Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 19:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: poszukiwany właściciel
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 22:26 
Specjalista
Specjalista

Jeżeli nie ten dział proszę Modów o przeniesienie, a jeżeli się da, to o podwieszenie wątku, do czasu odnalezienia prawowitego właściciela

otóż :

Muzeum Miasta Tarnobrzeg przy udziale :cop poszukuje właściciela płyty z brązu , która to w dniu 04.02.2012 została podrzucona do w/w muzeum. ( nie chodzi o odnalezienie złoczyńcy, który dokonał prawdopodobnie jej kradzieży, a później chyba sumienie go ruszyło )

Opis : płyta z brązu pokryta w kilku miejscach patyną o wymiarach 53x34cm, przedstawiająca starszą kobietę
( prawdopodobnie grawer ) w czepcu na głowie i pelerynce na ramionach, która trzyma w rękach rozłożoną książkę. W lewym górnym rogu płyty widnieje napis w dwóch rzędach ,, KATARZYNA z BRANIECKICH / ADAMOWA POTOCKA ,,. W prawym górnym rogu znajdują się splecione herby : POTOCKICH ( PILAWA ) i BRANIECKICH ( KORCZAK ) nad nimi korona.

pośrodku tablicy, w jej lewej części, obok kobiety, widoczny jest zarys budowli pałacowej, w prawym podpis autora lub darczyńcy: ,, W. GRABOWSKI 1905,,

pod obliczem kobiety napis : ,, DZIELNEGO MĘŻA PODPORA I KORONA / ROZUMEM MĘZKIM SERCEM NIEWIEŚCIEM / DLA BLIŻSZYCH I DALSZYCH OFIARNA / ŻYCIA PEŁNIĄ I HARTEM DOSTOJNA / BOGA, OJCZYZNY I KRAKOWA WIELKA MIŁOŚNICA / 1825 - 1906 ,,

Na chwilę obecną dysponuję jedynie opisem, nie wiem czy dość dokładnym i wiernym. Mama nadzieje że niedługo otrzymam zdjęcia. Wszelkie informacje, gdzie w/w płyta wisiała , do kiedy , kto jest jej właścicielem oraz wszelkie info dotyczące zagadnienia mile widziane. Proszę jednocześnie nie pisać kim była w/w, gdyż te wieści są ogólnie dostępne. Chodzi jedynie o to gdzie w/w płyta mogła być umieszczona i skąd zginęła.

pozdrawiam
gepo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: poszukiwany właściciel
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 23:35 
Generał Broni
Generał Broni

gepo napisał(a):
Muzeum Miasta Tarnobrzeg przy udziale :cop poszukuje właściciela płyty z brązu , która to w dniu 04.02.2012 została podrzucona do w/w muzeum. ( nie chodzi o odnalezienie złoczyńcy, który dokonał prawdopodobnie jej kradzieży, a później chyba sumienie go ruszyło )

Chodzi jedynie o to gdzie w/w płyta mogła być umieszczona i skąd zginęła.

Dlaczego przedstawia się tylko takie „kryminalne” przypuszczenia, a nie inne możliwe okoliczności?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 07:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:

Po tak zachęcającym wstępie to na pewno ktoś się zgłosi (no chyba, ze ma instynkty samobójcze).

Swoją drogą że też nikomu nie przyszło do głowy, że anonimowy darczyńca mógł tą plakietkę znaleźć gdzieś na złomowcu albo wykopać koło jakichś ruin? Nie czarujmy się, brąz jest drogi i gdyby to był zwykły złodziejaszek to ten fant potraktowany by był jak surowiec wtórny.
Może a priori warto założyć, że człowiekiem kierowały raczej dobre intencje?
Wygląda też, że miał jegomość rację podrzucając tą plakietkę anonimowo. Gdyby to zrobił otwarcie to pewnie już byłby obiektem śledztwa a jego kolekcja (jeśli ma takową) leżałaby w policyjnym depozycie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 09:24 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
gepo napisał(a):

Chodzi jedynie o to gdzie w/w płyta mogła być umieszczona i skąd zginęła.

Dlaczego przedstawia się tylko takie „kryminalne” przypuszczenia, a nie inne możliwe okoliczności?

dałem ogłoszenie o treści jaką znam a nie jakieś dziwne przypuszczenia wyssane z palca typu ,,UFO podrzuciło,, lub inne okoliczności tak ciężko jedynie pomóc a nie komentować i to do tego tekstem który nic nie wnosi do sprawy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 09:42 
Specjalista
Specjalista

gregski napisał(a):
Cytuj:

Po tak zachęcającym wstępie to na pewno ktoś się zgłosi (no chyba, ze ma instynkty samobójcze).

Swoją drogą że też nikomu nie przyszło do głowy, że anonimowy darczyńca mógł tą plakietkę znaleźć gdzieś na złomowcu albo wykopać koło jakichś ruin? Nie czarujmy się, brąz jest drogi i gdyby to był zwykły złodziejaszek to ten fant potraktowany by był jak surowiec wtórny.
Może a priori warto założyć, że człowiekiem kierowały raczej dobre intencje?
Wygląda też, że miał jegomość rację podrzucając tą plakietkę anonimowo. Gdyby to zrobił otwarcie to pewnie już byłby obiektem śledztwa a jego kolekcja (jeśli ma takową) leżałaby w policyjnym depozycie.

i tu się kłania rozumne czytanie : nie chodzi o znalezienie tego kogoś kto to podrzucał tylko gdzie ta tablica była wcześniej umieszczona - do kogo należała. Czy kierowały kimś kto to podrzucił dobre czy złe intencje nie jest tu to istotne. Jeżeli znalazł wykopał itd to fajnie że ją akurat do muzeum wrzucił ale czy tak trudno zrozumieć że nikt akurat z muzealników na chwilę obecną nie jest w stanie określić gdzie ona mogła kiedyś być zawieszona . Może zaginęła np w trakcie II WŚ a teraz się odnalazła i ktoś nie wiedząc w jaki sposób ją oddać zrobił jak zrobił.

CHODZI O ODNALEZIENIE MIEJSCA GDZIE KIEDYŚ WISIAŁA i to tyle
czy ja kogoś pytam czy widział wie itd kto to podrzucał - ludzie czytajcie. Dlatego stwierdzenie ,, Po tak zachęcającym wstępie to na pewno ktoś się zgłosi (no chyba, ze ma instynkty samobójcze). ,, jest po porostu idiotyczne,, (przepraszam jeżeli kogoś obrażę ) ,, Kto ma się zgłaszać i po co ?? czy tak trudno jest przeczytać post ze zrozumieniem ???
gregski tu chodzi o suche fakty typu : posiadam zdjęcia pałacu ... i widać tam na nim ta tablice lub z tego co wiem ta tablica wisiała przed II WS tam i tam
nikt nikogo nie chce tu oceniać ani rozliczać czy za takie stwierdzenie jak napisałem że wiesz gdzie taka tablica wisiała przed II WŚ wjedzie Ci o 6.00 :cop no proszę cię nie przesadzaj jakieś bezpodstawne lęki masz czy co ??? Muzeum zgłosiło się również do :cop bo to chyba oni najszybciej wiedzieliby o zgłoszeniu kradzieży czyż nie tak ???

trochę optymizmu gregski w życiu bo może Ci głowa odpaść od oglądania się za siebie czy przypadkiem już Cię nie śledzą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 09:50 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

No, najpierw posądzasz człowieka o złodziejstwo a potem prosisz o go o dodatkowe informacje (no bo przecież to dostarczyciel plakietki najpewniej będzie wiedział gdzie ją zdobył). Dosyć to oryginalne.

Cytuj:
trochę optymizmu gregski

Ależ ja jestem optymistą! Optymiści wierzą, że Świat stoi przed nimi otworem. Ja też w to wierzę, z tym że ja podejrzewam, że wiem co to za otwór...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 09:52 
Major
Major

Stawiam na Krzeszowice.
Zapodaj to do działów Podkarpackie i Małopolskie w Wyprawach, kontaktach.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 10:10 
Specjalista
Specjalista

gregski napisał(a):
No, najpierw posądzasz człowieka o złodziejstwo a potem prosisz o go o dodatkowe informacje (no bo przecież to dostarczyciel plakietki najpewniej będzie wiedział gdzie ją zdobył). Dosyć to oryginalne.

Cytuj:
trochę optymizmu gregski

Ależ ja jestem optymistą! Optymiści wierzą, że Świat stoi przed nimi otworem. Ja też w to wierzę, z tym że ja podejrzewam, że wiem co to za otwór...

a niby kogo posądziłem o złodziejstwo ??? czy ja się zwracam do złodzieja ??? chyba że na kimś ,, czapka gore ,, .Ani w jednym słowie nie zwracam się o ustalenie złodzieja znalazcy darczyńcy podkreślałem to już od samego początku że nie chodzi o odnalezienie tej osoby. Oryginalny to był post który nic do sprawy nie wniósł a jedynie zniechęcił do udzielania informacji określając osoby chcące pomóc że mają instynkty samobójcze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 10:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
a niby kogo posądziłem o złodziejstwo ???

Ależ nikogo! jesteś tyloko mistrzem delikatnych sugestii
Cytuj:
( nie chodzi o odnalezienie złoczyńcy, który dokonał prawdopodobnie jej kradzieży, a później chyba sumienie go ruszyło )

Cytuj:
chyba że na kimś ,, czapka gore ,,

Jeśli sam nie czujesz niestosowności pewnych wypowiedzi to ja nic nie poradzę i kończę tą dyskusję bo brniemy w niepotrzebny offtop.
Ze swej strony życzę Ci z całego serca abyś jednak otrzymał interesujące Cię informacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 10:59 
Specjalista
Specjalista

brak mi słów
istotnie mogłem nic nie odpisywać na wcześniejsze posty bo ja o niebie Ty o chlebie
a tak szczerze to co Twój pierwszy post wniósł do tematu i kontekstu założonego wątku prócz zniechęcania do pomocy ,, Wygląda też, że miał jegomość rację podrzucając tą plakietkę anonimowo. Gdyby to zrobił otwarcie to pewnie już byłby obiektem śledztwa a jego kolekcja (jeśli ma takową) leżałaby w policyjnym depozycie.,, co to stwierdzenie miało wspólnego z poszukiwanym miejscem gdzie tablica wisiała bądź kto jest jej właścicielem.
ktoś tą tablice kiedyś zdjął z miejsca gdzie pierwotnie wisiała to niby jak to można nazwać : znalezieniem ??
nie wiem kto to zrobił kiedy ( bo być może dawno, w PRL - u cuda robili )co się z nią później działo, może ją wyrzucił i ktoś inny ją odnalazł, później podrzucił
TO NIE JEST ISTOTNE
chodzi o to by wróciła tam gdzie pierwotnie była i tyle
czy ja napisałem złodzieju znalazco darczyńco dla muzeum ujawnij się ??? NIE bo to mam w głębokim poważaniu
zwracam się do ludzi którzy są pasjonatami i mogą mieć wiedzę gdzie była ( wisiała ) a nie do ludzi którzy wiedzą w jaki sposób zniknęła z miejsca pierwotnego kto to zrobił i dlaczego
tyle koniec tematu
mam nadzieje że znajdą się ludzie którzy nie będą oceniać w jaki sposób jest napisana treść wątku itd tylko pomogą wrócić znajdzie na jej miejsce

po prostu nie chce mi się już dyskutować na tematy które i tak nic nie wnoszą a jedynie robią wielkie zamieszanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 11:26 
Radkoff Pierwszy Wielki

gepo napisał(a):
Muzeum Miasta Tarnobrzeg przy udziale :cop poszukuje właściciela płyty z brązu

Nie oburzaj się gepo, najzwyczajniej niefortunny początek.
Czyli co? Dyrekcja muzeum zgłosiła darowiznę na policje, aby sprawdzić, czy nie jest to przedmiot pochodzący z przestępstwa...
Najprawdopodobniej nie pochodzi, ale nikt nie ma ochoty na wyjaśnianie co i jak, kiedy i gdzie, przy stuku klawiszy protokolanta.
Zakładam, że bardziej dla Ciebie jest istotne, gdzie wisiała ta tablica. Zatem zamiast się rozwodzić nad tym, czy zdjęta za komuny, czy może wczoraj przez złomiarza, warto zrobić fotke i rozesłać na różnych forach z zapytaniem : Czy ktoś wie, gdzie mogło to wisieć i tyle. A ten watek do kosza.
Może nie znajdą właściciela, ale wtedy jest większa szansa, że czegos wiecej sie dowiedzą o przedmiocie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 11:45 
Specjalista
Specjalista

radkow1 napisał(a):
gepo napisał(a):
Muzeum Miasta Tarnobrzeg przy udziale :cop poszukuje właściciela płyty z brązu

Nie oburzaj się gepo, najzwyczajniej niefortunny początek.
Czyli co? Dyrekcja muzeum zgłosiła darowiznę na policje, aby sprawdzić, czy nie jest to przedmiot pochodzący z przestępstwa...
Najprawdopodobniej nie pochodzi, ale nikt nie ma ochoty na wyjaśnianie co i jak, kiedy i gdzie, przy stuku klawiszy protokolanta.
Zakładam, że bardziej dla Ciebie jest istotne, gdzie wisiała ta tablica. Zatem zamiast się rozwodzić nad tym, czy zdjęta za komuny, czy może wczoraj przez złomiarza, warto zrobić fotke i rozesłać na różnych forach z zapytaniem : Czy ktoś wie, gdzie mogło to wisieć i tyle. A ten watek do kosza.
Może nie znajdą właściciela, ale wtedy jest większa szansa, że czegos wiecej sie dowiedzą o przedmiocie.

może i niefortunny i może powinienem od razu również zaznaczyć by nie pisano postów które nic nie wnoszą do sprawy i powodują niepotrzebną dyskusje nie na temat , tak jak zaznaczyłem by nie pisano kim była Katarzyna z Branieckich

Tak właśnie było , może muzealnicy bali się, że wciągną na ewidencje kradziony przedmiot, może chcieli się go pozbyć, nie wiem. Może w pewnych kwestiach źle sformułowałem tekst, ale nie zamierzam ukrywać jakiś informacji, które posiadam, a stwierdzenie ( nie chodzi o odnalezienie złoczyńcy, który dokonał prawdopodobnie jej kradzieży, a później chyba sumienie go ruszyło )miało dobitne podkreślić, że nie jest to moim celem. I tak jak pisałem nadal nie chodzi o wyjaśnianie w jaki sposób znalazła się tam gdzie jest teraz.
Na chwile obecną nie posiadam fotek i raczej mogę ich nie mieć ( może jedynie skan zdjęć ) i tak jak pisałem, gdy będę miał coś więcej od razu dam znać
Ps nie jestem forumowiczem na wszystkich forach, to jest dość popularne i ogólnokrajowe, dlatego zdecydowałem się umieścić wątek właśnie tu.

ostatnie zdanie ,, Chodzi jedynie o to gdzie w/w płyta mogła być umieszczona i skąd zginęła ,, mówi samo za siebie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 11:53 
Weteran
Weteran

ja chrzanie, ale to "polskie"... :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 11:56 
Specjalista
Specjalista

atylla napisał(a):
ja chrzanie, ale to "polskie"... :n

fakt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 12:14 
Generał Broni
Generał Broni

...fakt, to typowo "polskie" :n
Ferowanie wyroków przed wyjaśnieniem sprawy. :666
Czy jest to uczciwe, złoczyńca, a dlaczego nie anonimowy darczyńca :que

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]