arturborat napisał(a):
"Zgodnie z art.. 36 ust. 1pkt. 12 ustawy o zabytkach pozwolenia wymaga poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania. (…)
Wszystko byłoby jasne, gdyby nie art.. 37 ust. 1 ustawy, który mówi: „minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego określi w drodze rozporządzenia:
1) tryb i sposób wydawania pozwoleń na prowadzenie prac konserwatorskich, restauratorskich, robót budowlanych oraz badań konserwatorskich i architektonicznych, a Take innych działań, o których mowa w art.. 36 ust. 1 pkt 6-12, przy zabytku wpisanym do rejestru oraz badań archeologicznych”.
A więc pozwolenia, o których mowa w art.. 36 ust. 1pkt. 12, są wymagane, ale tylko na poszukiwania w zabytkach wpisanych do rejestru zabytków!!!
....
Artur
Analizuję tą ustawę, próbuję to zrozumieć - nie czytałem jeszcze rozporządzenia, ale myślę, że powyższe sformułowanie jest trochę zbyt optymistyczne i może wprowadzić w błąd poszukiwaczy. Tym samym narazić na nieprzyjemności, przygodę z policją a nawet karę i utratę sprzętu.
Jeżeli chcieć zrozumieć tok myślenia ustawodawcy, to w art. 36 jasno mówi, że
wymagane jest pozwolone dotyczące poszukiwań (punkt 12 tegoż artykułu), później ustawodawca w art. 37 mówi tylko o roli ministra przy określeniu warunków uzyskania pozwoleń wymienionych jasno w art. 36.
To że popełnia błąd w art. 37 dopisując niefortunne ",przy zabytku wpisanym do rejestru" to może być tylko gafa niedorajdy, który to pisał.
Mimo, że coś sugeruje nie przesądza w przypadku rozpatrywania takiej sprawy.
Uważam, założenie, że pozwolenie dotyczy tylko zabytków wpisanych do rejestru na podstawie tej ustawy za ryzykowne.
Czy mój tok myślenia jest błędny?
Czy od czasu jak powstał ten post coś się zmieniło lub był wyrok sądu, który to potwierdza / zaprzecza?
Nie znam się specjalnie na prawie, staram się to zrozumieć na chłopski rozum ;)
Będę wdzięczny za komentarz, pozdrawiam!