Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 20:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: kopac czy nie kopac
PostNapisane: sobota, 8 lutego 2014, 20:55 
Szeregowy
Szeregowy

To ja trochę z innej beczki...
Parę lat temu, niejako z urzędu, uczestniczyłem w pracach geodezyjnych przy odtwarzaniu granicy działek i byłem świadkiem jak geodeta zastabilizował punkt graniczny przy pomocy solidnego kawałka rury metalowej ;) :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lutego 2014, 20:58 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zawsze warto kopać bo później można sobie w brodę pluć i żałować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 10:37 
Major
Major

Jako, że wolę unikać odkopywania gazociągów/wodociągów to zawsze przed wyjściem sprawdzam sobie na mapce zagospodarowania czy jakiś tamtędy nie przebiega - po pierwsze wolę unikać głębokich wykopów, a po drugie wokół takiego n. p. gazociągu rozciąga się strefa ochronna - jakby ktoś świadomy zauważył pewnie byłyby grube tłumaczenia przed :cop . Dodatkowym sygnałem ostrzegawczym mogą być słupki pomalowane na żółto - jak wychwycimy dwa to już mamy prawdopodobną trasę przebiegu gazociągu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 15:21 
Szeregowy
Szeregowy

Pracuję przy budowach gazociągów i powiem ci bayo84 że pracownicy budżetówki o których wspomniałeś nie mają zielonego pojęcia o trasach przebiegu rurociągu i guzik ich to obchodzi. Gazownia nie jeździ i nie kontroluje zakopanych rur pod warunkiem że nie ma awarii i są odebrane ( np nowa budowa ). Właściciele gruntów mają cokolwiek do powiedzenia. pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 maja 2014, 15:16 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Swój pierwszy depozyt trafiłem własnie na polu niedaleko wioski, tylko ja kopałem bo wiedziałem ze cos w poblizu jest zakopane, nie usnąłbym gdybym zostawił głeboki i wyrazny sygnał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 maja 2014, 09:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A ja kopałem wiele takich dołów ;) i niestety jeszcze nigdy się nie zwróciło, szczególnie jak jedziesz na daleką miejscówkę i zmarnować pół dnia na wykopanie np. denka od puszki to słaba sprawa :) no ale nigdy nie wiadomo czy nie przegapisz depozytu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 11:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

4 razy w przeciągu roku wracałem do jednego dołka w lesie przy okazji szukania w pobliżu. Masakra, silny sygnał na kolor masa korzeni, od 50 cm podchodziła woda.Odczekałem na suchy czas kopie dalej tez nic..i tak 4 razy. Mowie do kolegi, pojedzcie wykopcie,nie mam już cierpliwości :lol: . Nie pojechali...wreszcie z kolegą chyba za 5 razem powiedziałem- nie wychodzimy z lasu jeśli nie wykopiemy...około metra głębokości zacząłem energicznie opukiwać łopatą znalezisko dopóki nie zdałem sobie sprawy że to niewybuch mniej więcej wielkości i kształtu butli do nurkowania;)co to było nie wiem, to nie mój dział wiedzy nie znam się. Oczyściłem ręcznie o tyle by namierzyć kształt i ponownie zakopałem. W tym miejscu raczej nikt nie chodzi a szansa na przypadkowe znalezisko jest zerowa więc może sobie leżeć.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 22 maja 2014, 11:39 przez alex_2013, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 11:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Później w necie znalazłem foto najbardziej podobnego przedmiotu...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 16:11 
Sierżant
Sierżant

Z racji stażu nie miałem jeszcze takich sytuacji zbyt wiele ale raz mi się trafiło to kopałem i wykopałem hełm niemiecki , dziura ok 70-100cm. Dlatego zamiast saperki noszę szpadel :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 20:40 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ja miałem sytuację że chodziłem z kumplem koło starych ruin, no i on natrafił na dno miski blisko drzewa ( była oplatana korzeniem). No i oczywiście zostawił dołek bo nie chciało mu się kopać :). Parę miesięcy później pojechałem na tą miejscówkę i myślę "a wykopię tą miskę, chociaż na złom ją sprzedam". Ku mojemu zdziwieniu pod miską odkryłem porcelanę :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 22:34 
Kapitan
Kapitan

Kiedyś penetrowałem ogród.Sygnał na kolor.Wykopałem spory dół i nic.Sprawdzam dalej sygnał.Do niczego nie mogę się dokopać .Zrezygnowałem ,aby przyjechać na drugi dzień ze wzmocnionymi siłami w postaci brata.Wykopaliśmy dużej wielkości dół i nagle jakiś stary złom,dziurawe miednice,jakieś naczynia stare słoiki i butelki,słoiczki z lekami,perfumami.Bardzo stare.Stare leki,"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! wszystko z przed II wojny.Nagle łyżki ,łyżeczki ,widelce ,ceramika.Wszystko ze swastyką .......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 maja 2014, 01:22 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

A czy zdarza się Wam tak?

Piękny mocny sygnał, kopiecie i po 50cm znika? Kilka razy tak miałem, na pewno nie poleciało gdzieś przy kopaniu bo dokładnie na około zawsze przeszukiwałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 maja 2014, 09:56 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Mogło się zdarzyć, że było to coś małego co w miarę kopania obsuwało się do dołka. Aż wreszcie zostało z ziemią w dołku, natomiast wykrywacz z powierzchni już go nie widział, ponieważ był za głęboko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 maja 2014, 11:52 
Generał Broni
Generał Broni

Trochę nie na temat, ale przy depozytach się przydaje :1 Bardzo dobry jest szpadel Fiskars teleskopowy, minimalna długość mniejsza niż normalnego szpadla, maksymalna - sporo większa. Kopanie głębokich dołów jest dużo łatwiejsze. Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 13:06 
Plutonowy
Plutonowy

Miałem też taki sygnał nie był obszerny więc to chyba nie blacha tylko coś zwartego obawiam się tylko że to jakiś pocisk, teren wokół wyglądał na stare bagnisko.
Kopaliśmy we trzech 1,5m! w łupku glinie z kamieniami... bliscy zawału zrezygnowaliśmy ale.. wrócę tam :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]