Teraz jest czwartek, 28 sierpnia 2025, 23:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: X-terra 505 - są tańsze zamienne cewki niż Minelaba?
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 10:21 
Chorąży
Chorąży

X-terra 505 - są tańsze zamienne cewki z częstostliwością 3kHz niż Minelaba innych producentów? Bo te Minelaba są bardzo drogie. Cewka koncentryczna 3 kHz 9" (22 cm) z osłoną do:
X-TERRA 705 (producent Minelab).

I jak stosujecie wymianę cewek? Na polu wymieniacie cewkę z 7.5Khz na 3 KHz albo odwrotnie? I 2 razy chodzicie po tym samym polu z różnymi cewkami?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: X-terra 505 - są tańsze zamienne cewki niż Minelaba?
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 10:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Są zamienniki ale raczej droższe niż oryginały. Nel czy coiltek ma cewki do x terry, nie wiem czy detech ale chyba nie. Najłatwiej jest kupić cewi nela bo są sprzedawane w naszym kraju. Z cewkami jest o tyle problem, że siedzi w nich mikroprocesor, który komunikuje się z tym w panelu z elektroniką.. Stąd podejrzewam ceny cewek do teresek są tak zawyżone ;/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 11:59 
Chorąży
Chorąży

sieni napisał(a):
Są zamienniki ale raczej droższe niż oryginały. Nel czy coiltek ma cewki do x terry, nie wiem czy detech ale chyba nie. Najłatwiej jest kupić cewi nela bo są sprzedawane w naszym kraju. Z cewkami jest o tyle problem, że siedzi w nich mikroprocesor, który komunikuje się z tym w panelu z elektroniką.. Stąd podejrzewam ceny cewek do teresek są tak zawyżone ;/

O widzę, że też miałeś F2... możesz napisać mi jakie wrażenia po przejściu na terkę? Chodziłeś ponownie po miejscówkach, gdzie byłeś z F2? Dlaczego nie wybrałeś F5?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 16:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

robinhood100 napisał(a):
O widzę, że też miałeś F2... możesz napisać mi jakie wrażenia po przejściu na terkę? Chodziłeś ponownie po miejscówkach, gdzie byłeś z F2? Dlaczego nie wybrałeś F5?

Chodzilem i jeszcze trochę znalazlem ale szczerze nie wiem czy to zasługa głębszej cewki czy wiekszego obszaru przeczesywania (większą cewka). Teresa na pewno jest stabilniejsza i błąd ortograficzny!!! kiedy sie wzbudza. Mam cewkę 7,5 kHz DD i roznica w wadze jest znacząca :) reka potrafi bolec jednak mozna sie przyzwyczaić. Kilka dni temu miałem Fishera w ręku to myslalem ze to zabawka. Przy tej cewce jest dużo większy problem z namierzaniem celow, Fisher trafiam w pkt tutaj kopie sie większe doly. Fisher jest tez szybszy, szybciej reaguje na sygnaly. Jednak suma summarum nie wyobrazam sobie powrotu do F2, strasznie denerwowały mnie jego popiskiwania i niestabilność.. I chyba dlatego nie zostalem przy Fisherze

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]