Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 21:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2014, 22:03 
Porucznik
Porucznik

Tyle że ta moneta po wykopaniu w powietrzu też ma ID 47, nie ważne czy kantem czy prosto do cewki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2014, 23:14 
Generał Broni
Generał Broni

bishop napisał(a):
a tu niespodzianka ID 47 i pierd jak na skorodowany metal, zazwyczaj w tym przedziale skacze jakaś blaszka tudzież inny śmieć a tu niespodzianka.(...) ...że ta moneta po wykopaniu w powietrzu też ma ID 47, nie ważne czy kantem czy prosto do cewki.

Tak, trafiały mi się monety z id w okolicach 50, znaczy się poniżej. Ale w tej chwili nie pamiętam co to było, wydaje mi się, ale tylko wydaje mi się, że to były jakieś miedzionikle. Ale były to chyba sporadyczne wypadki, bo większość zaczyna od pięćdziesięciu kilku.

Weź pod uwagę też to, że cholera wie z czego tak naprawdę dana moneta jest - znaczy z jakiego metalu lub stopu ją wybito - bo, to że oficjalnie była z czegoś tam, to wcale nie znaczy, że to co jest pod cewką jest z tego samego - różnie przecież bywało, nie wykluczając ewidentnych fałszerstw.... ;)

Z tym, że jak w poście wyżej - dla głębokich obiektów id może być bardzo niskie i wędrować przy odkopywaniu bardzo daleko ... powiedzmy od dwudziestu kilku do prawie siedemdziesięciu... ;)

Zaś co do 'pierdu', to już czasami tak jest, że obiekt da nie czysty sygnał, a właśnie taki krótki sygnał, który ja z kolei nazywam 'szczeknięciem'. To zapewne zależy od stanu i ułożenia monety, ale chyba też i od stanu gleby. Ja ostatnio miałem tak kilka razy pod rząd z rana, że Optima sygnalizowała właśnie tak nietypowo obiekty. Ziemia była wtedy mokra i z lekka podmarznięta. Jak zrobiło się cieplej, sygnalizowała już w zasadzie normalnie.

Nie była to też chyba kwestia samej temperatury (z rana był jakiś -1º C), bo pracowałem już z nią nie raz w temperaturach poniżej zera i zdarzało się podobnie, ale bardzo, bardzo sporadycznie - i to raczej na typowe alu foliowe śmieci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 09:48 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc wszystkim. W dniu wczorajszym troszke pokopalem, bo piekne slonce bylo. Moze niewiele znajdek, ale zato sympatyczne. Jesli ktos ma ochote obejzec, to podaje linka.

http://www.youtube.com/watch?v=s339VkIb ... load_owner

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 12:08 
Porucznik
Porucznik

mleko80rt napisał(a):
Czesc wszystkim. W dniu wczorajszym troszke pokopalem, bo piekne slonce bylo. Moze niewiele znajdek, ale zato sympatyczne. Jesli ktos ma ochote obejzec, to podaje linka.

http://www.youtube.com/watch?v=s339VkIb ... load_owner

Jak zawsze fajny filmik miło się ogląda, a najlepsze było przed kulką muszkietową, "Ola gówno" heheh padłem. Pozdrawiam i czekam na następne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 12:17 
Podporucznik
Podporucznik

Aaaa, bo chcialem na rzywca nakrecic, bo fajny sygnal byl. Ale, czasami nie wychodzi, a zostawilem, by bylo widac, ze nie zawsze sie monetki trafiaja :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2014, 20:50 
Szeregowy
Szeregowy

Witam. Jestem amatorem i dopiero zaczynam kopać tu i tam. Zazwyczaj kopie ze znajomym który ma inny sprzęt i nie miał rutusa.W lutym stałem się szczęśliwym posiadaczem Rutusa optimy 2.0 . Do tej pory byłem trzy razy na wykopkach z mizernym skutkiem najczęściej trafiały się pociski i łuski, monetka na razie żadna nie wyszła. Ustawienia mam takie jak na tym forum były przedstawiane jako optymalne . Rutus często mi się wzbudza i zaraz milknie lecz jak na coś natrafi to śpiewa mocno. Mam dziwne zachowanie podczas ustawiania cewki zauważyłem że przy delikatnym poruszaniu przewodu który wchodzi w cewkę rutus się wzbudza i szaleje cały czas dopóki nie puszczę przewodu. Czy to normalne zachowanie wykrywki? Tak ma być ? Czy znaczy to że coś jest nie tak z cewką?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2014, 21:04 
Podporucznik
Podporucznik

To wez i poprowadz przewod do wysokosci ok 10-15cm na sztycy, nastepnie przyklej go tasma izolacyjna, by nie latal i obwin go scilsle wkolo sztycy. Nie martw sie, bo kabel sie nie zerwie- wiadomo nie obwijaj go na sile, ale tak by nie latal :D . Ja preferuje zawijac na lewo, moze taki fetysz, ale by jak naj mniej byl wystawiony nad cewke. I bedzie super!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2014, 21:29 
Szeregowy
Szeregowy

Tak zrobię i zobaczę czy coś się zmieni. Dziękuję za radę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 marca 2014, 08:40 
Porucznik
Porucznik

mleko80rt napisał(a):
To wez i poprowadz przewod do wysokosci ok 10-15cm na sztycy, nastepnie przyklej go tasma izolacyjna, by nie latal i obwin go scilsle wkolo sztycy.

Witam drastyczna metoda taśma izolacyjna, szkoda że w zestawie nie dostajemy rzepów do mocowania kabla, ja takie posiadam i spisują się rewelacyjnie, a zwinięcie ścisłe kabla wokół żerdzi to podstawa !!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 marca 2014, 12:15 
Podporucznik
Podporucznik

Ale oczywiscie nie na calej dlugosci sxtycy, tylko w jednym miejscu. Ja sobie zrobilem taka petelke z rzepa I dobrze sie sprawuje. Zobacz na ostatnich filmach dobrze powinno byc widac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 marca 2014, 13:09 
Generał Broni
Generał Broni

Ja mam kabel przyklejany do sztyc od cewek na stałe - elektryczną taśmą izolacyjną "łapię" zwykle w trzech miejscach - a wyżej po prostu okręcam go wokół stelażu i jest OK.

O zakłóceniach, jak wypraktykowałem, decyduje niestety także i pętelka czy luźny kawałek przewodu, które zostają pomiędzy gniazdem kabla w cewce a sztycą, a które muszą umożliwiać swobodny ruch cewki. Nawet jak są minimalne, to i tak potrafią drżeć przy uderzeniu cewką o cokolwiek, a moja Optima potrafi wtedy sobie miauknąć... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 23:43 
Generał Broni
Generał Broni

No więc tak - kilka długich wyjść (6..9h każde) zaliczone z zegarkową Optimą.

I powiem tak: zegarek nie przeszkadza, można się bez niego spokojnie obejść i ani razu na niego nie spojrzeć, ale jak już jest, to nie powiem, że nie bywa przydatny... ;)

Tak więc daje plus dodatni producentom, którzy umieszczają takowy bajer w detektorach. No, i sobie oczywiście też... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 00:22 
Podporucznik
Podporucznik

W sumie to zegarek sie by mi przydal, bo jak kopie, to zdejmuje z rak wszystko, nawet obraczke, a sieganie po telefon co jakis czas przeszkadza. Zwlaszcza jak ostatnio nie mam za bardzo czasu kopac, to wychodze w przerwie w pracy na 1,5godz. Juz opisywalem gdzies co mi sie przydazylo ostatno... mialem 25min do rozpoczecia pracy, to kluczykiem otworzylem bagaznik, wrzucilem Opti, saperke I trzasnalem klapa z bagaznika... jakiez bylo moje zdziwienie I stres, gdy stwierdzilem, ze obok wykrywacza zamknalem rowniez kluczyki od auta!!! Ja daleko w polu, zona mnie tam na pewno nie znajdzie z druga para kluczy I wyboru nie bylo, trzeba bylo bic szybe w kochanym Fiordzie. Ale bylem zly na siebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 17:33 
Porucznik
Porucznik

Witam koledzy mam pytanie otóż ostatnio na polu Optima 29DD nie chciała mi się dostroić do gruntu cały czas wskakiwał grunt fabryczny a sygnał wiodący strasznie buczał nawet gdy ustawiałem fabryczny w powietrzu, jest jakiś patent na to ? jak sobie radzicie z taką glebą, dopiero po kilku próbach udało się dostroić i grunt wskazywał coś koło - 85,70 ale nie dało się chodzić sygnał ustawiony na 115. Dodam że pole dość zaśmiecone żelastwem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 18:36 
Generał Broni
Generał Broni

Po kilku miesiącach wróciłem do Was-jednak wole optime od at pro :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]