Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 07:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Legalny zakup toprka z epoki brązu
PostNapisane: sobota, 7 grudnia 2013, 12:57 
Pułkownik
Pułkownik

Witam
Upatrzyłem sobie na jednej z skandynawskiej aukcji toporek i parę ozdób z brązu{późna epoka brązu} .Sprzedawca znajduje się na terenie Litwy a ja w Szwecji Teraz moje pytanie.... czy w momencie zakupu takiego przedmiotu i chęci przywiezienia go do kraju muszę zgłaszać go jakiejś instytucji {chcąc go np później legalnie odsprzedać }dodać muszę że nie będę miał właściwie żadnego dokumentu potwierdzającego nabycie {ewentualnie wydruk z aukcji}Pomijam fakt, że chyb w myśl przepisów szwedzkich nie mogę go wywieźć ze Skandynawii. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Legalny zakup toprka z epoki brązu
PostNapisane: sobota, 7 grudnia 2013, 17:29 
Weteran
Weteran

na początek na wszelki wypadek zarchiwizuj sobie aukcję, zawsze to jakiś dowód nabycia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 grudnia 2013, 19:16 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Koniecznie zarchiwizuj aukcję i kupując poproś o wysyłke od razu do Polski na adres kogoś z rodziny i z głowy. Z Litwinami dobrze się współpracuje czasami... Sprowadzić do Polski możesz wszytko w tej materii, z odsprzedażą kiepsko w obrębie kraju chyba ok, ale za granicę nie odsprzedasz bez korowodu urzędniczego moim zdaniem..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 grudnia 2013, 01:57 
Pułkownik
Pułkownik

PREM napisał(a):
Koniecznie zarchiwizuj aukcję i kupując poproś o wysyłke od razu do Polski na adres kogoś z rodziny i z głowy. Z Litwinami dobrze się współpracuje czasami... Sprowadzić do Polski możesz wszytko w tej materii, z odsprzedażą kiepsko w obrębie kraju chyba ok, ale za granicę nie odsprzedasz bez korowodu urzędniczego moim zdaniem..

Próbowałem sprzedawce namówić aby wysyłkę zrobił do polski ...i blacha /Wcześniej to samo z terenu Norwegii i Estonii tylko do Sveden :ups: Nie kumam ,ale sadze że istnieje jakiś przepis .Jak pisałem wczesniej to dopiero cześć problemu .. Nie wiem co zrobić po ewentualnym zakupie aby zalegalizować brąziki w Polsce .Już wwożąc je na teren kraju popełnił bym przestępstwo{nie legalny wywóz ze Szwecji }a u nas intranetowy zakup {wydruk ,zarchiwizowanie aukcji }nie jest powodem do zostawienie mnie w spokoju a tym bardziej nie upoważnia mnie do legalnej odsprzedaży .A że przedmiot o których pisze to późny brąz to na pewno jakiś typ by się czepną. Zastanawiam się nad sensem tworzenia kolekcji z która nic bym potem nie mógłbym zrobić ...a właściwie nawet posiadać.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]