Teraz jest czwartek, 7 sierpnia 2025, 01:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fisher F2
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 11:14 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam.
Fisher często mi się wzbudza na wilgotnym terenie :evil: Na Polu praktycznie 0 fałszywych sygnałów, ale jak się wejdzie do lasu, lub na łąkę to zaczyna dosyć mocno wariować. Zejście o 2-3 kreski pomaga ale w 50% bezsensownego piszczenia. Czy jest na to jakaś rada? Może jakaś osłona na cewkę pomoże. Kabel mam dosyć ciasno owinięty. Obecnie chodzę w temperaturze maksymalnie do -5°C może to ma wpływ ja jego pracę.
Proszę o pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Fisher F2
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 11:57 
Chorąży
Chorąży

Mam to samo ,fisher jest dość czuły i potrafi się wzbudzić. Z osłoną nie próbowałem może to dobry pomysł i na elektronikę też by się przydała. Raczej unikam chodzenia po mokrej trawie bo jakoś ta cewka delikatnie wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 12:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cewka jest pancerna, nie ma się co o nią martwić. Moja przeżyła setki kopniaków, odrzucanie grubych gałęzi w lesie, grzebanie w piachu, przetaczanie małych kamieni... - i pracuje po dziś dzień :D

Po dłuższym okresie użytkowania tak się właśnie dzieje - winą jest nie tyle sama cewka co marny przewód, którego ekran lubi się przetrzeć, a i żyły trochę nadpękać, co w rezultacie daje te właśnie efekty. Najprostszym sposobem przy założeniu, że to tylko i wyłącznie ta wada - a nie żadna inna - jest znalezienie jakoś tego "punktu" i odpowiednie zabezpieczenie mechaniczne (np. usztywnienie przewodu w tym miejscu) - u mnie były to okolice wtyku, odgięcie przewodu na sztywno na kształt jak w załączniku rozwiązało w dużym stopniu problem niestabilności - czasami się dziwię :lol: Sprawa druga - zasilanie - on potrafi wariować, jeśli zasilanie jest na skraju 9V. Jak są założone dobre baterie alkaliczne, trzymające spokojnie ponad 10V, także nie powinno być problemów z zasilaniem :D Najlepszym rozwiązaniem jest zmiana cewki na inną z lepszym przewodem, np. Nel hunter, co tez niezwłocznie uczyniłem :h

Pozdrawiam, K. :1

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 12:31 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Możliwe że to coś z przewodem fisher ma przeszło 2 lata... Co do cewki to na razie pochodzę na standardowej o nell pomyślę za pół roku.
Dzięki za od powiedź :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 12:53 
Generał Broni
Generał Broni

A ja bym w F2 nie inwestował w Nela.
Lepiej sprzedać F2 a te pieniądze co miałeś przeznaczone na Nela dołożyć i kupić F4.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 14:14 
Porucznik
Porucznik

Witam miałem ponad dwa latka f2, i tu nic nie pomaga ten typ tak ma, mokra trawa, słona mokra plaża lub ziemia mocno zmineralizowana dają mnóstwo fałszywych sygnałów, a i nie wiem czy chodzisz z wyciętym iron, jeśli tak to f2 ma słaby układ dyskryminacji i czasem piszczy bo w ziemi jest dużo śmiecia i dyskryminacja nie nadąża, a ja na twoim miejscu nie inwestował bym w Nel-coils, wydasz od 400 do 600 zł za nowe, za f2 dostaniesz z 500, za tą kwotę jest dużo używek stabilniejszych i na pewno głębszych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 15:07 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Też myślałem o tym żeby za rok sprzedać za te dajmy 500 zł i kupić używanego euro ace lub coś podobnego.
Mam jeszcze jedno pytanie. Jakie minusowe temperatury znosi fisher, czy lepiej odpuścić sobie chodzenie w mrozie :(

Ostatnio edytowano sobota, 4 stycznia 2014, 15:26 przez Smalec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 15:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak nosisz kolego przy sobie telefon komórkowy to go wyłączaj, bo to też jest główna przyczyna wzbudzania się w fisher no i oczywiście linie wysokiego napięcia omijaj z daleka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 15:28 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Czytałem już o tym ze telefon i linie wzbudzają fishera, ale co z mroźnymi dniami :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 15:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Co do przewodu, to zgadzam się - jest on na prawdę lichy. Po przesiadce na teresę zobaczyłem jak wygląda porządnie zrobiony przewód. Fisher podobnie u mnie bardzo często się wzbudzał, szczególnie na mokrej trawie. Choć zdarzało się, że od tak sobie robił mi dyskotekę co doprowadzało do szału. Nie wiem jak was ale mnie strasznie irytowały dźwięki jakie wydawała wykrywa i po dłuższym czasie wracałem z bólem głowy do domu. Zdecydowałem się w końcu zakleić głośniczki by trochę przytłumić te dźwięki..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 15:57 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Pierwsze co to głośnik zakleiłem :D Ale zawsze staram się na słuchawkach chodzić bateria dłużej trzyma...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2014, 12:36 
Porucznik
Porucznik

Spokojnie do -5 możesz chodzić a potem to już gwarancja nie wbicia łopaty :D no chyba że na plaży to jak ci się podoba tylko baterie tego nie wytrzymają :D, A co do telefonu to koledzy mają racje i słupy też lubią fishera :D i to każdego, a czy zmiana na euro ace będzie dobra to już nie wiem, ja wymieniłem na Optime i na razie jestem zadowolony. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2014, 14:37 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

To pocieszyłeś mnie bo teraz śniegu nie ma a polatać się chce :D

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]