Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 23:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stare Karczmy
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 20:08 
Generał Broni
Generał Broni

marczello22 napisał(a):
maleaw1 napisał(a):
To na prawdę wszędzie już ktoś był? ;D aż się człowiekowi nie chce wykrywacza odpalać :( ;p
Nawet jeśli ktoś już był to warto szukać.Ja w miejscu w których byłem już 10 razy ciągle wyjmuję monety...

Potwierdzam słowa kolegi :D przy mnie wyciągną z tego miejsca szóstaka JK :x

Pozdrawiam Mario :dnc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 20:36 
Generał Broni
Generał Broni

idol napisał(a):
20 lat temu też mi było smutno,że zaczynam tak póżno i poprawiam po tych co byli wcześniej :666 ( dziś też zdarza mi się trafiać z sentymentu w te same miejsca i dalej idzie coś poprawić :) )

Otóż to, nie wiem czemu tym, którzy zaczynają, wydaje się, że 20 lat temu człowiek się potykał na polu o monety co 3 krok. To samo zresztą obserwuję w przypadku poszukiwaczy militarki, chociaż akurat w tych kwestiach to w niektórych rejonach jest faktycznie bardziej przechlapane. Moneta zwyczajnie dłużej może się uchować przed wykrywaczem, zwłaszcza w przypadku ornych pól.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 20:38 
Generał Broni
Generał Broni

Jak kupiłem wykrywacz jakieś 10 lat temu to moi koledzy mówili, że miejscówki powoli się kończą i mało co zostało już w ziemi :666 Mit został skutecznie obalony :)

Chociaż prawdą jest, że coraz ciężej znaleźć miejscowość, w której nikt nigdy nie kopał. A karczmy z map można odwiedzić jedynie z sentymentu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 20:41 
Generał Broni
Generał Broni

ja z racji wrodzonego lenistwa łażę po miejscach, które z powodu swego przekopania budzą wśród kolegów kopaczy obrzydzenie - i często jestem mile zaskoczony :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 22:53 
Kapitan
Kapitan

Lenistwo jest dla inteligentnych ludzi darem do wykorzystania
A leniwe kopanie dla skarbów naszych, odkrywanie

No zawsze kopać możemy wszędzie i beztrosko :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 23:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Voucur napisał(a):
idol napisał(a):
20 lat temu też mi było smutno,że zaczynam tak póżno i poprawiam po tych co byli wcześniej :666 ( dziś też zdarza mi się trafiać z sentymentu w te same miejsca i dalej idzie coś poprawić :) )

Otóż to, nie wiem czemu tym, którzy zaczynają, wydaje się, że 20 lat temu człowiek się potykał na polu o monety co 3 krok. To samo zresztą obserwuję w przypadku poszukiwaczy militarki, chociaż akurat w tych kwestiach to w niektórych rejonach jest faktycznie bardziej przechlapane. Moneta zwyczajnie dłużej może się uchować przed wykrywaczem, zwłaszcza w przypadku ornych pól.

z 15 lat temu mało mnie to kręciło ale znałem pole na którym sporo było ceramiki, na tamte czasy rożnych przedmiotów z różnego rodzaju metali itp, olewałem to, a teraz to pole to sama ziemia po orce :) tak to się zmieniło...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 10:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Haha, rzeczywiście wyobrażenie, że 15-20 lat temu człowiek niemal potykał się o monety jest nieuniknione ;]. Kolega opowiadał mi o miejscówce, gdzieś w okolicach Bzury gdzie jeszcze 5 lat temu wychodziło mnóstwo odznaczeń, bagnetów itd., a łuski i szarpnere były co 2 metry. Byliśmy tam ostatnio i ciężko trafić nawet głupią kulkę o niczym innym nie mówiąc ;).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 12:33 
Major
Major

Moim zdaniem miejscówki po karczmach są raczej niedostępne ze względu na ich lokalizację. Stawiano je w środku miasteczek, przy skrzyżowaniu dróg, przy głównych traktach. Teraz jest tam współczesna zabudowa (ewentualnie czyjeś podwórko), albo przejeżdżają obok tysiące samochodów. Oczywiście może być jakiś wyjątek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 12:36 
Generał Broni
Generał Broni

Wyjątkiem są raczej karczmy usytuowane tak, jak to opisałaś :) Większość jest bezproblemowo dostępna na polach czy w lasach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 12:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

U mnie wyjątkiem są usytuowane w lasach lub na polach (wszystko przekopane przez poszukiwaczy).

Większość karczm tak jak opisała perperuna w każdej miejscowości co najmniej 1-2 karczmy nie do przeszukania.. Bo albo zburzone i stoją nowe budynki, albo przebudowane i zajęte przez nowych gospodarzy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 16:28 
Porucznik
Porucznik

Voucur napisał(a):
idol napisał(a):

ano wydaje sie nam (jako że do grona początkujących należę) że jednak te dwadzieścia lat temu monet na polach było o wiele wiele więcej, niech się trafi taki jeden jak ja na okolice --> w tym roku wyjąłem z ziemi 682 monety, w tym 29 srebrnych i dwie rzymskie (nie licze oczywiście współczesnych) ---> jeśli bym co sezon wyjął tylko 600 monet to przez 20 lat wyjął bym ich ...12 tysięcy! :o ...nie sądzicie jednak że te dwadzieścia lat temu jednak było lepiej z dostępnością fantów?

...ale żeby nie odbiegać od tematu --> właśnie wróciłem z poszukiwań w miejscu gdzie stała na bank karczma ! ...znalazłem dwa kawałki starego żeliwnego garnka! :( okolice puste i jak się dowiedziałem od jakiejś bardzo starej pani mocno przekopane choć na totalnym odludziu :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 16:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

dawniej może i było więcej fantów, ale technika nie była tak zaawansowana jak dziś ;) o tym też trzeba pamiętać!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 17:04 
Porucznik
Porucznik

Chodzę z wykrywką 2,5 roku i znalazłem dziewiczą karczme :) z 1500 monet w tym od 100 do 130 srebnych monet ( łąka i pole ) a karczma stała 100 m dalej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 17:35 
Generał Broni
Generał Broni

Ja na swojej karczmie około 100 monet ,większość to szelągi i soldy ale rodzynki tez się trafiały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2014, 18:30 
Porucznik
Porucznik

Perełki u mnie to nie jedna czekam aż łąkę zaorają <3

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]