Teraz jest wtorek, 7 kwietnia 2026, 18:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Militarnie na Nowy 2014 Rok
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 20:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pragnąc wykorzystać dobrą pogodę wybrałem się w nowe miejsce, zwyczajnie zamiast jechać w zaplanowane miejsce skręciłem na polną drogę tuż za przejazdem kolejowym i zatrzymałem się przy ścianie lasu. Po lewej ciągnęły się tory kolejowe, spodziewałem się, że ktoś tej stacji bronił i ktoś ją atakował podczas ostatniej wojny a może i podczas tej pierwszej.
Już po pierwszych krokach natknąłem się na dwie bezimienne mogiły urządzone w rowie czy okopie

[ img ]

Może to uciekinierzy z transportu, bo miejscowych lub żołnierzy prawdopodobnie by ekshumowano po wojnie. Może pochowano nieszczęśników, którzy jechali do obozu zagłady lub łagru i na tej stacji pozwolono wynieść zwłoki z wagonu?

Dalej w lesie pierwsze sygnały to wszechobecne śmieci ale za którymś razem coś ciekawego - łuska Mauzera, ze śladami wyłamania pocisku i niezbitą spłonką. Po oczyszczeniu zastanawiam się czy to wojenna, bo wokół spłonki jest wyraźny krąg fioletowej farby. Bicia nieczytelne, ale jeszcze będę próbował..

[ img ]

Kawałek dalej na leśnej dróżce, a raczej szerokiej ścieżce kilka naboi do pepeszki.. Pewnie zgubił je sowiecki sołdat w '44 roku, kiedy już front zagarnął Kotlinę Sandomierską. Na jednej z łusek udało się dostrzec datę, właśnie ten 44 rok..

[ img ] [ img ] [ img ]

Las w pobliżu stacji zryty jest śladami po ziemiankach i okopach, trafia się drut kolczasty, są też dołki wyglądające na leje ale nie znalazłem odłamków. Do znajdek dołączyła jeszcze jedna łuska od Mauzera, w kiepskim stanie oraz łuska od Mosina z wciśniętym do środka pociskiem i zagiętymi krawędziami łuski. Było jednak tak już ciemno że nie robiłem zdjęć.

Jeśli ktoś przebrnął do tej pory to teraz najciekawsze.. Pocisk, wygląda na mosiężny i wypełniony ołowiem, czub spłaszczony w produkcji a nie od trafienia, ma czarną kreseczkę dookoła w tym miejscu gdzie zapewne kończyło się objęcie łuski.

[ img ]

Wymiary w opisie zdjęcia, ale o rozpoznanie będę starał się w innym dziale naszego forum.

Skromnie, ale zacząłem Nowy 2014 Rok, życzę wszystkim szczęścia w poszukiwaniach i w życiu..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Militarnie na Nowy 2014 Rok
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 21:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ciekawie się to czytało. Życzę powodzenia i czekam niecierpliwie na kolejny odcinek.
Zmień tylko program do zmniejszania zdjęć ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 22:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

morro1980, masz na myśli taki sposób prezentacji zdjęć na forum?

[ img ]

Pełnego rozmiaru nie użyję, bo wtedy rozwala cały wątek, że prawej strony nie widać.

Jakoś wolę używać miniaturek, bo wtedy post szybko się wczytuje i nie zajmuje kilku stron, a jak ktoś się zainteresuje to kliknie i sobie powiększy. Przemyślę to, bo tylko krowa nie zmienia poglądów..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 00:12 
Generał Broni
Generał Broni

Pocisk z karabinu Gras wz. 1874.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 19:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witek63 napisał(a):
morro1980, masz na myśli taki sposób prezentacji zdjęć na forum?

Tak. Ale tzw poruty nie ma. I masz rację można je powiększyć.
Jestem fotografem więc muszę się do czegoś przyczepić zawsze;)
Na Twoim dużym zdjęciu brak ostrości.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]