Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 18:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2014, 13:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Mikello napisał(a):
Cel taki że chciałbym widzieć po kolorze która z częstotliwości gdzie jest. Chodzę ze spectra 1,5 roku a dalej nie pamiętam która z jest na górze a która na dole:)

Takie coś możliwe jest tylko w pinpoincie, czyli który słupek wychyli się najdalej to będziesz wiedział też z jakiej jest częstotliwości.

Np.: ustaw sobie dla najniższej częstotliwości kolor zimny (niebieski), dla środkowej kolor ciepły (czerwony), a dla najwyższej kolor gorący (pomarańczowy/żółty).

Natomiast w spektografie nie ma możliwości podziału kolorów według częstotliwości lecz według zakresu VDI.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2014, 14:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

11) [AKTUALIZACJA] Ustawienie grafik i dźwięków dla potencjalnie namierzonych obiektów (dla Polski)
Opis: viewtopic.php?p=701537#p701537

Objaśnienia nazw:
- "pulltab" - ikona brązowej zawleczki od piwa (zrywka),
- "polmos" - ikona zielonej nakrętki od butelki,
- "kapsel" - ikona czerwonego kapsla od butelki,
- "moneta z1c" - mała ikona monety siwego koloru, co oznacza monety niklowe lub aluminiowe,
- "moneta 1c" - mała ikona monety brązowego koloru, co oznacza monety z brązu lub miedzi,
- "moneta 50c" - mała ikona monety niebieskiego koloru, oznacza większe monety z miedzi i srebra,
- "moneta 1$" - duża ikona monety niebieskiego koloru, oznacza duże monety z miedzi i srebra,

Objaśnienia kolorów:
- "kolor czerwony" - oznacza obiekty z żelaza,
- "kolor pomarańczowy" - oznacza obiekty, które w większości przypadków okazują się śmieciowe, np: zakres +57 <> +75 oznacza "polmos" częściej niż miałoby to wskazywać na pożądany obiekt (co nie oznacza, że nie podejmujemy się kopania !)
- "kolor zielony" - oznacza obiekty, które w większości przypadków okazują się ciekawe.

Pierwsza tabelka zawiera schemat rozmieszczenia ikon dla poszczególnych zakresów.
Druga tabelka zawiera schemat podziału tonów dla poszczególnych częstotliwości - preferuję TON ID6 (sześć tonów na kolor).
Załącznik:
v3i_vdi_table.png

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 02:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.Koledzy pomożecie.Jest zima krótkie dni, czas kopania zakończony.Postanowiłem trochę się dokształcić, czytając forum, porady Spectra V3.Tak mi się to spodobało, że zacząłem mieszać w swojej V3ce.Nawet instrukcja Proscana nie pomaga by powrócić do nastawień fabrycznych.Niby robie wszystko zgodnie a nic nie wychodzi. Namieszałem strasznie.Najpierw zmieniłem ustawienia w dwóch pierwszych programach,coin i coin Jewelry. Wchodząc w Expert menu-Program-Save podświetliłem Cancel.Teraz przy nazwie programu pojawił się +-. Nie mogę tego znaczka zlikwidować.Już nie pamiętam co przyciskałem by to usunąć. Czytam instrukcję,nic nie wychodzi.Drugi problem.Ukryłem program Coin wciskając Erase.Teraz jego nie mogę przywrócić (wyświetlić)Jestem już zmęczony i lekko podłamany więc prosze o pomoc. Pozdrawiam Andrzej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 11:10 
Major
Major

Andrzeju piszę co prawda z pamięci , ale zrób tak :

Wejdź w Expert menu -> Program -> Restore -> Library -> (podświetl program który ma zostać przywrócony np Coin) -> następnie przycisk Restore i już powinno być OK .

Jeśli Ci się nie uda , wieczorem wezmą moją Spectrę w rękę i Ci dokładnie napiszę

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 13:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ale to pierwszy sposób na przywrócenie programów bez całego resetu urządzenia.

Jeśli chcesz przywrócić wszystko do fabrycznych ustawień to poszukaj na forum. Procedura jest prosta ale w V3 i VX3 musisz uważać aby nie zatwierdzić resetowania dyskryminacji bo wtedy Twój sprzęt będzie nadawał się do serwisu z uwagi na rozkalibrowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 17:27 
Generał Broni
Generał Broni

Od dłuższego czasu czytam z zainteresowaniem wątki dotyczące Spectry V3i, gdzieś tam "w tyle głowy", cały czas jest pomysł na ewentualną wymianę mojego dotychczasowego wykrywacza na Spectrę. Niestety z postów użytkowników wynika, że Spectra to wykrywacz dla fachowców od elektroniki a nie dla użytkowników, którzy nie koniecznie muszą wnikać w szczegóły techniczne tego wykrywacza.
Czy się mylę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 17:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam, nareszcie trochę czasu.Ustawienie Coin przywróciłem, co prawda nie w pierwszej pozycji na liście, ale jest widoczne na wyświetlaczu.Ikonek +- nie mogę zlikwidować.Czynię według rad Romulusa ale nie wychodzi.Czyli tak.Wchodzę w Expert menu->Program->Restore->Enter,wyświetla się zaznaczone pole Saved copy.Strzałką góra dół wybieram program,Coin+- w okienku Name.Wciskam przycisk Menu.->strzałkąw dół zaznaczam Library program.Ukazuje się nie znany mi napis, Beep Dig, więc go nie ruszam.Niżej mam, Loaded Program,nie zaznaczam go.Wciskam Menu Tab podswietlam Load,wciskam enter.I nic.Cała operacja przechodzi do pozycji Program Restore/Load.Próbowałem podświetlać Cancel->Enter i ten sam fekt.Przywrócenie ustawień fabrycznych Kolego Opi na forum czytałem.Opisuje Kol.Mikello,ale ma wątpliwości do V3-ki.Czekam dalej na fachowe rady.Pozdrawiam Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 18:34 
Major
Major

Andrzeju , mam swój wykrywacz w rękach więc opiszę Ci krok po kroku :
Expert menu ->Program ->Restore/Load -> (podświetlone) Name Coin -> naciskasz Menu/Tab i podświetlasz "Library Program" -> strzałką schodzisz niżej i tam gdzie podswietla się Beep-Dig naciskasz następnie strzałkę w bok tak aby wyswietliło Ci się "Coin" ->naciskasz przycisk Menu/Tab tak aby podświetlić przycisk "Load" -> naciskasz ENTER i ..... gotowe :D
Program powinieneś mieć przywrócony do ustawień fabrycznych :1
Musi się udać ! To nie jest trudne tylko trzeba nabrać doświadczenia a to przychodzi z czasem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 18:59 
Major
Major

walbor62 napisał(a):
Od dłuższego czasu czytam z zainteresowaniem wątki dotyczące Spectry V3i, gdzieś tam "w tyle głowy", cały czas jest pomysł na ewentualną wymianę mojego dotychczasowego wykrywacza na Spectrę. Niestety z postów użytkowników wynika, że Spectra to wykrywacz dla fachowców od elektroniki a nie dla użytkowników, którzy nie koniecznie muszą wnikać w szczegóły techniczne tego wykrywacza.
Czy się mylę?

Myślę że się mylisz :roll: Moim zdaniem obsługa Spectry stopniem trudności nie odbiega od obsługi np smartfona . Dobrze jest mieć pojęcie o rzeczach z którymi spotyka się lub spotkał każdy kto porządnie potrafi opanować jakikolwiek inny wykrywacz po to aby wiedzieć co to jest dyskryminacja , strojenie do gruntu itp,itd dokładając do tego solidne zapoznanie się z instrukcją obsługi (niestety bardzo pobieżnie napisanej) i praktyka , praktyka, praktyka .
Nie jestem elektronikiem ani też informatykiem i daję radę :) Żeby skutecznie szukać Spectrą wystarczy zacząć od ustawień fabrycznych i modyfikować w zależności od "miejscówki" trzy góra cztery parametry . Reszta ustawień jest przeznaczona dla osobników pragnących mieć wysoce spersonalizowany sprzet pod swoje potrzeby .
A wykrywacz jest ..... niesamowity :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 19:41 
Major
Major

andrzejsotel napisał(a):
Ustawienie Coin przywróciłem, co prawda nie w pierwszej pozycji na liście, ale jest widoczne na wyświetlaczu.

Jeśli chcesz zmienić połozenie (kolejność) jakiegoś programu na liście zrób tak :
Menu Expert -> Program -> Select-> podświetlasz program którego chcesz zmienić położenie-> wciskasz ENTER i przytrzymująć go (ENTER) naciskasz strzałkę góra<->dół -> puszczasz przycisk ENTER i gotowe :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 19:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wielkie dzięki :1 Poszedłem Twoim tropem.Wszystko działa prawidłowo. Problemu już nie ma.Zaraz wydrukuję Twój post by mi nie przepadł.Jeszcze prosił bym o podpowiedź jak przestawić kolejność fab.programów.Coin mam na dole przed Common.To nie przeszkadza ale jest nie tak. Jeszcze raz dziękuję Kol.Romulusowi i wszystkim przychylnym w tym temacie.Pozd. Andrzej :zdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 19:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam prośbę związaną z instrukcją do Spectry. Czy jest w niej mowa o użytkowaniu sondy D2 (a dokładniej czy potrzebuje trochę 'rozgrzewki' zanim zacznie pracować na najwyższych nastawach gain) ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 20:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Brak słów, Coin na swoim miejscu.Wszystko Ok.Już drukuję dla potomnych.Dzięki za wszystko.Jeszcze będę miał pytanie ale nie dzisiaj.W przyszłości na ożywienie wątku. Pozdr. Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 20:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

opses napisał(a):
Mam prośbę związaną z instrukcją do Spectry. Czy jest w niej mowa o użytkowaniu sondy D2 (a dokładniej czy potrzebuje trochę 'rozgrzewki' zanim zacznie pracować na najwyższych nastawach gain) ?

Tego nie wie nikt :D jak wielu rzeczy związanych ze spectrą
Zauważam coś takiego, że powiedzmy po przykładowych 20 minutach wykrywacz jest bardziej stabilny, ale nie wiąże tego z "nagrzaniem" cewki w temperaturze 2 stopni otoczenia, tylko że po machaniu przez 20 minut ustawienie gruntu się ustabilizowało
Obsługa tego wykrywacza zaczyna być moim większym hobby, niż samo wykrywanie
:D

@walbor62
Pozwolę się tym razem nie zgodzić z moim sympatycznym kolegą Romulusem, którego opinię bardzo cenię ;), ale to nie jest detektor do wejścia w pole i szukania, takie jest moje zdanie. A programy fabryczne prowadzą tylko do szybkiego zniechęcenia i frustracji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 21:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A zanim praca się ustabilizuje, pojawiają się przy wyższych nastawach czułości jedynie zakłócenia sygnału progowego czy od razu komunikat przesterowania (overload, także w powierzu). Nie wiem jak to jest w Spektrze, bo mam MXT i spory problem z sondą D2.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]