Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 21:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: X-Terra 505 + Nel Tornado 7,5 khz - pierwsze wrażenia.
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 14:24 
Kapral
Kapral

Jak na pierwsze wyjście - lekki zawód. Wcześniej chodziłem z koncentrykiem 18,75 khz i pięknie on dyskryminuje. Nel jak nazrazie słabo wypada w dyskryminacji. Cienkie sreberka też cieniutko ciągnie. Kupiłem ją ze względu na miejsca gdzie jest gęsta kępiasta trawa - mam nadzieję, że tam się przyda bardziej od koncentryka (bo na monety typu 1 marka 1875 jest sporo głębsza). Może ktoś się podzieli swoimi wrażeniami - jak sobie radzi z Nel

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: X-Terra 505 + Nel Tornado 7,5 khz - pierwsze wrażenia.
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 15:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

ja kolego mam już kilka ładnych wypadów z tą cewką i z tym wykrywaczem i jak dla mnie rewelacja - tylko, że ja porównuję się do koncentryka 7,5 kHz. U mnie dyskryminacja zdecydowanie lepsza, mniej fałszywych sygnałów, jak sygnał daje kolorek, to jest kolorek, z koncentrykiem natomiast było różnie - często sygnał wariował - raz kolor, raz żelazo i był mało stabilny. Sporo też zalezy od miejscówki - na zaśmieconym terenie cewka nel'a zdecydowanie fajniej się sprawuje - mogłem wreszcie odróżniać kilka przedmiotow znajdujących się obok siebie. na czystym polu też lepiej mi się kopało, bo tornado było trochę głębsze i większe pole przeczesywania za jednym machnięciem.

Nowa cewka oznacza też, że trzeba się jej sposobu działania nauczyć - przeskoczyłeś z koncentryka na DD więc różnic jest trochę, a tym bardziej, że pracujesz teraz na innej częstotliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 19:07 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ja identycznie przeskoczyłem z 18,75 na 7,5 kHz Nel...no i po pierwszym wypadzie byłem wkur......bo nie mogłem ogarnąc tematu po tej przesiadce,popełniłem na poczatku kilka błedów z dostrojeniem,ale co wypad było dużo lepiej....teraz juz nie wyobrazam sobie terry bez tej cewki,ciągnie także małe sreberka i to głeboko.
Pamiętaj ze ta cewka jest czuła i jej pole odbioru wykracza minimalnie za obrys obudowy cewki....musisz znależć totalnie czyste miejsce na dostrojenie sie....bo wystarczy ze bedzie muskac lekko jakieś ukryte żelazo i juz masz kaplice.Ja w pierwszy dzień tak dwie godziny łaziłem i maiłem 5 sygnałów...dopiero zajarzyłem że jest coś nie tak z gruntem.wcześniej elipse dostrajałem bez kłopotu..tornado trzeba to robić spokojnie i dokładnie .Ona mi zbiera szpadel który niosłem w drugiej ręce,musiałem go z tyłu ciągnąc..także podstawa to czyste miejsce i sprawdzac na czułosci 28-30.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 19:53 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

front247 napisał(a):
.Ona mi zbiera szpadel który niosłem w drugiej ręce,musiałem go z tyłu ciągnąc..także podstawa to czyste miejsce i sprawdzac na czułosci 28-30.

też mam ten problem, wystarczyło że źle ręką machnąłem ze szpadlem i już był pisk. Dostrajanie do gruntu cholernie istotne, tym bardziej, że trzeba ręcznie "pompować".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 21:43 
Kapral
Kapral

Jutro odwiedzę łączkę dokładnie wyczesaną koncentrykiem 18,75khz i zobaczę co jeszcze tam można wyjąć. Głównie zależy mi na miejscach porośniętych wysoką trawą, która obecnie jest położona. Nel jest głębsza od mojego koncentryka więc może to czymś zaowocuje. Grube srebro w powietrzu sygnalizuje dużo głębiej - zobaczymy jak będzie w gruncie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 22:06 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

wydaje mi się, że większa cewka jest mniej poręczna w trawie, mimo że położonej - przechodziłem przez to w zeszły weekend:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 19:02 
Kapral
Kapral

Są już pierwsze porównania- Po dłuższej przechadzce - takie mam spostrzeżenia :
Nel jest stabilniejsza, wyciągneła jeszcze kilka fantów z dokładnie przeczesanej łąki koncentrykiem (foto w dziale prosto z pola) i o dziwo wcale nie miłem problemu z namierzaniem (żadnych dużych dołów itp.)
Jak na razie nie jest źle.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]