Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 18:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dolna Saksonia - Niemcy
PostNapisane: piątek, 14 lutego 2014, 00:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam koledzy, czy ktoś z Was wie, jak ma się prawo do chodzenia z wykrywką w Dolnej Saksoni (Niedersachsen) ?
Ewentualnie gdzie mogę szukać takich informacji, oraz jest ktoś na forum z okolic Braunschweig / Wolfsburg ?

Pozdrawiam serdecznie !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dolna Saksonia - Niemcy
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 19:24 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja jestem w Heiligenstadt i podpinam się do pytania kolegi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2014, 18:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jestem obecnie w delegacji w Hannoverze i pytałem kilku znajomych Niemców o wykopki na tych terenach. Sprawa ma się tak zagmatwanie jak w Polsce, wykrywacz można posiadać, ale aby kopać potrzebne jest niby pozwolenie z urzędu, zanim się je dostanie (o ile dostanie) organizowane są spotkania - szkolenia z archeologiem i specem od niewypałów. Prawda jest natomiast taka, że podobnie jak u nas różnie interpretowane są przepisy o zabytkach i prawach do kopania. Niby wolno ale nie wolno, teren prywatny koniecznie zgoda właściciela (jak gadasz po niemiecku to raczej dostaniesz), jak wykopiesz nie chwal się nikomu bo policmajstry się zjawią od razu. Niemcy mają wysokie poczucie własności i nie lubią jak coś znajdziesz i będziesz chciał zabrać. Najgorszy jest ten bałagan... w lasach i na polu (tam gdzie ja chodziłem) nie da się szukać... jest wszystko tylko nie to co chcę znaleźć. Chyba uczyli się od naszych i śmieci zakopywali byle nie było widać. Moja rada - patrz przed siebie, za siebie i na boki, jak kogoś widzisz znikaj lepiej w krzakach i się nie pokazuj. Ja dopiero zaczynam i mnie takie szukanie nie bawi więc wykrywacz podczas najbliższego zjazdu zawożę do domu, szkoda nerwów a to ma być przecież przyjemność.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 października 2014, 17:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Odświeżam kotleta.
Obecnie znajduje się w tej części , jest ktoś z kim mógłbym się spotkać i porozmawiać przy kawie o zachowaniach tutejszych tubylców to prosze o kontakt na PW.
Pozdrawiam
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 października 2014, 18:08 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Odgrzewany kotlet nie jest zły. Ja jednak wolę na zimno- z musztardą, a do kotleta dorzucam swoją surówkę.
Gwoli ścisłości. Kilka tygodni temu byłem z wizytą u brata ( Kreis Cloppenburg) namierzyliśmy kilka miejscówek gdzie odbyły się bitwy z Kanadyjczykami, Amerykanami, a także ślady bytności Polaków.
Brat zobowiązał się podpytać w urzędzie jak to jest z kopaniem u nich. Jednak dodatkowa pomoc w doinformowaniu byłaby mile widziana (Który Amt trzeba by odwiedzić, komu posłodzić, której oko puścić, Podwawelska też wchodzi w rachubę).
U nich tereny mocno podmokłe więc i w magnes trzeba by było zainwestować.
Urlop w planie na przyszły rok i dobrze by było wiedzieć co można, a co nie.
Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]