Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 14:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 13:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dokładnie - _cheetah_ !
Niestety na chwilę obecną są ograniczenia w jego użyciu. Biorę go tylko na wykopki z optimą - na monety.
Na gruby złom jadę zawsze sam z Prospectorem :)
Co do dołków przy użyciu optimy, to przy odpowiednim dostrojeniu do gruntu i dokładnym namierzeniu monety w glebie - dołki są kwadratem szerokości saperki.
Zauważyłem ponadto, że jeśli w glebie leży zardzewiałe żelastwo to na ogół sygnał na dynamiku jest w innym miejscu niż wskazuje Optima przy namierzaniu. Natomiast w miejscu namierzonym, na dynamiku zanika sygnał wiodący.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 18:33 
Podporucznik
Podporucznik

A mnie dzisiaj mala cewka bardzo milo zaskoczyla. Chcialem zalozyc duza, ale chyba bym TOOOOO ominal :D .
Pierwszy sygnal bardzo wysoki na ok 10 cm dolek. Ziemie prawie rozsmarowalem na rekawicy, jak maslo na kromce chleba :ups: , a tu dalej dzwoni na rekawiczce, a ja nic nie widze!!! To zdjalem rekawiczke i zaczalem po kawaleczku zdejmowac bloto z rekawicy :) . No i wyszlo moje pierwsze sreberko- to z prawej. W szoku zapomnialem spojrzec na wyswietlacz, by zobaczyc ile dalo ID... Zakopalem dolek, a tu dzwoni znowu ale slabo, jak smiotek, to zszedlem dyskryminacji do zera. No i wyszlo drugie sreberko. Dwa obole francuzkie z czasow gotow( goulois) ok 50 roku przed Chrystusem. Chodzilem 3 godziny i prawie nic nie bylo bo teren chyba juz czesany byl przez kogos. Ale warto, jak cos takiego wyskoczy :D .
Zwrodzcie uwage na rozmiar monetek!!!

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 18:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Gratuluję takich znajdek pierwsze sreberko i i to tak stare aż się nie chce wierzyć że srebra wcześniej nie trafiłeś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 19:09 
Podporucznik
Podporucznik

miras134 napisał(a):
Gratuluję takich znajdek pierwsze sreberko i i to tak stare aż się nie chce wierzyć że srebra wcześniej nie trafiłeś.

Przepraszam, moze zle sie wyrazilem. Pierwsze sreberka w tym roku 2014.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 19:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A to zmienia postać rzeczy :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 21:21 
Porucznik
Porucznik

ładne staruszki tylko pozazdrościć i pogody do kopania i fantow na które czeka sie latami a czy z dużą patelnią byś to ominął hmm nie jestem pewien . Jeszcze raz gratki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 23:19 
Generał Broni
Generał Broni

wopaw napisał(a):
Co do dołków przy użyciu optimy, to przy odpowiednim dostrojeniu do gruntu i dokładnym namierzeniu monety w glebie - dołki są kwadratem szerokości saperki.
Przy dużej cewce i odrobinie obycia z nią większość dołków ma dokładnie ten sam wymiar. Ale, niestety - są sytuacje, kiedy bez ręcznego pin-pointera trzeba ryć lej wielkości cewki. Rzadko, bo rzadko - ale zdarza się, że kolor sobie 'wędruje', zwłaszca, jeśli teren jest przyśmiecony na gęsto. Ale w ogóle, to spoko ;)

wopaw napisał(a):
Zauważyłem ponadto, że jeśli w glebie leży zardzewiałe żelastwo to na ogół sygnał na dynamiku jest w innym miejscu niż wskazuje Optima przy namierzaniu. Natomiast w miejscu namierzonym, na dynamiku zanika sygnał wiodący.
Zgadza się, mnie też się tak czasami zdarza. Zwykle to właśnie 'fałszywy kolor' tak daje, ale bardzo sporadycznie trafi się i jakiś normalny, tyle, że porąbany kolor.

Z tego co wiem, to typowa reakcja sprzętu w pewnych okolicznościach.
W smętku zdarzało mi się to często - zarówno przy żelastwie udającym kolor, jak i przy samym kolorze.

Zanik sygnału wiodącego w dynamiku to sygnalizacja obecności pod cewką dyskryminowanego obiektu, jeśli pracuje się z dyskryminacją.

mleko80rt napisał(a):
Ale warto, jak cos takiego wyskoczy :D .
Zwrodzcie uwage na rozmiar monetek!!!

Zazdrość bierze... :1

Co do wielkości, ja dużą wyciągam często takie małe bzdety (tyle, że to w 99% są śmieci), że czasami jestem załamany - dokładnie to samo rozsmarowywanie ziemi na rękawiczce...

Znalazłem kiedyś DD29 zniszczoną srebrną ozdobę - coś w rodzaju gałązki to chyba pierwotnie było, i tak wyzbierałem kawałki właśnie w takich mniej więcej (i mniejszych) rozmiarach. Ale, najważniejsze, że się w ogóle znalazło ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 23:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Zanik sygnału wiodącego w dynamiku to sygnalizacja obecności pod cewką dyskryminowanego obiektu, jeśli pracuje się z dyskryminacją.

Masz rację - chodzę na ogół po bardzo zaśmieconych miejscach - dlatego używam dynamika z dyskryminacją w granicach 10-15 i dlatego sygnał od śmiecia mi zanika :). W taki śmieciowy sposób miałem sygnał od złotówki z 1935 roku i ...... zdzieliłem ją saperką :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 00:11 
Generał Broni
Generał Broni

wopaw napisał(a):
chodzę na ogół po bardzo zaśmieconych miejscach
Jak masz tak gęsto od śmiecia, to z dużą cewką mozliwe, że będziesz się musiał 'gimnastykować', jak zacznie łapać dwa, trzy sygnały na raz. Ja na takie śmietniska zwykle wyciągam CC23 (elipse) - nie ma porównania, jak dla mnie, nawet z DD23.

wopaw napisał(a):
W taki śmieciowy sposób miałem sygnał od złotówki z 1935 roku
To prędzej ona była z lat czterdziestych, niemieckiej proweniencji... ale, też historia...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 00:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam, mam pytanie w sprawie zaklejenia otworów sondy 29 dd ,gdzieś widziałem posty na ten temat, doczytałem do 12 strony i powiem szczerze, że się poddałem (pięćdziesiąt parę stron ) co to daje i czy jest konieczne, pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 10:51 
Porucznik
Porucznik

barera napisał(a):
Witam, mam pytanie w sprawie zaklejenia otworów sondy 29 dd ,gdzieś widziałem posty na ten temat, doczytałem do 12 strony i powiem szczerze, że się poddałem (pięćdziesiąt parę stron ) co to daje i czy jest konieczne, pozdrawiam.

Witam kolegę 41 strona :) choć ja nie zakleiłem jak na razie nic mi nie przeszkadza w tych otworach i z nadmiernym wzbudzaniem, tyle że na moje w tej cewce przydałaby się osłona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 11:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Widzę, że zaklejane są tylko otwory, a jakby z pleksi wyciął kształt cewki i podkleił od spodu na całości na silikon, to by całą cewkę chroniło, ale jak to się ma do pracy cewki, są jakieś spadki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 11:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeśli podkleisz tylko spód to z góry będzie ci się zbierać ziemia najlepiej zakleić tylko otwory z dwóch stron .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 12:05 
Generał Broni
Generał Broni

Były chyba gdzieś zdjęcia cewki zaklejonej w całości, od góry i od dołu.

Tu nie chodzi o wzbudzenia detektora, bo z cewką DD29 Optima wzbudza się bardzo rzadko i tylko w bardzo specyficznych warunkach (przynajmniej moja).

Natomiast problem jest (przynajmniej u mnie) z fałszywymi sygnałami od rzeczy dostających się wewnątrz w obszar otworów - gałązki, trawy, ziemia, etc... zwłaszcza w mokrych środowiskach (duża wilgotność). Po założeniu wypełnień - cisza.... a pracuje prawie zawsze na max czułości i minimum maskowania.

Ale, skala pojawiania się takich 'fałszywek' może to być też indywidualna cecha połączenia danego detektora i danej cewki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 12:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A pro po wzbudzeń jak jest z waszymi optimami miałem taką sytuację że pod liniami niskiego napięcia optima kumpla szalała a moja cisza nawet po nakierowaniu na linie dodam że mamy takie same cewki,tak samo argo szalał a u mnie cisza czy to jest normalne czy to coś nie tak z moim wykrywaczem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]