Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 15:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 12:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czyli zostaje mi poczekać do wiosny i ocenić czy mi to przeszkadza, ale w zimowe wieczory dorobię sobie zaślepki awaryjnie. Ciekawe czy moja optima będzie stabilna, czy kapryśna, muszę sobie jeszcze zamówić drugą sztycę do małej cewki, bo słabo widzę przekładanie cewek w warunkach zabrudzenia, a tak tylko zamiana sztyc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 13:31 
Generał Broni
Generał Broni

miras134 napisał(a):
miałem taką sytuację że pod liniami niskiego napięcia

A 'niskie napięcie' to jaka trakcja u ciebie?

barera napisał(a):
muszę sobie jeszcze zamówić drugą sztycę do małej cewki, bo słabo widzę przekładanie cewek w warunkach zabrudzenia,

To jedyne sensowne rozwiązanie moim zdaniem - myk myk i zmienione... ja zawsze biorę cewki ze sztycami ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 13:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No dobra jak mam być szczegółowy to wychodzi na to że to były słupy średniego napięcia co nie zmienia faktu że moja optima nie wzbudzała się pod nimi a kolega nie mógł chodzić bo mu szalała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 16:24 
Generał Broni
Generał Broni

Ja generalnie nie zauważam wpływu takich linii średniego napięcia na pracę mojej Optimy, choć zwykle właśnie w pobliżu nich łażę i raczej są to linie pod napięciem.

Raz, o ile sięgam pamięcią - będąc na skrzyżowaniu kilku takich linii (ze trzy słupy obok siebie) coś tam zaczęła sobie z cicha coś pomiałkiwać, ale po wyłączeniu i włączeniu było już cicho o i normalnie. Jakiś przypadek, nie wiem, nigdy więcej się tam to nie powtórzyło.

Co innego linie wysokiego napięcia - o, tu trudno bywa chodzić pod i w bezpośrednim sąsiedztwie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 18:59 
Podporucznik
Podporucznik

A u mnie DUZY PROBLEM!!! :( :( :( . Dzisiaj po nocce , umowilismy sie z moimi kumplami, Wegrem- Deus i Rutus-Brutus z Optima.3 stopnie na plusie, gesta mgla z rana, kupe terenu z autoryzacja wlascicieli- wymarzony poranek na wykopki!!!
Po godzinie, optima zaczela mi sie zachowywac, jak pod linia wysokiego napiecia toz nad glowa. sydnalow jak z serii z automatu. Wylaczylem, strojenie do gruntu- faza -3800 :ups: COOO????, jeszcze raz: strojenie, do gruntu - 89,cos tam. Tez dziwne, zaczynam przemiatac, a wykrywacz przy kazdym ruchu sie wzbudza. Strojenie; wylanczanie, czasami wyskoczyl " grunt fabryczny", ale dalej dyskoteka!!! Po kopkach pozyczylem sonde od drugiej optimy, czyli to nie sonda, bo dzialo sie to samo. Baterie sa nowe. Teraz umylem go i polozylem na kaloryferze, moze to wina, ze bylo wilgotno kilka nocy, a wykrywacz ostatnio jak chodzilem mial zaparowany wyswietlacz. Mam nadzieje, ze to to, bo dzisiaj zaczalem urlop, a bez wykrywki sie zalame, nawet jak nie mam czasu pochodzic, ale sama swiadomosc, ze jest w aucie pomaga :cry: .
Co o tym sadzicie, prosze o odpowiedzi, moze rozebrac, bo moze cos sie odlaczylo? Ale zawsze uwazalem z Opti i nigdy mi nie upadla nawet.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 19:48 
Generał Broni
Generał Broni

Wygląda mi to na zawilgocenie elektroniki. Ja miałem podobnie ze dwa razy, kiedy pracowała w bardzo wilgotnym środowisku (bez pokrowca) - raz w lesie podczas mżawki, a raz na polu po obfitych deszczach (bardzo duża wilgotność powietrza) - coś podobnego w klimacie co u ciebie - w obu przypadkach zaczęła świrować po jakimś czasie. W lesie była kaplica (nawet na małej CC), ale w polu po zwiększeniu maskowania i zmniejszeniu czułości - jakoś się dało pracować. Jak wyschła - wszystko wróciło do normy.

Zauważyłem, że Rutusy nie lubią wilgoci. Ja jako zasadę stosuje ZAWSZE: po pracy detektor obowiązkowo w ciepłe i przede wszystkim suche miejsce.

Sprawdź, co pokazuje WZÓR podczas włączania przy strojeniu gruntu:
  • bez podłączonej cewki powinno być zero
  • ze standardową DD (23) moja Optima pokazuje 5510

Ja jestem dobrej myśli...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 20:00 
Podporucznik
Podporucznik

Wlasnie sprawdzilem. Bez cewki wzor 0. Potem grunt fabryczny -87,0.Sprawdzilem po zdjeciu z kaloryfera, bez sondy. Dzieki za rade przyjacielu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 lutego 2014, 22:55 
Podporucznik
Podporucznik

Dobrywieczor Wszystkim!!! Dobra wiadomosc. Po wysuszeniu Opti, wczoraj, po odstawieniu corki do rzlobka, co sil w moim Fiordzie pognalem na winnice sprawdzic co da wykrywka- tzn, czy servis, czy tez bedzie wszystko ok. Na szczescie dzialala bez problemu.
A oto link z tego wyjscia. Zapraszam do obejrzenia i do komentarzy, bo to motywuje :D

http://www.youtube.com/watch?v=6UWLj8auAVw

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 lutego 2014, 08:10 
Porucznik
Porucznik

mleko80rt napisał(a):
Zapraszam do obejrzenia i do komentarzy, bo to motywuje :D

Witam filmik spoko nie mam konta na YT więc skomentuje tutaj, szkoda że jak widzę do dużej patelni 29cm nie możesz się przekonać, zazdroszczę pogody bo u mnie kuj-pom to w dzień ciepło zaczyna odmarzać a w nocy temp. minusowe i dupa blada z kopania, więc filmiki się miło ogląda. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2014, 11:19 
Generał Broni
Generał Broni

mleko80rt napisał(a):
A oto link z tego wyjscia. Zapraszam do obejrzenia i do komentarzy, bo to motywuje :D
Można by rzecz: "sprzęt działa i znajduje, pogoda super... czego chcieć więcej..?". Tak trzymać! ;)

bishop napisał(a):
szkoda że jak widzę do dużej patelni 29cm nie możesz się przekonać,
mleko już pisał o tym, że ma specyficzny teren (ciasno, nierówno i dużo żelastwa), a w takich klimatach duża cewka wcale nie musi być optymalna, mimo swojej niezaprzeczalne wyższości nad standardem.

Ja w podobne miejsca lubię zakładać CC23 (a czasmi i na zwykły, otwarty teren), bo choć to tak ze dwa razy mniejszy pas skutecznego przemiatania, to szybciej się taką manewruje i dużo szybciej dokładnie namierza i wykopuje obiekt. I zawsze mam jakieś takie dziwne odczucia, że przy jej pomocy obiekty znajdują się jakoś same... ha, ha, kompletna mistyka... :lol:

I taki zestaw: DD29 + CC23, jak zawsze to powtarzam, jest w moim mniemaniu najbardziej optymalny dla Optimy.

mleko, ciekawe jak u ciebie spisałaby się taka koncentryczna...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2014, 13:52 
Podporucznik
Podporucznik

mleko, ciekawe jak u ciebie spisałaby się taka koncentryczna...[/quote]
Kurcze nie nie mam pojecia. Ale jak wczesniej mialem ptoxime, to jakoies moneciaki sie znajdowalo. Ale prawdziwa przygoda zaczela siedopiero jak kupilem Optime z DD :) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lutego 2014, 20:08 
Generał Broni
Generał Broni

Trochę nudy było zimą, więc poczyniłem pewne ruchy celem sprawdzenia, czy mogę sobie poprawić komfort używania mojej Optimy, czego skutkiem na początek było dodanie dodatkowego wskaźnika włączenia podświetlenia ekranu. I teraz jestem całkowicie happy... :lol:
Załącznik:
OptimaBezPodświetleniaLCD.png

Załącznik:
OptimaZPodświetleniemLCD.png

Gwoli wyjaśnienia - wskaźnikiem jest niebieska dioda LED, choć na zdjęciu, po jej włączeniu się, wygląda jak biała żarówa, to w realu świecąca przypomina bardziej tę nie świecącą z pierwszego zdjęcia ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 01:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hehe to dobrze, bo na zdjęciu wygląda jak halogen ;) ale jak świeci tylko ostrzegawczo to ok. a co do oświetlenia to powinien być osobny włącznik byłoby super.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 15:18 
Generał Broni
Generał Broni

W koncu udalo mi sie dopasowac sluchawki do Jupitera/Optimy. Glosne, dzwieki takie jak mi pasuja.
Troche antyczne ale sa super Ross Stereo RE-230. Jesli uda Wam sie je gdzies zdobyc to polecam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja kupiłem słuchawki garrett i powiem szczerze, skończyło się plątanie przewodów, a to za krótki, albo za długi, regulacja głośności, a przewód spiralny sprawia wrażenie nieobecności :h

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]