Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 08:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: sobota, 23 listopada 2013, 22:57 
Generał Broni
Generał Broni

Ja składam i rozkładam, a jak było widać wyżej specjalnie sprzętu nie oszczędzając, więc niestety blokady się zacierają albo są na granicach zatarcia.

Generalnie potraktowałem po poważnym zatarciu blokady i drążki ze dwa razy WD40 i ogólnie zrobiło się względnie dobrze, ale pilnuje dwu spraw:

1. Staram się utrzymać w czystości końcówki drążków i wnętrza zacisków - wystarcza oczyszczenie palcem po wysuszeniu sprzętu (czyli tak naprawdę przed kolejnym złożeniem)
  2. Z reguły nie dokręcam zacisków do oporu, a czasami w ogóle ich nie kontruje.

Generalnie, to oczywiście półśrodki, ale od półtora roku mam względny spokój.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0c
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 00:31 
Podporucznik
Podporucznik

A ja moze troche zmienie temat, troche mnie wkurzajacy. Dosc czesto na moim kanale Y.T. ludzie pytaja sie: na jakich ustawieniach chodze, jak dyskryminacja itp... Jestem mily,bo wiadomo nasza pasja, trzeba sie dzielic i pomagc.
Ale kilka tygodni temu, chlopak w1-wszym mailu,pyta sie o ustawienia- odpowiadam z mojej strony...
2-gi mail: a czemu chodze na 27 dyskr. Moja odpowiedz- prosta,bo tak mi dobrze i tak w tych terenach jest mi najlepiej. Kieruje na forum,bo inni maja inne ustawienia.
3-ci mail,bo on chce zloto znalezc od razu i mam mu dac jakis zloty srodek... Odpowiadam, ze nigdy zlota nie znalazlem,a wykopki traktuje jako pasje, sposob na relaks i odpoczynek.
Na koniec juz moja cierpliwosc sie skonczyla, bo gosc stwierdzil, ze Opti jest za ciezka, a w ogóle on szuka cos innego... Tego typu goscie mnie rozpier....ja. Powstrzymalem sie by kolesia nie zjeb.c...
Maja juz wszystko na forach napisane jak byk, a nawet tutaj znajdzie sie jakis pacan, co pyta sie o glupoty, ktore juz napisalismy, na koniec stwierdzi, ze wykrywacza tego i tak nie wezmie bo np:raczki ma za slabe do dzwigania, lub moze ze za tani, bo polski, a zachodnie to markowe!!! Drozsze, to pewnie lepsze!!!

Musialem sie na kims wyzyc, bo dziecko mam chore, nie zdalem testu z francuzkiego(1 punkt braklo), siedze w sniegach a i odmowili mi powrotu do domu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0c
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 08:43 
Generał Broni
Generał Broni

mleko80rt napisał(a):
....Maja juz wszystko na forach napisane jak byk, a nawet tutaj znajdzie sie jakis pacan, co pyta sie o glupoty, ktore juz napisalismy...
Bo to trzeba się zmęczyć i przeczytać ;) Ciesz się że nie zażądał konkretnej miejscówki na to złoto :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 grudnia 2013, 07:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

No i kolejnego kolege poszukiwacza namowiłem na optime z duża cewka. Dalej jestem przekonany, że optima warta jest tych pieniędzy a mój deus miał takie same zasięgi no może ciut lepsze. pozdrawia m.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 grudnia 2013, 08:33 
Generał Broni
Generał Broni

Rebok26, nie namawiaj ludzi na Optimę, za dużo fantów wyciągną ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2013, 11:01 
Porucznik
Porucznik

Koledzy jedno szybkie pytanko jeszcze, chodzi o wagę, na stronie jest napisane że waży 1,6 kg bez baterii ale to jest podana waga z cewką 29 DD która waży 600g czy bez cewki, i czy z cewką np DD 23 lub koncetrykiem które waża 450g jest odczuwalna różnica, dzięki za odp z góry, jak dobrze pójdzie to na święta Optima w domu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2013, 19:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Koledzy jedno szybkie pytanko jeszcze, chodzi o wagę, na stronie jest napisane że waży 1,6 kg bez baterii ale to jest podana waga z cewką 29 DD która waży 600g czy bez cewki, i czy z cewką np DD 23 lub koncetrykiem które waża 450g jest odczuwalna różnica, dzięki za odp z góry, jak dobrze pójdzie to na święta Optima w domu.

Niechciał bym koledzy nikogo obrazić ale jeśli różnica 150 g robi problem to myślę, że warto byłoby nawet tak, dla zdrowia trochę poćwiczyć żeby mięśnia urosły i się zahartowały , a po miesiącu nie będzie problemu. Ważne aby ustawić sobie odpowiednią długość drążka, oraz odległość podłokietnika, aby wykrywacz był dobrze wyważony wtedy nie czujemy że mamy coś w ręku. Jeśli jednak występuje zmęczenie ręki, to trochę samozaparcia i wytrzymać ból robiąc sobie przerwy i po kilkunastu wypadach na cewce będziesz nosił sobie piwo w szklanej butelce i tego nie poczujesz. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 19:26 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc wszystkim!!! Dzisiaj wreszcie, tak na serio moglem pochodzic w terenie nadajacym sie do duzej cewki, czyli fajna oranka. Jak wiecie, zazwyczaj chodze w winnicach, a tam, raz, ze wasko, to co pare metrow paliki metalowe i druty podtrzymujace krzaki :ups: .
Jakie wrazenia??? Acha, pozaklejalem dziury, w cewce. Wykrywacz nawet stabilny, bardzo czuly, trzeba tylko bardzo dobrze sie wsluchac, podczas przemiatania, by nie opuscic malych monetek. Czasami zdarzaly mi sie pojedyncze sygnaly, ktorych nie kopalem, bo potem zanikaly.
Piekne sygnaly, wysokie, jak na sreberko... i tu jest dziwne: piekny sygnal, po sprawdzeniu glebokosci pinpointem, nie pokazywal (glebokosci w cm) jej wcale. Po wykopaniu, obiekt okazywal sie duzym kamieniem... meteoryty??? :?
Chyba bedzie trzeba kupic kreta w przyszlosci, bo dziure trzeba kopac szeroko, a potem mam problemy ze znalezieniem obiektu.
Zelazo zalegajace gleboko, tak jak mala cewka, dzwoni na kolor, a po wykopaniu, juz go nie widzi, bo zaczyna dzialac dyskryminacja.
Chodzilem dzis na czulosci 45; dyskri-29. Strojenie do gruntu mialem 82, czyli w normie, maskowanie minus 2.(chyba).
Bylem tylko 2 godz. ale 5monet wyszlo, niestety wszystkie ogryzki... najbardziej mi szkoda duzego, grubego Rzymka chyba systers, gruby na 4mm, tylko lekkie zarysy glowy kobiety zostaly- szkoda...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 01:44 
Generał Broni
Generał Broni

mleko80rt napisał(a):
trzeba tylko bardzo dobrze sie wsluchac, podczas przemiatania, by nie opuscic malych monetek.
Wolne i spokojne przemiatanie się przydaje.
mleko80rt napisał(a):
Piekne sygnaly, wysokie, jak na sreberko... i tu jest dziwne: piekny sygnal, po sprawdzeniu glebokosci pinpointem, nie pokazywal (glebokosci w cm) jej wcale. Po wykopaniu, obiekt okazywal sie duzym kamieniem... meteoryty??? :?
Taaa, takie same i w Polsce i mnie się trafiają... tyle, że dźwięk jest do tego jakiś taki dziwaczny - cienki i 'jakby pływający'... ;)
mleko80rt napisał(a):
Chyba bedzie trzeba kupic kreta w przyszlosci, bo dziure trzeba kopac szeroko, a potem mam problemy ze znalezieniem obiektu.
To typowe po przejściu z małej na dużą - jak się przyzwyczaisz, to zobaczysz, że dziury będą niewiele większe od dych z malej cewki, co nie zmienia faktu, że dobry kret przy 29 się przydaje... :lol:
Tu odpowiednie operowanie pinpointem się przydaje - głównie z zawężaniem jego czułości i czułości detektora, wtedy można wycelować niemalże na punkt.

Wesołych Świąt z górą prezentów dla wszystkich Optiludków i całej Braci Odkrywczej!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 grudnia 2013, 17:19 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja, po przesiadce na Deusa oraz przyjrzeniu się pracy bardzo przyzwoitych wykrywek moich kolegów stwierdzam, że Rutus ma jeden z najlepszych pinpointerów na rynku (rozumianych jako funkcja detektora, nie osobne urządzenie). :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 01:35 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc ziomkowie!!! Nie wiem, czy passa nie ta, albo tereny do d..y, ale ostatnio nic ciekawego mi sie nie trafia. Sreberka juz nie pamietam kiedy ostatnio wykopalem. Fakt bylo pare Rzymkow, ale albo nieczytelne, albo male wypierdki :(
Moze to tez ma do tego, ze chodze po terenach juz przeszukanych, w miejscu gdzie chyba byla droga rzymska, bo same rzymki tam wychodza, ale ja ide w zaparte i pytam sie o pozwolenia rolnikow, bo nie lubie bez pozwolenia kopac na nie swojej ziemi. A i ludze sie tym, ze jak Ci co kopali bez pozwolen, to w stresie, cos pozostawili...
Ale do czego zmierzam: Nastawilem sie w tym roku na zlotko i zaczalem kopac na dyskryminacji 10 i kurcze, tyle smieci wychodzi, ze az plecy bola. Tyle, ze coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze jak Opti mi pokaze na wyswietlaczu pow. 60 to jest monetka :D . A reszta to smiec. albo tez, jak sygnal jest nie stabilny, na sluchawkach, to po wykopaniu okazuje sie kawalkiem blachy- itp... Ale nie poddaje sie. A mam tyle hektarow do przejcia z pozwoleniem, a ciagle czasu brak :(

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam zycze, duzo znalezisk i madrych politykow, ktorzy wreszcie zmienia prawo, co do wykopek, rekonstrukcji, broni deko itp. Chociaz watpie, bo teraz na topie w Polsce jest gender, homoniewiadomo i inne pi....ly:roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 01:39 
Generał Broni
Generał Broni

mleko gdzie we Francji kopiesz, moze sie ugadamy kiedys i sie ustawimy na wspolne kopanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 01:54 
Podporucznik
Podporucznik

Patrz na Priwa. :) Wiadomosc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 10:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wczoraj miałem możliwość 30min testować optime z duża cewką. Jak dla mnie super działa zasięgi z górnej półki stabilność pracy na zaśmieconym terenie ok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 13:14 
Generał Broni
Generał Broni

Ja przykładowo zwykle łażę na dyskryminacji zerowej w mixie, ale nie dla tego, aby kopać wszystko, ale dlatego, aby mieć mniej fałszywych sygnałów na słuchawkach od przekłamań układów identyfikacji i dyskryminacji. Oczywiście, takie sygnały zawsze się pojawiają , ale ja dążę, aby było ich jak najmniej - a jak jest mniej sygnałów - łatwiej i szybciej jest je analizować i podejmować decyzje oraz mniejsza jest szansa na przeoczenie sygnałów słabych.

Na moich terenach monety wychodzą powyżej pięćdziesięciu, nawet bardzo cienkie i zniszczone sreberka. Ale, zakres id czterdzieści - pięćdziesiąt to złoto i srebrne łańcuszki - nie zawsze, ale bywa.

Poniżej id 40 kopie rzadko, choć w zakresie 20...40 zdarzają się fajne rzeczy. 0...10 to w zasadzie tylko Fe (kopane czasami kontrolnie), 10...20 to różności ze stopów lub składanek różnych metali jak skorodowane łuski bimetaliczne czy kule karabinowe (stal / ołów), bywa, że coś z samego ołowiu i takie tam różne - zasadniczo złom, chyba, że polowanie na militaria jest...

Co do śmieci, to do szału doprowadzają mnie na niektórych miejscach nowożytne plomby i zaciski do worków - dają zmienne id (jak i drut Al), a potrafią zalegać hurtem na polu co dwa - trzy metry...

@ rebok26: pomiędzy Optimą z cewką DD23cm a Optimą z cewką DD29cm jest taka przepaść, że Rutus zrobił moim zdaniem błąd nie wypuszczając modelu z nową nazwą, np: "MaxiDeep" :lol: Wtedy dopiero miałby szał ciał... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]