Teraz jest poniedziałek, 29 września 2025, 04:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Prosba o doradzenie
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 20:23 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam
Zalozylem sobie, ze chce zlozyc detektor.
Przeszukalem wiele roznych stron i zwracam sie chyba do najbardziej znanego (kit'u) - jabela.
Boje sie jednak, ze nie podolam wyzwaniu, jakie rzuca skonstruowanie cewki. Czy ktos by mogl mi wskazac, gdzie mozna kupic gotowa cewke?
A moze jakis inny kit bedzie lepszy?
Kit - bo chce tanio - najtaniej jak mozna.
Fajnie by bylo upolowac statyczny w jakiejs niskiej cenie, ale sie nie ludze :)
Przede wszystkim szukanie monet, drobnych przedmiotow.
Patrzylem tez na rozne inne wykrywacze, ale jabel jednak poraza cena. Do tego wiem z ktorej strony chwycic lutownice, zeby sie nie opazyc, wiec nie powinno byc problemu, ale ta cewka...
Prosze o porady i dziekuje bardzo z gory

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 21:19 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

robi cewki do pi z elektronika ale do jabla może też zrobi viewtopic.php?t=11917

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 22:25 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

ok postaram sie jutro uderzyc i dowiedziec szczegolow. Dziekuje :)
Mam jeszcze jedno pytanie - czytalem tu i tam o przerobkach jabela, ale nigdzie zadnych konkretow. Czy ktos moze cos na ten temat napisac? bede wdzieczny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 23:56 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli chcesz szukać monet i drobnych przedmiotów to PI wybitnie nie polecam a zwłaszcza Jabla- wiem bo trochę z nim się nałaziłem! Przede wszystkim przeszkadza brak dyskryminacji, co będzie powodowało że będziesz wyciągał z ziemi masę śmieci(kawałki drutu, kapsle, gwoździe, odłamki)... Kolejna sprawa to, że przy szybszym machaniu sondą wykrywacz z pewnością będzie pomijał małe przedmioty, natomiast jak będziesz wolno poruszał nią to wykrywacz będzie przeciągał sygnał, co bardzo skutecznie uniemożliwia precyzyjne zlokalizowanie małego przedmiotu. Można to w pewnym stopniu poprawić budując małą sondę(15-20cm), ale wtedy zamachasz się zanim coś znajdziesz. Jednym słowem Jabel jest dobry, ale na militaria, i duże przedmioty, zwłaszcza stalowe.
Dla celu Twoich poszukiwań najbardziej przydał by się wykrywacz dynamiczny z dobrą dyskryminacją i najlepiej jeszcze pin-pointem, i raczej za takim powinieneś się rozglądać(na przykład używany Rutus First, lub ALL1 do samodzielnego dokończenia), warto trochę pieniędzy dobierać- naprawdę opłaci się...

A co do braku konkretów w przerabianiu jabla to sorry...- tyle tego było że aż powstał osobny dział...przejrzyj jeszcze raz posty, na prawdę wszystko i szczegółowo można znaleźć.

Ostatnio edytowano niedziela, 10 kwietnia 2005, 00:07 przez Polak, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 23:57 
Kapitan
Kapitan

Jeżeli znasz rosyjski, to moge polecić fajny kit, będzie Cię kosztował w przeliczeniu ok. 100zł

Ps. fajnie piszesz po polsku :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2005, 07:20 
Podporucznik
Podporucznik

Tylko nie kupuj jabal z strony producenta!! Da sie go kupic za 70 zl + przsyłka :) Odezwij sie na PRV, a teraz uciekam kopac :) /pozdr zul^

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2005, 08:09 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

tojatomek - Co to znaczy, ze fajnie pisze po polsku? mam sie obrazic, czy ucieszyc?:)
Rosyjskiego nie znam i nie rozumiem. Mnie w szkole juz uczyli niemieckiego i angielskiego, ale moja kobieta moze robic za tlumacza. Biedactwo sie zalamie jak zobaczy cewki, rezystory i takie tam. w ogóle miewa jakas dziwna mine, jak przez przypadek siada na moim warsztacie, ktory roznosze najczesciej po calym pokoju (wiem, wiem jestem balaganiarz, ale ponoc dioda w pupie to nieciekawe uczucie).
Z tego, co czytalem, to faktycznie VLF jest lepszy, ale i drozszy.
Jednak, skoro PI do monet sie nie nada, to nic innego mi nie pozostaje, tylko czekac i skladac pieniazki.
Dziekuje za pomoc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2005, 14:01 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli zależy Ci na małych kosztach to polecem taki kit, wprawdzi też statyk, ale VLF oparty na sprawdzonej i dobrej konstrukcji, a cena znośna- gdyby kit dostępny był rok temu nad jablem nawet bym się nie zastanawiał.:
http://wykrywacze.akcja.pl/maki.htm
Ewentualnie jeszcze ten zestaw, tylko błąd ortograficzny!!! jaka jest jego cena, ale "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! sporo większa niż pierwszego:
http://wykrywacze.akcja.pl/all1.htm

PS. niestety stronę nalezy otworzyć pod Iexplorerem, bo firefox błędów w html'u nie wybacza...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2005, 18:59 
Kapitan
Kapitan

mick1 napisał(a):
tojatomek - Co to znaczy, ze fajnie pisze po polsku? mam sie obrazic, czy ucieszyc?:)
Rosyjskiego nie znam i nie rozumiem.

Na pewno masz się nie obrazac :) Tak dziwnie mi się wczoraj czytało Twój post, ale dzisiaj już normalnie :)
A co do języków, to dogadałem się z jakimś ruskim sklepem internetowym że za 1020 rubli wyślą mi Kit trackera PI, podobno to dobry wykrywacz, monety łapie z ~20 cm, ale jak na PI przystało nie posiada dyskryminacji, ale skoro nie znasz rosyjskiego to się raczej nie dogadaćie, pytałem się czy zna angielski, ale napisał że się nigdy nie uczył :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2005, 19:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Polak - interesowalem sie tym all1, ale strona producenta chwilowo w przerobce (tzn z tego, co znalazlem to producentem jest autor tej strony: http://wykrywacz.to2.pl/index_pliki/slide0001.htm ). Cena z tego sklepiku mnie przeraza. Dokladnie przeraza mnie cena cewki - pisalem maila i za sama cewke autor winszuje sobie 240 zl. Przy kupnie cewka+all1 autor strony daje rabat 40 zl. Nadal jest to troche ponad 400 zl. Wg mnie jak za detektor, ktory sklada sie samemu, to odrobinke za duzo.
Powtarzam - jestem baardzo poczatkujacy, jesli chodzi o detektory i jesli w zwiazku z tym wygaduje glupoty, to serdecznie przepraszam.
P.S.
na razie dostalem od kolegi z tego forum na priva informacje o F555. Wydaje mi sie, ze na poczatek to i tak bedzie za duzo :)
P.S2.
A i tak chcialbym sobie jabela skonstruowac tak dla satysfakcji :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]