Coby nie zakładać nowego tematu:
Gdyby ktoś był zainteresowany - niedawno ukazał się tegoroczny numer rocznika "Głos Ziemi Urzędowskiej", w którym znalazł się m.in. mój artykuł nt. walk pod Urzędowem na początku lipca 1915 r.:
http://www.urzedow.pl/gzu11/5.pdf (początek artykułu - str. 46)
Gdyby chcieć go krótko zareklamować to opisuje on wydarzenia, w których każdy znajdzie coś dla siebie: walecznych Rosjan, którzy choć w odwrocie to jednak potrafili zdobyć się na skuteczny kontratak i napędzić niezłego stracha przeciwnikowi; niezłomnych Niemców z 47 Rez. DP, którzy utrzymali swój odcinek frontu nawet w obliczu odwrotu sąsiednich jednostek; dzielnych polskich Legionistów łatających austro-węgierski front i broniących miejscową ludność przed zakusami Moskali (i nie tylko); no i wreszcie nie mniej odważnych żołnierzy armii austro-węgierskiej, którzy choć tym razem dali się zaskoczyć i dostali mocno w skórę to jednak w końcu powstrzymali kontratakującego przeciwnika.
I taka drobna uwaga: nie miałem możliwości autoryzacji ostatecznej wersji artykułu, stąd też np. występujące w tekście i pisane małą literą skróty od "Dywizja Piechoty" czy "Dywizja Piechoty Honvedu" nie są moim pomysłem, a załączonej mapki archiwalnej - wbrew temu co tam pisze - nie znalazłem w albumie o 47 Rez. DP