Teraz jest środa, 25 czerwca 2025, 01:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Z pobliskiego lasu
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 09:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak już wykopałeś to badziejstwo to proponuje oznaczyć w jakiś specjalny i rozpoznawalny sposób i powiadom Straż Pożarną,będzie bezpieczniej dla Ciebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 09:49 
Podpułkownik
Podpułkownik

Panowie , po co tyle zbędnego gadania , proste rozwiązanie sprawy , kontaktuję się z dzielnicowym i powiadamiam go o sprawie , mówię ze chcę pozostac anonimowy, a on wie co dalej zrobic , kilka razy już tak zrobiłem i włos z głowy mi nie spadł , i mogę spac spokojnie ze nikomu nic się złego nie stanie .
Proste jak dzwon , pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 10:03 
Pułkownik
Pułkownik

Osobiście znam gościa który zgłosił podobne znajdki i to nie raz. Znalazł je nie z wykrywaczem ;) ale był na grzybach , czy też na spacerze. Jeździł z :cop do lasu i pokazywał gdzie co leży i nic mu nie zrobili. Jest okej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 10:07 
Pułkownik
Pułkownik

pawello napisał(a):
"Dziwne rzeczy" :D zalegają w lesie ok 500m od osiedla na którym mieszkam....
Fotki z jesieni ale dopiero kilka dni temu odnalazła się karta z tel :1
Wszystkie "znajdy" zostały w lesie a tego większego nie dałem rady wyjąć bo jego waga mnie przerosła :nicnie
Wiem że tego jest tam więcej ale z kanarkiem to można iść i conajwyżej wiadrami odłamiki zbierać :D

Pochwała pawello za wyrwanie tego towaru z ziemi. :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 10:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pooznaczaj miejsce dookoła taśmą dwubarwną, zadzwoń anonimowo i wyjaśnij mniej więcej gdzie jest -- znajdą sobie. Zawsze tak robię.
Wjazd na chatę co prawda był ( niby w innej sprawie ale podejrzane bo dwa dni po powiadomieniu nieanonimowym ) ale i tak będę powiadamiał :) Lepiej już nawet poczęstować policjantów w domu kawką niż potem miałby to jakiś dzieciak z wykrywką znaleźć i próbować "rozbrajać".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 12:27 
Kapitan
Kapitan

afas napisał(a):
Coselheim w takich wątkach starałem się nie zabierać głosu,ale swoją wypowiedzią zmusiłeś mnie do tego,czy ty się zastanowiłeś co piszesz? :n ja byłem w wojsku i to w saperach w latach 80-tych,jeżeli kolega to zostawi i nie zgłosi to właśnie dopiero może być problem jeżeli to wpadnie w nie powołane ręce,tak jak pisze kolega bacakaca i laszki370 jak najszybciej zgłosić tam gdzie trzeba,można anonimowo i po kłopocie,za takie podejście to sam dał bym Ci 3 ostrzeżenie i bana żebyś głupot nie pisał :n
pawello zrób to co powinieneś :za

Podpisuję się pod afas-a wypowiedzią dwoma rękami.

Autor miał na tyle odwagi i wkleił zdjęcia. Podał odległość pół kilometra od osiedla...
Powinna zostać resztka odwagi i zrobić to co zacytowałem powyżej.
Chciałbym aby ten wątek dobrze się skończył czego autorowi tego tematu życzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 14:00 
Podporucznik
Podporucznik

Witam Kolegów ! Mam podobny problem . A co zrobić w przypadku , jak coś się znajdzie po cichu , w nocy na polu sąsiada ( szczęście tylko że na skraj łąki ) ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 14:27 
Porucznik
Porucznik

Chcę poinformować szanowne grono osób udzielających się w tym wątku że saperzy z jednostki wojskowej w (...) kilka tygodni dni po moim odkryciu podzieliło pobliski las taśmami na sektory(albo jakoś tak) i zrobiło kawał dobrej roboty.Wytargali z ziemi naprawdę sporo takiego żelastwa :1
Oczywiście widziałem całą akcję i zajęło to ok miesiąca,ale w rozmowie z jednym z nich padło zdanie "nigdy tego wszystkiego nie wyzbieramy".
Drażniące jest tylko to że po telefonie na :cop i info gdzie co i jak minęło ok1,5 miesiąca zanim coś się w tym kierunku ruszyło.
Na jesieni byłem jeszce kilka razy w okolicy ale tylko z koszykiem na grzyby i tak już zostanie. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 15:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Podpinam się pod temat.
Dwa lata temu byłem u Brata ciotecznego na wiosce no i po melanżu, rano czekała na nas mała robota.
Mieliśmy przekopać podwórko w celu puszczenia kabla siłowego na głębokość ok 30 cm.
Wbiłem szpadel od środka podwórka i po 5 minutach jeden nabój, potem drugi, trzeci no i po odkopaniu szerzej widać było wystające naboje jak skwarki w kaszy jeden przy jednym.
Wujek mówi że pierdzieli mieć to na środku podwórka jak zimą pługiem odśnieża i z czasem może wyjść wszystko na wierzch, tym bardziej że nie wiedzieliśmy co tam może się jeszcze znajdować.
Tel na Policję a dyżurny do (chyba oddział w olecku) do saperów. Po 20 minutach tel z wojska co tam mamy itd. przekazaliśmy żę na razie widać tylko większy kaliber od broni ciężkiej ckm. Kazał oczywiście nic nie dotykać i że już jadą.
Za ok 3 godziny byli na miejscu, ustawili auta zasłaniając miejsce (bo gapiów się już zebrało ze 30 osób) wyprosili wszystkich, wykrywacze poszły w ruch spytali się gdzie mieliśmy kopać (od obory do obory, od razu przelecieli że by było bezpieczniej na później) po 30 minutach 116 szt amunicji, 2 granaty typu jajko ,saperka , kilka sztuk flaszek (pustych :) ) jakieś kawałki narzędzi i skrzynki metalowej i to było chyba na tyle, jak to chorąży powiedział zakopane na lepsze czasy
:D Protokół i kazali wezwać sołtysa do podpisu, zabrali zabawki i to było na tyle.
Oczywiście sprawa wygląda inaczej niż u kolegi ale śmiało mogę napisać że wszystko odbyło się w miłej atmosferze i bardzo profesjonalnie.
Fotki niestety słabe i mało co widać.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 15:56 
Kapral
Kapral

http://czestochowa.gazeta.pl/czestochow ... _zyja.html

Zgłaszać i nie kolekcjonować.

Z piszczałką chodzę dopiero od 2 miesięcy... nie miałem okazji natrafić na takie niespodziewanki... ale ku postawie obywatelskiej i czystości sumienia uprzednio wymyślając historyjkę o tym że mój jamnik to wykopał... zgłosiłbym.

Ręce i nóżki nie odrosną a to i tak jeszcze najlepsza alternatywa :)

A co do zakopywania głębiej... niestety ktoś kto odszuka po nas taki "depozyt" może mieć sieczkę w głowie tak jak ci panowie z reportażu powyżej... teraz już świętej pamięci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 16:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

xPatrolx napisał(a):
Z piszczałką chodzę dopiero od 2 miesięcy... nie miałem okazji natrafić na takie niespodziewanki.

Witam, nie jestem specem od militarki /chociaż wojskowe szkolenie spareskie zaliczyłem :666 / ale może ktoś podpowie "nowym" poszukiwaczom w którym momencie powinni bardzo uważać?
Osobiście nie kopie sygnałów kiedy moja teresa dzwoni nad ziemią na prostym odcinku pow.40 . a sam chętnie przeczytam uwagi innych forumowiczów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 22:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Powinni uważać zawsze.To nie jest "zabawa" dla dzieci ale każdy świadomy i dorosły umie ocenić co może.Jak źle oceni znaczy, że pechowiec albo debil, jak dobrze - pójdzie dalej.To nie tenis stołowy, tu trzeba jaj i myślenia(cechy coraz rzadziej spotykane).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 lutego 2014, 00:42 
Porucznik
Porucznik

Sort Vokter napisał(a):
To nie tenis stołowy, tu trzeba jaj i myślenia(cechy coraz rzadziej spotykane).

Nie piszcie takich rzeczy bo chwila moment podchwycą to tacy co to będą chcieli sobie udowodnić że jaja mają... i boję się nawet pomyśleć do czego to może doprowadzić.
Bynajmniej nie piję tu do nikogo, tylko apeluję o świadomość że jak by nie patrzeć te przedmioty zostały stworzone by nieść śmierć, takie są fakty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 lutego 2014, 00:13 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ciekawi mnie po co ludzie wrzucają na Facebooki lub fora zdjęcia niewybuchów lub broni.....na prawdę nie znajdujecie nic ciekawszego?Tego typu zdjęcia nie pomagają uwiarygodnić środowiska...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 lutego 2014, 18:16 
Porucznik
Porucznik

Znajomy kolega miał wykrywkę (to było z 8 lat temu). Szukali jako dzieciaki, z 10 lat mieli i wykopali coś żelaznego. A jak to dzieciak ciekawy, to zaczęli bić to kamieniami i oczywiście bum. Okazało się, że była to bomba lotnicza. 3 poszkodowane osoby (popękane bębenki w szczególności, bo stały dalej), jeden rozszarpany jak a wojnie, nie było czego zbierać (to ten co bił) a drugi pokaleczony na klacie przez odłamki, więc radzę przewidywać skutki takich zabaw ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]