vulpes napisał(a):
W czasie poszukiwań monet na statyku opieracie się na wskazaniach wyświetlacza? Bo kilka razy próbowałem i zarzuciłem ten tryb ze względu na zbyt rozchwiane wskazania, tzn najczęściej przedział skacze od żelastwa po kolor. W ziemi znajduje się mnóstwo drobnych przedmiotów metalowych jak gwoździe i nie chciało mi się wszystkiego kopać.
Tak będzie, jeśli w ziemi jest dużo obiektów leżących blisko siebie (czyli, jak to się mówi: "
zaśmiecona jest"), na tyle blisko, że cewka wyłapuje więcej niż jeden sygnał. No, a jak łapie więcej niż jeden sygnał, to w zależności od położenia cewki, któregoś tam będzie zawsze więcej i będzie '
przeciągał' id na swoją stronę, detektor będzie na bieżąco próbował nadążyć za tymi zmianami - no i w efekcie mamy gotową "kaszanę". To jest efekt niskiej selektywności celów przy All Metalu.
Ale również świadczy o klasie sprzętu, który pomimo wszystko stara się wskazywać różne cele. Oczywiście - czasami oszuka kawałem dobrze poskręcanego i skorodowanego żelastwa, ale najważniejsze - że wskazuje.
Pamiętaj też, że przy All Metal obszar na którym cewka będzie '
widzieć' obiekty będzie zwykle większy od rozmiarów cewki. Takie życie.
W takiej sytuacji są w zasadzie następujące wyjścia:
- jeśli szukamy koloru, przejść na tryb dynamiczny, który ma wbudowane filtry, podnoszące selektywność detektora. Ale, nie spodziewaj się cudów po Proxi, bo to uniwersalka i jej dynamik nie będzie jakiś super selektywny, czyli porównywalny z selektywnością Argo na filtrze 4-tego rzędu czy Optimą.
Ewentualnie mix. - kopać wszystko do skutku, co sprawia wrażenie koloru - skaczące id w Rutusach to zwykle właśnie oznacza kolor przy żelastwie.
- przeczyścić wstępnie teren lub przynajmniej miejsca 'podejrzane', jeśli chcesz naprawdę głęboko zajrzeć.
- dobrać wymiar cewki - np małą CC.
Jak więc widzisz, pewnych sytuacji przy statyku nie przeskoczysz. Tym niemniej - "
praktyka czyni mistrza", więc staraj się samemu obserwować zachowania się detektora, wsłuchiwać się w jego dźwięki, migające cyferki id oraz '
kształt' dźwięku w słuchawkach i... wyciągać wnioski i dostosowywać ustawienia oraz tryby do warunków. Czyli - musisz stać się jednością z detektorem, bo to twój mózg ma ostatecznie decydować o kopaniu. Sprzęt, to tylko narzędzie, które ma ci dostarczyć jak najwięcej informacji.
vulpes napisał(a):
Swoją drogą nie wchodziłem na fora bo zazwyczaj kończyło się wymądrzaniem albo odsyłaniem do innego miejsca na forum, wielki plus Panowie.
Bo to już tak bywa na polskich forach, że 90% wpisów jest nie na temat, nie wspominając o bredniach i lobbingach. Czasami trafi się ktoś, kto wie, a jeszcze rzadziej - ktoś, kto się rzeczywiście chce podzielić fragmentami swojej wiedzy.