Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 19:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: pęknięta cewka garrett at pro, jak uszczelnić?
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2014, 12:25 
Generał Broni
Generał Broni

A zwykły silikon akwarystyczny nie wystarczy ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2014, 12:56 
Kapitan
Kapitan

W moim starym wykrywaczu uszkodzoną i zawilgoconą cewkę wypłukałem w płynie do mycia płytek elektronicznych obwodów drukowanych.Można to kupić na warszawskiej giełdzie eletroniczej /na Wolumenie/.Płyn ten absorbuje wodę.Następnie pokryłem cewkę pianką wolnostygnącą ,taką jak się używa w budownictwie,Pianka ta stygnie dodatkowo pochłaniając wodę.Zbędną piankę po zastygnięciu zeszlifowałam ,resztę pokryłem czarnym lakierem.Dokupiłem osłonę cewki.Działa do dziś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2014, 13:27 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witajcie.Kolego kakarusu kleje typu distal ,poxipol itp.to kleje "dla dzieci"(bez ich obrazy).Cewka zalewana jest żywicą epoksydową w odpowiednich oczywiście proporcjach z utwardzaczem.Są tzw.kleje konstrukcyjne np.Araldite 2020i2022,Plexus.Z tego co się orientuję nie są dostępne w sklepach typu Casto.... itp.Z tego co widziałem na necie w cewkach jest jeszcze mała płytka z kilkoma elementami typu kondensator itd.Ja spróbowałbym małym frezem zeszlifować to pęknięcie następnie ułożyć cewkę pęknięciem go góry(na grzejniku) aby ewentualna wilgoć odparowała a dopiero później zalać cewkę albo żywicą epoksydową lub porządnym klejem j.w.Oczywiście przed zalaniem klejem zrobić próbę.
Dawaj znać jak przebiegają prace.Mam taki klej gdyby co. :1
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2014, 17:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

kozaa71 napisał(a):
Witajcie.Kolego kakarusu kleje typu distal ,poxipol itp.to kleje "dla dzieci"(bez ich obrazy).Cewka zalewana jest żywicą epoksydową w odpowiednich oczywiście proporcjach z utwardzaczem

Nie tylko żywicą. Niektóre cewki są puste w środku, klej trzyma się punktowo samych uzwojeń. Do innych stosowane są jeszcze inne środki niż sama żywica. W tego typu cewce stosowane są dwie warstwy różnych klei. Dla przykładu w cewkach z serii BH (co być może widział także kolega wiciu_r) uzwojenia są dosłownie ufajdane czymś w rodzaju białej masy.

[ img ]

Oczywiście, że nikt nie będzie zalewał distalem czy poxipolem cewki... Gdyby jednak kolega podjął się zerwania całej powłoki, żywica epidian 5 jest tu najlepszym rozwiązaniem spośród wielu rodzajów na rynku, sprawdzone :1

K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 stycznia 2014, 00:12 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Z tego co widzę na fotce jest to prawdopodobnie aerosil.Proszek dodawany do różnych mas,żywic itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 stycznia 2014, 14:42 
Porucznik
Porucznik

Czesc chlopaki dzieki ze kontynuujecie temat. Odnosnie mojej cewki, pozbylem sie zywicyw miejscu pekniecia, az do tej powloki antystatycznej.zrobilo sie okienko wielkosci polowy kciuka. Cewka altualnie sie suszy od poniedzialku lezy okienkiem do gory, jeden dzien na kaloryferze, drugi obok, trzeciu pod itd. Mam nadziejr ze sie wysyszy, w momencie gdy nie uda sie wysuszyc cewki sprobuje wyslac ja do serwisu jakiegos, ewentualnie pozbede sie calej zywicy i zaleje nowa.byc moze sa jeszcze jakies niewidoczne pekniecia.nie ma takiego słowa w języku polskim !!! za ortografie pisze z komorko

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 stycznia 2014, 13:12 
Porucznik
Porucznik

Cewka podsyszona, sprawdzona i uszczelniona. Przy dotyku dalej sie wzbudza alre sprawdzalem nowa cewke na innym sprzecie i rowniez sie wzbudza przy dotyku. Teraz jak sprawdzic szczelnosc? Wrzucic do wody na jakas chwile i sprawdzic czy nie bedzie dyskoteki? Czy poczekac do wiosny i sprawdzic na wyprawie?!:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 stycznia 2014, 15:49 
Generał Broni
Generał Broni

Chyba lepiej teraz w martwym sezonie,zrobić taki wodny test.Jak sonda nie wytrzyma,próby wodnej,to są dwie możliwości-naprawiać dalej lub kupić nową.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 16:05 
Porucznik
Porucznik

Witam. Cewka zostala chyba raczej pozytywnie uszzczelniona. Przez weekend byla uzyta dwa razy w terenie. Wypadziki ok 1,5 godziny chodzenia po lesie cewka w sniegu, zero wzbudzania sie 100% czulosci itp:) jeszcze tylko zrobie test wodny i juz bede wiedzial na sto procent czy moge w wakacje polatac po jeziorku. Pozdrawiam i dzieki za rady

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]