Pragnąc wykorzystać dobrą pogodę wybrałem się w nowe miejsce, zwyczajnie zamiast jechać w zaplanowane miejsce skręciłem na polną drogę tuż za przejazdem kolejowym i zatrzymałem się przy ścianie lasu. Po lewej ciągnęły się tory kolejowe, spodziewałem się, że ktoś tej stacji bronił i ktoś ją atakował podczas ostatniej wojny a może i podczas tej pierwszej.
Już po pierwszych krokach natknąłem się na dwie bezimienne mogiły urządzone w rowie czy okopie
[ img ]Może to uciekinierzy z transportu, bo miejscowych lub żołnierzy prawdopodobnie by ekshumowano po wojnie. Może pochowano nieszczęśników, którzy jechali do obozu zagłady lub łagru i na tej stacji pozwolono wynieść zwłoki z wagonu?
Dalej w lesie pierwsze sygnały to wszechobecne śmieci ale za którymś razem coś ciekawego - łuska Mauzera, ze śladami wyłamania pocisku i niezbitą spłonką. Po oczyszczeniu zastanawiam się czy to wojenna, bo wokół spłonki jest wyraźny krąg fioletowej farby. Bicia nieczytelne, ale jeszcze będę próbował..
[ img ]Kawałek dalej na leśnej dróżce, a raczej szerokiej ścieżce kilka naboi do pepeszki.. Pewnie zgubił je sowiecki sołdat w '44 roku, kiedy już front zagarnął Kotlinę Sandomierską. Na jednej z łusek udało się dostrzec datę, właśnie ten 44 rok..
[ img ] [ img ] [ img ]Las w pobliżu stacji zryty jest śladami po ziemiankach i okopach, trafia się drut kolczasty, są też dołki wyglądające na leje ale nie znalazłem odłamków. Do znajdek dołączyła jeszcze jedna łuska od Mauzera, w kiepskim stanie oraz łuska od Mosina z wciśniętym do środka pociskiem i zagiętymi krawędziami łuski. Było jednak tak już ciemno że nie robiłem zdjęć.
Jeśli ktoś przebrnął do tej pory to teraz najciekawsze.. Pocisk, wygląda na mosiężny i wypełniony ołowiem, czub spłaszczony w produkcji a nie od trafienia, ma czarną kreseczkę dookoła w tym miejscu gdzie zapewne kończyło się objęcie łuski.
[ img ]Wymiary w opisie zdjęcia, ale o rozpoznanie będę starał się w innym dziale naszego forum.
Skromnie, ale zacząłem Nowy 2014 Rok, życzę wszystkim szczęścia w poszukiwaniach i w życiu..