na MRU :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2013, 22:11 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Schron bojowy numer 4 Przedmościa Kalisz, posiada pozostałość po framudze od drzwi. Znajduje się ona z tyłu wejścia do schronu:
http://www.youtube.com/watch?v=1QjfmPEYvaM

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]