Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 23:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 23:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello napisał(a):
Zastanawiałem się również nad CTX'em, jednak to jeszcze przede mną, po punkcie przegięcia.
Jako że ostatnio bardziej partyzancko udzielam się w lasach okolicznych, więc używam trybu mix.
Filozofia identyfikacji sygnałów trochę inna ze względu na specyfikę gruntu, jednak wybornie sobie Spectra radzi, w szczególności na zagajnikowych piaseczkach, gdzie potrafi scinek blaszki, który mam trudność propointerem odnaleźć, "wyciągnąć" z dosyć sporej głębokości. Jednak tu idylla się kończy.

Wczoraj będąc na pewnym podwrocławskim polu, z powodu braku sygnałów i jedynej znajdy 1/2 SG, postanowiłem przeprowadzić kilka testów. (używałem zmodyfikowanego programu Coin)
Nie pamiętam wszystkich parametrów, jednak kluczowe było -82 VDI w ground probe.
Pole gdzie psy szczekają wiadomo jak, a ja mam zakłócenia niby EMI, skąd? Nie wiadomo.
Wyciszenie detektora pojawiało się na parametrach (nie będę opisywał wariantów, bo było ich wiele) przy których ta monetka jest widziana z około 5cm. Tragedia.
(Uprzedzę że sonda jest ok, na standardowej osiągi już w przyjaznych warunkach są mało atrakcyjne)

Możliwość regulacji wielu parametrów w przypadku Spectry jest rewelacyjna, jednak jej chimeryczność jest demotywująca i prowokuje agresywne myśli.

Mikello jakie to były ustawienia, że osiągnąłeś te 5cm zasięgu? Co to był za przedmiot? Na jakiej sondzie? Pytam, bo lepiej dokładnie precyzować wypowiedzi niż tworzyć mity.

Niestety im więcej częstotliwości detektor na raz analizuje tym większa szansa na problem z zakłóceniami.

Jadąc na sylwestra do znajomych w tym roku wziąłem ze sobą wykrywacz. Pobawiliśmy się trochę z kumplem na podwórku koleżanki. Chciałem go zapoznać z tym hobby i na złość kilkadziesiąt metrów od domu stoi transformator SN/NN. Jak mi ten transformator siał to nie macie pojęcia. Offset frequency można zapomnieć ze coś pomoże. Jedyny skuteczny zabieg to radykalne zmniejszenie czułości i włączenie TX boost. Do tego sensownie jest uciec na pojedynczą najcichszą częstotliwość. Tak zrobiłem i dało się pracować ale to byłą męczarnia. Jednak zasięg 5 cm na monetę z pewnością przekraczałem kilka razy:)

Co do zasięgów to używając Tx boost nawet w trybie 3F zasięgi moim zdaniem są wybitne. Włączanie pojedynczych częstotliwości w sprzyjających warunkach również podbija sygnał od pewnych obiektów. Osobiście jestem z zasięgów zadowolony, ale na standardowej sondzie 10DD. Dobrze zestrojona zapewnia imponującą czułość dla przedmiotów wielkości monet, nawet tych malutkich. Moje poprzednie wykrywacze nie mają szans z V3i w kwestii zasięgu. Ale sprzęt musi być sprawny, w przeciwnym razie można sobie ustawiać i ustawiać i ustawiać ... a zasięgów nie będzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 23:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lechowiec, nie ma sensu pisać kolejnego elaboratu, nic to nie wniesie, jedynie konsylium na tym polu coś by może rozjaśniło. Więc krótko.
Tak jak wspomniałem wcześniej, pole totalnie w kosmosie, zero elektryczności w zasięgu wzroku.
No chyba że żyła wodna... :ups:
22,5 kHz szaleństwo totalne, co oczywiście miało wpływ na całość 3f.
Dla pojedynczych f:
2,5 oraz 7,5kHz - tak gdzieś około Rx=10 uspokojone, jednak lewe sygnały dalej sporadycznie się pojawiają, kombinacja filtrów na poziomie 10Hz uspokaja całkowicie do tego stopnia że zasięg 5cm, dla porównania wyciszenie 22,5kHz dopiero przy 6 i zasięgi podobne.
Dla 3f, jak wyżej, wiele kombinacji czułości i filtrów, spokój nastaje ale zasięg również bardzo mały.
Kombinacja z niskim Rx i włączonym Tx niewiele zmiena.

Uprzedzę, po każdej zmianie parametrów wykonywałem strojenie do gruntu.
Monetka to 1/2 Silber Groschen.

Pojechałem na inne pole 5km dalej i wszystko w miarę OK.

Podsumowując, są momenty że Spectra zaskakuje osiągami jednak bardziej demotywująca jest jej chimeryczność, i ta ciągła niepewność, czy akurat wszystko właściwie jest ustawione dla osiągniecia maksymalnych rezultatów.
A trudno też, abym na każdym polu wykonywał najpierw testy na jakimś przedmiocie, a dopiero później szedł szukać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 00:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello mam pod ręką tę monetkę i mimo tego że niewielka to 5 cm maksymalnego zasięgu nie wiem jak osiągnąć :o . Jutro chyba zakopię ją na 5 cm i będę tak ustawiać dopóki mi jej nie wykryje. Zabiłeś mi tutaj niezłego klina :roll: . Moneta ma leżeć na płasko?

Zasadnicze pytanie czy te szaleństwo miałeś tylko w trakcie przemiatania czy również bez przemiatania sondą? Jak także bez przemiatania to jeśli akumulator właśnie nie osiągał Ci 4 Volt to powodem muszą być zakłócenia elektromagnetyczne. Nie ma innej możliwości, bynajmniej ja innej nie znam.

Mieszanie filtrami w zasadzie dotyczy właściwości gleby/szybkości przemiatania. Zakłóceń elektromagnetycznych trzeba się pozbywać doborem wolnego od zakłóceń pasma, ewentualnie ograniczając wzmocnienie. To jest najbardziej skuteczne i właściwe rozwiązanie.

Minelaby mają to fajnie zautomatyzowane pod nazwą Noise Cancel i bodajże w którejś instrukcji wyczytałem, że detektory te wybierają samodzielnie wolne pasmo i potrafią jeszcze dobierać optymalne wzmocnienia dla poszczególnych kanałów z osobna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 01:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Monetka leżała płasko na ziemi, EMI widoczne już było w powietrzu w pinpoincie, zmiana offsetu f nie pomagała, tak jak i inne zabiegi, kakofonia dzwięków zarówno podczas przemiatania jak i bez, w zależności od ustawień. Nie było możliwości tego wyciszyć. Wiem że czasem przy dosyć dużej vdi sygnałów, dla poszczególnych częstotliwości pomaga correlate, jednak powoduje "obcięcie" zasięgu do jednoznacznych sygnałów.
No żywcem nic się z nią nie dało zrobić na tym polu. I to mnie właśnie irytuje, że możesz mieć miejsówkę atrakcyjną, a niestety sprzęt się na ciebie wypnie, nie wiadomo dlaczego.

ps.
kluczowym może tu być parametr z ground probe VDI=-82, gdzie zwykle pojawia mi się -91-92

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 17:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ewidentnie silne zakłócenia elektromagnetyczne. To Vdi gruntu dlaczego ma mieć kluczowe znaczenie?? Grunt jak grunt, przecież nie emituje zakłóceń EMI.

W warunkach silnych zakłóceń EMI każdy sprzęt się wyłoży, przynajmniej każdy z dużą sondą i każdy czuły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 19:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Miałem kiedyś problem z wariacjami Spectry. Wyszedłem w poletko, na około nie ma ani linii napowietrznych, ani tym bardziej jakichś anten telewizyjnych, a tu ciągle jakieś zakłócenia. O dziwo najbardziej widoczne w okolicach folii, tj. ID skakało w przedziale 0 - 30.

Doprowadziło mnie to do tego, że ten zakres wyciąłem z poszukiwań.
Okazało się, że kolega pożyczył mi buty posiadające ochronne metalowe czółka (strażackie kalosze).

Śmiechu trochę było, ale warto sprawdzić, czy przypadkiem zakłócenie nie pochodzi od czegoś, czego się nie spodziewaliśmy, tudzież: klucze w kieszeni, coś przyklejone do cewki, itp.

Poza tym, warto sprawdzić źródło zakłóceń pinpointerem. Unosimy do poziomu cewkę na wysokość naszej szyi i wciskamy cyngiel do siebie. Obracamy się i obserwujemy z którego kierunku emitowane są największe zakłócenia po wychylenia pasków na pinpointerze (tudzież wykresu).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 21:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dokładnie, największy problem to zakłócenia EMI. Grunt nigdy nie daje tak w kość.

Wyszedłem kiedyś z moim Whitesem 5900 Di pro SL ze snajperką a tu kicha totalna. Warczy all metal cały czas, w dynamiku też nie lepiej. Baterie sprawne. Do okoła nie widzę niczego co mogłoby tak siać. Było to wprawdzie koło mojego domu ale nie mam u siebie niczego co mogło by tak silnie zakłócać wykrywacz w dodatku ze snajperką. Miałem wrażenie że chodzę w środku wielkiej cewki zasilanej z linii WN albo albo w pobliży wylądowało UFO:). Zrezygnowałem z poszukiwań ze względu na te warunki. Na drugi dzień wychodzę a tu cisza. Ten sam wykrywacz, te same akumulatory, ta sama sonda. Nie mam pojęcia co to było.

Na ekranie sizing fajnie widać na której częstotliwości najsilniej zakłóca. W domu przy świetlówce mogę podziwiać oscylogramy na 2,5 kHz:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 22:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Opi, tak też robiłem, nie jestem początkującym użytkownikiem Spectry i możecie mi wierzyć że przetestowałem wszystkie opcje. Zakłócenia były dookolne choć jak okiem sięgnąć nie widać było nic związanego z elektrycznością.
Przyszło mi jeszcze teraz na myśl, czy przyczyną zakłóceń nie był telefon komórkowy, bo w tamtym rejonie z zasięgiem bywa słabo, a jak wiadomo moc sygnału emitowanego przez telefon jest zależna od zasięgu BTS'a.

Powiedzcie, czy używacie filtrów wyższych niż 5Hz, np 10 czy 12? Sprawdzaliście jak zmniejsza się zasięg? Osobiście, wolę schodzić z czułością i wolniej przemiatać niż zwiększać filtr, bo z moich doświadczeń wynika że ta pierwsza opcja daję mniejszą stratę zasięgu.

Gdzieś to było już tutaj napisane, ale przypomnijcie, co zrobić gdy na wyświetlaczu pojawia mi się w miarę czyste kolorowe VDI a nie dostaję dźwięku?

Aaa i powiedzcie także czy nie zauważacie większej niestabilności przy napięciu poniżej 10V ?
I jeszcze jedno pytanie :)
W pinpoincie, jest tak jakby pozycja zero słupków i co oznacza gdy pojawiają się "drgania" w stronę minusa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 23:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello musiało być jakieś źródło zakłóceń tylko nie umiałeś go zlokalizować. Miałem podobnie na innym detektorze i na pewno nie jest to jedynie przypadłość spectry. Sam nie potrafiłem ustalić źródła ale wiem, że coś musiało być na rzeczy bo detektor normalnie tak się nie zachowuje, nawet w domu.

Jak to było w zimie to można winić różnice temperatur i procesy gdy sprzęt się schładzał. Teoretycznie...

U mnie cały czas stereo mixed i to co wyłapię statykiem sprawdzam dynamikiem. Dynamik przeważnie na filtrze 5hz bo najgłębiej sięga, praktycznie tak samo jak statyk. Jak się czasem spieszę to włączam 10 hz bo wtedy dynamik mniej fałszuje a i tak w pośpiechu nie wykorzystałbym możliwego potencjału w zakresie osiągów.

Nie zauważyłem niestabilności poniżej 10V. Przetwornica działa do końca. Wykrywacz jakoś przy 6 Voltach wariuje i przy 4 się wyłącza. Dokładnie nie pamiętam. Trzeba uważać bo zarzyna się tak akumulatory.

Nie wyłapałem nigdy sytuacji, żeby nie było dźwięku a na wyświetlaczu pokazało kolor. Mam sprawne słuchawki i baterie w nich:). A na poważnie to szukam w ten sposób, że wsłuchuję się w dźwięki i jak jest dobry sygnał to patrzę dopiero na wyświetlacz. Dobry sygnał kolorowy to taki który zawsze potwierdzany jest przez kanał statyczny, czyli statyk i dynamik są zgodne co do obecności przedmiotu i jego położenia.

Drgania pasków w pin poincie w stronę minusa czy plusa to zakłócenia. Trzeba by chyba pytać programisty dlaczego pokazuje czasem na minus. W tym trybie detektor dostosowuje się do warunków otoczenia panujących w momencie włączenia tego trybu. Jak przemieścisz sondę to warunki się zmieniają i poziom sygnału odbieranego przez sondę może się obniżyć w stosunku do warunków początkowych i pewnie przez to pokazuje nieco na minus dla niektórych częstotliwości. Można tak to próbować wyjaśniać ale czy jest to dobre wyjaśnienie pewności nie mam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 00:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lechowiec napisał(a):
Nie zauważyłem niestabilności poniżej 10V. Przetwornica działa do końca. Wykrywacz jakoś przy 6 Voltach wariuje i przy 4 się wyłącza. Dokładnie nie pamiętam. Trzeba uważać bo zarzyna się tak akumulatory.

Zastanawiające, bo u mnie gdy napięcie spadnie do 7,8 ~ 8V Spectra się wyłącza. a niestabilność, czy też raczej mniejsza stabilność występuję już od ~ 9,2 V. Tak że przy spadku napięcia do tej wartości, wymieniam zasobnik.
Akumulatory to Varta odpowiednik Eneloop a także Sanyo również Eneloop.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 00:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello z ręką na sercu potwierdzam ze moja chodzi do końca dopuki nie zarznie akumulatora co dla mnie jest głupotą. Moja to V3 po upgrade do V3i. Być może to inne hardware.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 02:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Lechowiec napisał(a):
Mikello z ręką na sercu potwierdzam ze moja chodzi do końca dopuki nie zarznie akumulatora co dla mnie jest głupotą.

Przesadzasz, właśnie lepiej, że nie ma ograniczenia. Możesz chodzić na zestawie baterii do oporu.
W Minelabach jest tak, że jak już bateria słaba to wykrywka się sama wyłącza po sygnale alarmu.
Tutaj masz możliwość sam decydować, czy chcesz jeszcze poszukać kosztem akumulatorków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 02:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

To nie wiem jakie Wy macie wersje :o , ale u mnie jest właśnie sygnał i Spectra się wyłącza gdzieś około 7,5V.
Bezpieczne napięcie do którego można rozładować NiMh to 0,9V więc 7,5/8=0,93V wydaje się sensowne.

@Lechowiec, spojrzałem na schemat i jest tam stabilizowanie napięcia 5V więc 6V zasilania to niezbędne minimum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 08:38 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello napisał(a):
To nie wiem jakie Wy macie wersje :o , ale u mnie jest właśnie sygnał i Spectra się wyłącza gdzieś około 7,5V.
Bezpieczne napięcie do którego można rozładować NiMh to 0,9V więc 7,5/8=0,93V wydaje się sensowne.

Opi właśnie ze względu na bezpieczeństwo akumulatorów wolałbym żeby u mnie też działało zabezpieczenie a nie ma żadnego. Wykrywacz chodzi do końca aż mu energii nie zabraknie. Na koniec zaczyna się bełkot, wyświetlacz zaczyna migać a ostatnie co widzę na wskaźniku to napięcie około 4 V i detektor się wyłącza wtedy. Nie wiem może są do ustawienia tryb aku/bateryjny i ja mam ten bateryjny? Widzieliście coś takiego w ustawieniach? U mnie nie ma sygnału i wyłączania automatycznego na około 7,5 V a powinno być bo to byłoby wtedy dopiero profesjonalne rozwiązanie. Detektor w żaden sposób nie przypomina o niskim stanie baterii a tak na prawdę z technicznego punktu widzenia to akumulatory w zestawie rozładowane do 8,0 V są już całkowicie puste. Dalszy odzysk energii to już nieodwracalne niszczenie nietanich przecież ogniw. Napięcie spada wtedy już błyskawicznie i te dodatkowe kilka minut pracy nie ma naprawdę najmniejszego znaczenia dla poszukiwań, a dla życia akumulatorów ma ogromne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 10:18 
Major
Major

Mikello napisał(a):

Michał , nie stresuj się mam tak samo jak Ty :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]