Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 18:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Minelab CTX 3030
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 09:26 
Major
Major

Witam ! Jestem już posiadaczem Deusa xp ale noszę sie z zamiarem zakupu kolejnego wykrywacza to jest Minelab CTX 3030 , czy moze któryś z kolegow jest już uzytkownikem takiego wykrywacza i mógł by podzielić sie opinia na jego temat ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Minelab CTX 3030
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 11:17 
Podporucznik
Podporucznik

A nie lepiej Garrett ATX ? Też kosmicznie wygląda :usta .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 16:08 
Kapitan
Kapitan

Jak masz dużo kasy do wyrzucenia i lubisz bajery to kupuj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 16:31 
Generał Broni
Generał Broni

Mialem Ctx'a przez ponad rok, jako ze byla to dla mnie zupelna nowosc to pierwsze niepowodzenia, brak glebokosci, ktora zapewnial mi stary Explorer. Kopanie zelaza, ktore nigdy nie bylo problemem w poprzednich modelach Ex/Etrac, zrzucalem na brak doswiadczenia i obeznania z nowym modelem. Zaczely pojawiac sie pierwsze porady, ustawienia, magiczne programy na forum mlo, ale nadal czulem, ze cos jest nie tak. Szkoda czasu, gdy mam pod reka skuteczniejszy sprzet. Udalo mi sie go sprzedac bez zadnej straty. Minelo kilka miesiecy i pojawil sie jeden w bardzo okazyjnej cenie - mowie sobie biore, mam przeciez na telefonie osobe, ktora pomagala w wprowadzeniu CTX'a na rynek. Pole, ktore mialem do dyscpozycji podzielone bylo na dwie czesci - jedna rzymska, druga to pozostalosci po jakims budynku, dookola pelno potluczonych cegiel, kamieni. Wykrywacz ustawione zgodnie z poradami, wszystko tak jak nalezy, wykrywacz nie sygnalizuje niczego poza dywanem zelastwa, ktore sporadycznie kopie, bo niby przebija sie kolorowy sygnal. Schodze na przerwe, kazdy ma po kilka rzymkow, ja jedynie moge pochwalic sie jakimis zwlokami czegos co kiedys bylo rzymska moneta. Podchodze do kolegi, ktory Ctx'a ma od poczatku, gdy te pojawily sie na rynku. Na pytanie jak tam? Odpowiada krotko, wiesz co sie stanie z Ctx'em. Nie musial odpowiadac, wiedzialem.
Podsumowujac, jesli oczekujesz od CTX'a glebokosci starych explorerow - ZAPOMNIJ. Jesli myslisz, ze bedzie w koncu tak szybki jak wykrywacze konkurencji - ZAPOMNIJ. Lepsza identyfikacja celow? Jasne, nigdy z Explorerem nie kopalem gwozdzi!!! Decyzja nalezy do Ciebie. Fakt trudno sie przyznac przed samym soba, ze sie wtopilo, w szczegolnosci, ze na horyzoncie widmo sprzedazy - niech ktos inny sie meczy.
Ps. Gdy pojawilem sie na zorganizowanym kopaniu z innym wykrywaczem, znajomy, ktory prowadzi klub i jest wlascicielem sklepu z wykrywaczami skwitowal to slowami. "Lucky escape heee"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 20:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

ADAM2 napisał(a):

Kupiłeś wyrzuciłeś kasę i chcesz się podzielić doświadczeniami? :D

@CHY
A jak wyważenie? Miałem kiedyś CTX w rękach i niestety przewaga jest na tył, więc sztyca prze ku górze.
Wydawało mi się że trzeba mieć uścisk Pudziana aby dociskać sondę do podłoża. (bez obejmy na przedramię)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 20:22 
Major
Major

No to hamuje :) dzięki za info

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 20:29 
Generał Broni
Generał Broni

Mikello napisał(a):
@CHY
A jak wyważenie? Miałem kiedyś CTX w rękach i niestety przewaga jest na tył, więc sztyca prze ku górze.
Wydawało mi się że trzeba mieć uścisk Pudziana aby dociskać sondę do podłoża. (bez obejmy na przedramię)

Akurat wywazenie moim zdaniem wysmienite, pomimo wagi wykrywacza nie czulem zmeczenia. To czego sie wszyscy obawiaja, nie jest problemem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 20:38 
Major
Major

Na Vikingu trochę za niego chcą bo 8300 zł to wcale nie mało

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 21:37 
Kapitan
Kapitan

Mikello napisał(a):
ADAM2 napisał(a):

Kupiłeś wyrzuciłeś kasę i chcesz się podzielić doświadczeniami? :D

@CHY

Ja chodzę z Etraciem,ale moj kolega chciał mnie wyprzedzić technologicznie i kupił sobie to cudo.
Wyglądem bardzo mi się podobał,ale na moim poligonie po testach głębokości ,kolega stracił humor.Mam zakopane 3 kopiejki na głębokości około 25 cm.Ćwiczyłem różne ustawienia Etraca.Postanowiliśmy sprawdzić CTX .Niestety ,nie widział tej monety.Dla mnie liczy się zasięg i w miarę dobra identyfikacja.
W grudniu kolega jeszcze go miał i nie wiem co w przyszłości z nim zrobi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 22:33 
Major
Major

Ok dzięki za info

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 stycznia 2014, 02:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Tez chce dokupic w tym tyg ctxa, powiem szczerze ze teraz to mi troche przeszlo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 stycznia 2014, 02:59 
Generał Broni
Generał Broni

kris30 napisał(a):
Tez chce dokupic w tym tyg ctxa, powiem szczerze ze teraz to mi troche przeszlo.

Takie zestawienie jak masz teraz uwazam za idealne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 stycznia 2014, 03:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

ADAM2 napisał(a):
Wyglądem bardzo mi się podobał,ale na moim poligonie po testach głębokości ,kolega stracił humor.Mam zakopane 3 kopiejki na głębokości około 25 cm.Ćwiczyłem różne ustawienia Etraca.Postanowiliśmy sprawdzić CTX .Niestety ,nie widział tej monety.

Nie, no nie uwierzę ;)
Może ktoś te 3 kopiejki dźwignął Wam spod ziemi i nawet nie zauważyliście ;)

@CHY
A nie jest to podobna elektronika jak w E-track'u? bo zewsząd słychać głosy że to ta sama konstrukcja z kilkoma dołożonymi bajerami, więc i zasięgi podobne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 stycznia 2014, 03:50 
Generał Broni
Generał Broni

Ciezko mi powiedziec czy jest to ta sama elektronika. Zasiegi moze i zblizone do etraca ale z pewnoscia plytszy od explorerow. Nie doszukiwalbym sie zbytnio podobienstw, to zupelnie inny wykrywacz. W moim odczuciu wyglada to tak jakby minelab podszedl w troszke inny sposob do kwestii odrzucenia zelaza, gdy poprzednie modele radzily sobie doskonale, etrac chyba nawet troche "za dobrze" tak ctx jest zupelnie inny. Zeby opisac o co mi chodzi posluze sie przykladem, kazdy kto ma troche juz doswiadczenia wie, ze zdyskryminowane zelazo daje na koncu sygnalu kolorowy sygnal i o ile normalnie wiemy, ze to sygnal od zelaza tak w ctxie ten krotki urywany sygnal jest sygnalizowany na ekranie jako kolejny cel. Konczy sie to w ten sposob, ze kopiesz za celem, ktorego nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2015, 18:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

cehaigrek napisał(a):
Ciezko mi powiedziec czy jest to ta sama elektronika. Zasiegi moze i zblizone do etraca ale z pewnoscia plytszy od explorerow. Nie doszukiwalbym sie zbytnio podobienstw, to zupelnie inny wykrywacz. W moim odczuciu wyglada to tak jakby minelab podszedl w troszke inny sposob do kwestii odrzucenia zelaza, gdy poprzednie modele radzily sobie doskonale, etrac chyba nawet troche "za dobrze" tak ctx jest zupelnie inny. Zeby opisac o co mi chodzi posluze sie przykladem, kazdy kto ma troche juz doswiadczenia wie, ze zdyskryminowane zelazo daje na koncu sygnalu kolorowy sygnal i o ile normalnie wiemy, ze to sygnal od zelaza tak w ctxie ten krotki urywany sygnal jest sygnalizowany na ekranie jako kolejny cel. Konczy sie to w ten sposob, ze kopiesz za celem, ktorego nie ma.

W prawym dolnym rogu, dośc obrazowo sygnalizowane jest żelazo. Naprawdę nie ma problemu z odróżnieniem celu od skorodowanego "żelastwa", absolutnie żadnego. Dyskryminacja jest wyśmienita. Wątek jeszcze żyje? Chętnie wymienię się doświadczeniem z innymi użkownikami CTX-a.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]